Ljubljana, 3. september 2020 - Triglav teka letos ne bo. Čeprav so se organizatorji nanj zavzeto pripravljali, so razmere in napovedi, povezane z novim koronavirusom, preveč negotove in tvegane. Izvedba enega najlepših tekaških dogodkov je tako načrtovana v septembru prihodnje leto. Kljub tej odločitvi so organizatorji ostali zvesti namenu prireditve in štirim porodnišnicam podelili donacijo za boljšo oskrbo novorojenčkov. V luči aktualnih razmer za bodoče in mlade starše pripravljajo še različne uporabne vsebine: od vsakomesečnih digitalnih posvetov s porodnimi babicami do publikacij za bodoče starše.

Porodnišnice oz. ginekološko-porodniški oddelki v Postojni, Kranju, Slovenj Gradcu in Mariboru so kljub odpovedi letošnjega Triglav teka prejeli donacije v skupni višini 10.000 EUR. Z njimi bodo nakupili nujno potrebno opremo, ki bo namenjena več kot 6.000 porodnicam in novorojenčkom, ki se v povprečju vsako leto rodijo v njihovi oskrbi. Kranjska in mariborska porodnišnica bosta z donacijo poskrbeli za nakup nove operacijske mize in porodne postelje. V Kranju bo operacijska miza namenjena obravnavi porodnic, obolelih s COVID-19, in izvajanju nujnih carskih rezov, medtem ko nakup mariborskega kliničnega centra predstavlja prvi korak pri dopolnjevanju nabora porodnih postelj. V slovenjgraški bolnišnici, kjer se število porodnic s pridruženimi boleznimi v zadnjih letih zvišuje, bodo sredstva porabili za nakup brezžičnega CTG aparata. Ta bo omogočil večjo mobilnost porodnic ter spremljanje srčnega utripa najmlajših tudi med porodom v vodi. V postojnski porodnišnici pa bodo nakupili infuzijsko črpalko za lajšanje bolečin porodnic ter dihalne blazinice, ki nadzirajo dihanje novorojenčkov.

Podpora bodočim in mladim staršem
Donacije zdravstvenim ustanovam so že tradicionalno del Triglav teka. V zadnjih devetih letih je Zavarovalnica Triglav, organizatorka edinstvenega tekaškega dogodka, vsem 14 slovenskim porodnišnicam oz. porodnim oddelkom, Ultrazvočnemu društvu za projekt Slojenčki, ljubljanski Pediatrični kliniki in Univerzitetnemu kliničnemu centru Ljubljana namenila že za skoraj 134.000 EUR donacij. Sodelovanje s porodnišnicami so utrdili tudi s pripravo publikacije, v kateri združujejo zapiske šole za starše »Mami! Oči!« Vodnik za bodoče starše in uporabnimi vsebinami, ki so jih očetje napisali za (bodoče) očete, ter združili v brošuro Postal bom očka.

»Triglav tek, s katerim širšo javnost spodbujamo k zdravemu življenjskemu slogu, je že tradicionalno namenjen tudi skrbi za novorojenčke. Sodelovanje s porodnišnicami smo v zadnjih letih še nadgradili in (bodočim) staršem ponudili svetovalne vsebine, ki jih snujemo z zdravstvenimi strokovnjaki. Ker smo to pomlad opazili povečanje zanimanja za naše publikacije, namenjene staršem, smo v okviru centra Triglav Lab pripravili tudi digitalne posvete za nosečnice in njihove spremljevalce, na katerih porodne babice po spletu odgovarjajo na njihova najpogostejša vprašanja,« je povedal Tadej Čoroli, član uprave Zavarovalnice Triglav.

Bodoči starši, ki bi se želeli pridružiti naslednjemu digitalnemu posvetu s porodno babico, se nanj lahko prijavijo na spletni strani Vse bo v redu. Ljubitelji teka pa bodo korake za boljšo oskrbo novorojenčkov znova lahko nizali 11. septembra naslednje leto.