Rokometaši Gorenja Velenja, ki jih po triletnem premoru znova čaka nastopanje v elitni Ligi prvakov, so začeli s pripravami na novo sezono. Novi trener Željko Babić je ekipo zbral že v sredo na skupnem pikniku, v četrtek pa z njo opravil prvi trening.

Klub iz Velenja si je pred novo sezono zadal visoke cilje. Po nekaj sušnih letih si želi v domače vitrine vrniti pokalno lovoriko in državni naslov, se v Ligi SEHA Gazprom prebiti na finalni turnir najboljše četverice, med evropsko klubsko elito pa v skupini C osvojiti eno izmed prvih dveh mest, ki prinašata dodatni tekmi v boju za vozovnico v osmino finala.

Ambicijam primerno so črno-rumeni dopolnili svoje moštvo s štirimi novinci. Iz Izraela je v Šaleško dolino prispel hrvaški levičar Robert Markotić (DZ, 193 cm, 1990), igro Gorenja Velenja bo po novem organiziral Črnogorec Žarko Pejović (SZ, 191 cm, 1986), igralski mozaik pa so pri slovenskim podprvakih zaokrožili s slovenskima reprezentantoma Janom Grebencem (LZ, 194 cm, 1992) in Maticem Verdinekom (LK, 189 cm, 1994). Slednji je po zamenjavi igralcev z mariborskim Branikom – v nasprotno smer je potoval estonski reprezentant Andris Celminš - član nove ekipe postal šele tik pred zborom.

Na treningih članskega moštva bodo znanje nabirali tudi trije mladinci. Med vratnicama bo stal črnogorski up Miljan Vujović (198 cm, 2000), za katerega bo, poleg Klemna Ferlina in Roka Zaponška skrbel novi trener vratarjev Aleš Anžič, z zunanjo linijo pa bosta trenirala Tilen Grobelnik (187 cm, 2000) in Jernej Drobež (194 cm, 2000). Slednja sta kot edina izpustila uvodni trening, saj se nahajata na pripravah reprezentance mlajših kadetov, ki bo ta konec tedna odpotovala na evropski olimpijski festival mladih v madžarski Györ.

Velenjski rokometaši so priprave začeli v domačem okolju, kjer se bodo na treningi v Rdeči dvorani potili vse do prihodnje nedelje, ko jih bo pot za teden dni, po odlični lanskoletni izkušnji, znova popeljala v Kranjsko Goro. Po povratku z Gorenjske se bodo v ponedeljek v Podčetrtku pomerili s serijskim beloruskim prvakom Meškovom iz Bresta, ki je, prav tako kot Gorenje Velenje, udeleženec Lige prvakov in Lige SEHA Gazprom.

Sledila bosta nastopa na dveh mednarodnih turnirjih. Najprej se bodo Babićevi izbranci v četrtek, 10. avgusta, podali na Češko, kjer jih čakajo tri mednarodne tekme – tekmeci bodo poljski Piotrkow, domače Nove Veseli in madžarski Tatabanya -, med 18. in 20. avgustom pa jih čaka še gostovanje v Avstriji. V skupinskem delu mednarodnega turnirja se bodo v Bärnbachu srečali domačim prvoligašem, v Gradcu z reprezentanco Savdske Arabije, nato pa sledita še tekmi za končno razvrstitev. Zadnja pripravljalna tekma bo v Mariboru s tamkajšnjim prvoligašem na sporedu v sredo, 23. avgusta, teden dni za tem pa sledi že prvi uraden preizkus. Na velikem slovenskem derbiju se bodo Velenjčani v domači dvorani pomerili z zasedbo Celja Pivovarne Laško. Tekma bo štela za točke v regionalni Ligi SEHA Gazprom.

Matej Avanzo, direktor Gorenja Velenja: »Glede na številne spremembe v zadnjih letih, ko je bil RK Gorenje Velenje v nekakšni tranzicijski dobi, ki je sedaj končana, je čas, da v novi tekmovalni sezoni, tudi zavoljo dejstva, da bomo po treh letih znova zaigrali v Ligi prvakov, zastavimo visoke ambicije. Cilj našega kluba bo, da med evropsko klubsko elito v skupini C osvoji eno izmed prvih dveh mest, ki vodita v nadaljnje razigravanje, da se v Ligi SEHA Gazprom prebije na finalni turnir ter osvoji lovoriki Lige NLB in Pokala Slovenije. Zavedamo se, da so tekmeci v vseh tekmovanjih izredno kakovostni, a tudi naša ekipa je sestavljena izredno ambiciozno. Premoremo štab strokovnjakov, na čelu z vrhunskim trenerjem, ter po dva izredno kakovostna rokometaša na vsakem igralnem mestu. Izgovorov, da v prihajajoči sezoni ne bi napadli visokih mest, ni!«

Željko Babić, trener članske ekipe Gorenja Velenja: »Pričakovanja kluba pred novo sezono so visoka, ambicije našega moštva prav tako. Z mislijo na skupne cilje se bomo lotili vsakega treninga. Potrebo bo vložiti izjemno veliko truda, ne glede na to pa smo vsi veliki optimisti. Sezona bo zanimiva in obenem zelo zahtevna, a takšen je šport. Če želiš biti najboljši in zmagovati, je potrebnega veliko odrekanja. Želim si, da bi naša ekipa v novi sezoni prikazovala destruktivne igre, s čvrsto obrambo in discipliniranim napadom, obenem pa kar najbolj zmanjšala število zadetkov, ki jih tekmeci dosegajo iz hitre tranzicijske igre.«

Niko Medved, kapetan Gorenja Velenja: »Celotna ekipa je z nestrpnostjo pričakovala novo zgodbo, katera se je pravkar začela. Izzivov, ki nas čakajo, se izredno veselimo. Zadani cilji so zelo ambiciozni, a to je edina prava pot. To te dodatno motivira in vzpodbuja k trdemu delu na treningih in tekmah. Verjamem, da bomo z ekipo uspešno vzdržali vse napore, ki jih prinaša nastopanje v štirih tekmovanjih in izpolnili zadane cilje.«

Jan Grebenc, novinec v ekipi Gorenja Velenja: »Prvi vtisi po prihodu v moštvo Gorenja Velenja so enkratni. Verjamem, da se bomo igralci in trener povezali v odlično ekipo. Tako bomo lahko tudi izpolnili klubske cilje, za katere menim, da so dosegljivi.«

www.rk-gorenje.com

FOTO: RK Gorenje Velenje/Jurij Kodrun