Slovenski voznik Miha Tavčar je danes znova potrdil, da s svojimi lipicanci sodi med najboljše voznike dvovpreg. Po tem, ko je bil včeraj preprosto brez prave konkurence v maratonu, se je danes veselil prvega mesta v spretnostni vožnji. Po petkovem četrtem mestu v dresuri je tako osvojil srebro v skupni razvrstitvi in napovedal, da ga bomo lahko septembra spodbujali na svetovnem prvenstvu v Nemčiji, kjer bo branil naziv svetovnega prvaka v maratonski vožnji.

Voznik Kobilarne Lipica Miha Tavčar, ki nastopa z lipicanci, je te odlične rezultate dosegel na mednarodnem tekmovanju v vožnji vpreg FEI CAI3*, ki je od petka do danes pritegnilo v Kobilarno Lipica 42 voznikov z več kot 90 konji iz šestih držav. Tekmovanje je potekalo v odličnem športnem vzdušju. To je doseglo vrhunec včeraj, ko so se vozniki podali na maratonsko vožnjo po lipiškem posestvu in nato še skozi sedem zahtevnih maratonskih ovir.

Miha Tavčar je bil včeraj z lipicanci najhitrejši v vseh sedmih ovirah, danes pa je tudi progo spretnostne vožnje prevozil najhitreje. »Zelo sem zadovoljen, saj sem dokazal, da sem upravičeno osvojil prvo mesto v maratonu na svetovnem prvenstvu leta 2017,« je dejal po tem, ko je pohvalil svoja lipicanca in segel v roko sovozniku Damjanu Ščuki, s katerim trenira v domačem Povirju. Drugi voznik Kobilarne Lipica, Klemen Turk, ki prav tako nastopa v najzahtevnejši kategoriji, je z lipicanci v dresurni in spretnostni vožnji osvojil sedmo mesto, vendar zaradi okvare karabina ni zaključil maratonske vožnje.

Zmage v najzahtevnejši kategoriji dvovpreg se je veselil Jozsef Dibak, ki nastopa za Italijo in je v Lipici že velikokrat stal na zmagovalnih stopničkah, tretje mesto pa je z lipicanci osvojil voznik hrvaške državne kobilarne Đakovo Antun Živic. Tretji slovenski voznik Andrej Glažer je nastop v srednje zahtevni kategoriji zaključil na četrtem mestu, sicer pa so največ zlatih medalj osvojili italijanski in madžarski vozniki. Oba voznika Kobilarne Lipica, Miha Tavčar in Klemen Turk, se bosta naslednji mesec pod vodstvom trenerja Benjamina Aillauda posvetila pripravam na svetovno prvenstvo v vožnji dvovpreg, ki bo od 11. do 15. septembra v nemškem Drebkau.

V najzahtevnejši kategoriji mednarodnega tekmovanja v vožnji vpreg je med vozniki enovpreg zmagal italijanski voznik Cristiano Cividini, zlata pa se je veselil tudi Hans Heus, ki je s štirivprego pripotoval z Nizozemske. Med vozniki štirivpreg s poniji je zmagal David Palkovics z Madžarske, med vozniki dvovpreg s poniji Karl Cvörnjek iz Avstrije, med vozniki enovpreg pa Andrea Pili iz Italije. V srednje zahtevni kategoriji se je prvega mesta med vozniki enovpreg s konji veselila italijanska voznica Jasmine Lunardon, med vozniki dvovpreg pa Máté Margitai z Madžarske. Med mladinci s poniji je bila najuspešnejša madžarska voznica Anna Majoros, med otroki pa njen rojak Bertold Juhasz.

Odlični rezultati voznika Kobilarne Lipica Mihe Tavčarja pomenijo novo priznanje slovenski reji lipicanca in dobrodošlo promocijo lipicanca v mednarodnem merilu. Maraton predstavlja veliko preizkušnjo vzdržljivosti in moči konj, spretnostna vožnja pa je obenem preizkus vodljivosti konj in natančnosti voznikov. Zlato in srebro Mihe Tavčarja tako potrjujeta usmeritev Kobilarne Lipica, da lipicanec mora imeti svoje mesto in vlogo v sodobni družbi.

REZULTATI IN STARTNE LISTE

Foto: Krisztina Horvath / Hoefnet