Za rokometaši Gorenja je dober mesec priprav, sedaj pa jih čaka prvi pravi preizkus. Po dvanajstih odigranih pripravljalnih tekmah in petih tednih napornih treningov bodo varovanci Zorana Jovičića novo sezono otvorili z evropsko tekmo. Na prvi tekmi kvalifikacij prvega kroga Pokala EHF se bodo to soboto v gosteh pomerili s švedsko ekipo Alingsas. Teden dni kasneje, v soboto 8. septembra, pa jih povratni obračun čaka v domači Rdeči dvorani.

Alingsas domuje v istoimenskem mestecu na jugozahodu Švedske. Klub je v času svojega delovanja dvakrat postal državni prvak (sezona 2008/09 in 2013/14). S tem si je dvakrat priboril mesto v Ligi prvakov, obakrat tekmovanje zaključil po skupinskem delu, v evropska tekmovanja pa se vrača po enoletnem premoru. Nazadnje je v evropskih tekmovanjih nastopil v sezoni 2016/17, ko je v 3. krogu kvalifikacij Pokala EHF in v skupnem seštevku moral priznati premoč danskemu GOG-u.

V 2. krog kvalifikacij se bo prebila ekipa, ki bo imela v skupnem seštevku obeh tekem (doma in v gosteh) boljšo razliko med danimi in prejetimi zadetki. V primeru neodločenega izida bo napredovalo moštvo, ki bo na gostovanju doseglo več zadetkov. Zmagovalec obračuna med Gorenjem Velenjem in Alingsasom se bo v drugem izmed treh kvalifikacijskih sit oktobra pomeril s poljsko zasedbo Gwardia Opole, četrtouvrščeno ekipo minule sezone tamkajšnjega državnega prvenstva.

Po tem, ko Velenjčani niti ene tekme pripravljalnega obdobja niso odigrali v popolni postavi, tudi ob uradnem začetku sezone trener članske ekipe iz Šaleške doline ne more računati na vse svoje fante. Andraž Kete, ki je odsoten že dlje časa, bo moral počivati še vsaj šest tednov.

Zoran Jovičić, trener Gorenja Velenja: »Pohvaliti moram celotno ekipo za prizadevnost in delavnost, ki so jo pokazali v pripravljalnem obdobju. Žal niti ene pripravljalne tekme nismo odigrali v popolni postavi. Glede na to, da smo skupaj dober mesec in da je v ekipi deset novih igralcev je normalno, da se v naši igri pojavljajo nihanja. Zagotovo bo potrebno še kar nekaj trdih treningov in kar nekaj časa, da se bomo lahko kosali z vrhunskimi ekipami. Kar pa se tiče same borbe in želje igralcev pa nimam pripomb. V tem trenutku na parketu oboje kažejo v meri, ki jo od njih zahtevam. Na švedsko odhajamo odločeni, da na igrišču pokažemo svoj maksimum. Zavedamo se, da je nasprotnik zelo dober ter da goji hitro igro. Borili se bomo za vsako žogo v obrambi, za vsak gol v napadu.«

Vlado Matanović, rokometaš Gorenja Velenja: »Na Švedskem nas čaka izredno težka tekma proti kvalitetni ekipi. Z analizo igre švedske ekipe in premišljeno taktično pripravo se bomo dobro pripravili na tekmeca. Želje in srčnosti na igrišču zagotovo ne bo manjkalo. Za marsikoga izmed nas bo to prva tekma v evropskih tekmovanjih in prepričan sem, da bo vsak od nas igral po svojih najboljših močeh. Na žalost smo še vedno nepopolni, manjka pomemben člen ekipe, Andraž Kete. Kljub temu smo prepričani, da smo dobra mlada ekipa, ki je v zadnjem mesecu pridno in trdo trenirala in se pripravljala na začetek sezone. Na vseh pripravljalnih tekmah in turnirjih smo večji poudarek dajali na samo igro in ne toliko na rezultat. Nič ne pride preko noči in potrebujemo čas, da se uigramo ter postanemo še boljši. Na obeh tekmah, ki prihajata, je zelo pomembno, da odigramo tako kot znamo in ustvarimo pozitiven rezultat ter si s tem omogočimo igranje v evropskih tekmovanjih. Na povratni tekmi naslednji teden v domači dvorani pričakujemo podporo navijačev, saj je z njimi lažje.«

POKAL EHF, 1. KROG KVALIFIKACIJ
1. tekma, 2. september, 18.00 (Alingsas, Švedska):
ALINGSAS : GORENJE VELENJE

2. tekma, 8. september, 20.00 (Velenje, Rdeča dvorana):
GORENJE VELENJE : ALINGSAS

www.rk-gorenje