Slovenska športna plezalka Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica) je v ruskem Permu 30. septembra osvojila naslove evropske mladinske prvakinje 2017 v težavnosti in v kategoriji kadetinj na tem tronu nasledila reprezentančno kolegico Janjo Garnbret. Šestnajstletna Radovljičanka je postala tudi skupna zmagovalka evropskega mladinskega pokala 2017 v težavnosti in si poleg Lučke Rakovec (ŠD Proteus) priplezala vstopnico za mladinske olimpijske igre prihodnje leto.

Perm je bil od 28. septembra do 1. oktobra prizorišče evropskega mladinskega prvenstva v športnem plezanju v disciplinah težavnost in hitrost, medtem ko je bil balvanski del v sredini septembra v Slanyju na Češkem. Ruska preizkušnja je sklenila sezono za mlajše tekmovalce in slovenska izbrana vrsta se je znova izkazala v težavnosti, kjer je imela kar sedem finalistov in pet uvrstitev med najboljšo peterico.

Blestela je kadetinja Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica), ki si je priplezala naslov evropske mladinske prvakinje 2017 v težavnosti in tako nasledila reprezentančno kolegico Janjo Garnbret, ki je v kadetski konkurenci slavila lani in predlani. "Že po dobrih kvalifikacijah in polfinalu sem vedela, da sem konkurenčna najboljšim. Zelo sem zadovoljna z izidom tekme, predvsem zaradi relativno sproščenega plezanja v finalu, ki mi je omogočilo osredotočen in premišljen nastop. Najbolj me veseli, da sem na vrhu finalne smeri res uspela dati vse od sebe, kar da tej zmagi še večjo vrednost, saj so bile razlike med finalistkami zelo majhne in so odločale že malenkosti. Resnično bi si težko predstavljala boljši zaključek mladinske sezone, saj mi je zlata medalja na tej tekmi poleg naslova mladinske evropske prvakinje prinesla tudi prvo mesto v skupnem seštevku evropskega pokala. S tem je evropska mladinska sezona za to leto končana, novembra pa je na sporedu še članski svetovni pokal v Kranju, ki se ga že zelo veselim," je bila navdušena 16-letna Radovljičanka, ki je za sabo pustila drugouvrščeno Francozinjo Nolwenn Arc in tretjeuvrščeno Avstrijko Celino Schoibl, v kadetski konkurenci do 18 let pa osvojila tudi skupno zmago evropskega mladinskega pokala 2017 v težavnosti. 

Lukanova je že lani posegala po najvišjih odličjih, saj je na svetovnem mladinskem prvenstvu dosegla bron v težavnosti in srebro v balvanih, z dobro letošnjo sezono pa si zagotovila nastop na mladinskih olimpijskih igrah, ki bodo prihodnje leto v Buenos Airesu. Druga slovenska potnica na mladinsko olimpijado je Lučka Rakovec (ŠD Proteus), ki je bila v Permu osma, nastop v Buenos Airesu pa si je zgotovila že z dobrimi rezultati na svetovnem mladinskem prvenstvu v začetku septembra v Innsbrucku. V kadetski konkurenci sta dobro nastopili tudi Mia Krampl (AO PD Kranj) na petem in Urška Repušič (ŠPO APD Kozjak) na 12. mestu.

Poleg odličnih kadetinj je imela slovenska mladinska reprezentanca v športnem plezanju finaliste tudi med kadeti, kjer se je Luka Potočar (ŠPO PD Radovljica) s četrtim mestom približal stopničkam, Maja Majcen (ŠPO PD Celje Matica) je bila med starejšimi deklicami peta, prav tako je bil med starejšimi dečki peti Andrej Polak (PK Kamnik), Tjaša Slemenšek (Šaleški AO) pa med mladinkami sedma. V Permu sta nastopila še Letija Fajfar (AO PD Kranj), 11. med starejšimi deklicami, in Anej Batagelj (PCL), 20. med starejšimi dečki.

"Evropsko prvenstvo je bilo za našo reprezentanco uspešno. Vita je med kadetinjami postala evropska prvakinja v težavnosti, kar je vrhunski dosežek. Poleg tega sem vesel tudi, da se je v finale tekme uvrstilo sedem naših predstavnikov. Imeli smo pet tekmovalcev med prvo peterico, kar je zame pomemben podatek," je bil zadovoljen tudi selektor slovenske mladinske reprezentance Anže Štremfelj, glede mladinske olimpijade pa povedal: "Zadovoljen sem, da imamo predstavnike naše reprezentance na olimpijskih igrah, kar se mi zdi zelo pomembno za prepoznavnost mladinske reprezentance in plezanja v Sloveniji nasploh."

Več informacij

Foto: Klemen Kejžar