Odbor športa za vse Olimpijskega komiteja Slovenije je v sodelovanju s svojimi partnerji pripravil že šesto vse slovensko akcijo Slovenija kolesari. Z akcijo želijo popularizirati kolesarjenje kot eno najprimernejših športnih dejavnosti za širši krog ljudi, prispevala pa bi naj tudi k uveljavljanju kolesarjenja kot alternative človeku in naravi neprijaznim oblikam transporta. Letošnja akcija bo ponujala udeležencem kar 48 nepozabnih doživetij in prijetnih druženj po vsej Sloveniji. Prva prireditev bo v soboto, 22. aprila po krajih Upravne enote Domžale.

V olimpijskem letu 2004 je organizatorjem mladostno ustvarjalnost in življenjske izkušnje uspelo povezati in odgovoriti na izzive časa. Kolesarjenje, kot izoblikovan turistični produkt, je bil v letu 2005 še nekoliko bližje svojemu cilju, k čemur so pripomogli povezani turistični in športno rekreativni delavci pa po vsej Sloveniji. Z medijsko podporo želijo v 48-tih akcijah v letu 2006 po vsej Sloveniji doseči boljšo prepoznavnost turizma in športa, vplivati pa želijo tudi na vsakodnevne vplive v prometni politiki ter  vzgojnem in zdravstvenem vidiku življenja. Ob tem je pomemben dejavnik tudi razvijanje in spodbujanje podjetništva in strateškega planiranja športnega turizma, vzpodbujanje strateškega planiranja in oblikovanja kolesarskih poti in povezav v lokalnih skupnostih.

Prepletenost in povezanost turizma in športa še se posebej kaže v športnih panogah, ki potekajo v naravi. Tomaž Marinko iz Turistične zveze Slovenije je dejal: »Kompleksnost in celovitost turistične ponudbe zahtevata partnerstvo in sodelovanje vseh turističnih ponudnikov javnega in zasebnega sektorja na vseh ravneh turističnih destinacij. Njihov interes temelji na svobodnih tržnih odločitvah vseh turističnih subjektov, z usmerjeno turistično strategijo in politiko pa dosegamo izhodišče menedžiranja turističnih destinacij«.


Eden naših najboljših kolesarjev, Andrej Hauptman je povedal: »Kolesarjenje je lep šport. Zelo lepo je kolesariti na prireditvah v sklopu Slovenija kolesari«. Vsak kolesar, ki si želi pridobiti priznanje akcije mora kolesariti najmanj na petih prireditvah. Udeležbo dokaže s potrjeno evidenčno stranjo v zgibanki akcije, ki je na voljo v vseh trgovinah INTERSPORT po Sloveniji in na prijavnih mestih prireditev samih.

Na fotografiji so od desne: Tomaž Marinko, Turistična zveza Slovenije, Gorazd Cvelbar, sekretar odbora športa za vse OKS, Andrej Hauptman, slovenski profesionalni kolesar in Aleksander Škraban, generalni sekretar Kolesarske zveze Slovenije. Za konec velja samo še: Vsi na kolo za zdrav duh in telo -  Prva prireditev bo 22. aprila v Domžalah

http://www.olympic.si/"">www.olympic.si