Zaključek teniške sezone s prireditvijo v SiTi teatru v BTC, je pripadel številnim najboljšim po posameznih kategorijah kot tudi ženski reprezentanci za Pokal Federacij in moški za Davisov pokal.

Po 12 letih vodenja moške ekipe Blaža Trupeja je mesto kapetana zasedel doktor računalništva Miha Mlakar, nekdanji tekmovalec, ki je zadnji dve leti bdel nad Blažem Kavčičem. Pred številnimi novinarji in gosti zaključne prireditve je Mlakar dejal: »Naša želja je preboj v 1. evroafriško skupino, kamor slovenska reprezentanca s temi fanti zagotovo tudi sodi. Če se bo zbrala celotna ekipa in ne bo težav s poškodbami nedvomno lahko razmišljamo še o čem višjem. Moja naloga je predvsem nuditi nek analitični pogled, uvesti nove tehnologije, nove trende in tako čim bolj pripraviti fante, da bodo lahko dali vse od sebe.« Nov član strokovnega dela ekipe bo odslej tudi Andraž Bedene, ki je ambiciozno napovedal zmago proti Poljakom februarja 2017, celo s 5:0 v kolikor se bodo zbrali najboljši slovenski teniški igralci. O bratu dvojčku Aljažu, trenutno 49. igralcu na lestvici ATP, pa je jasno povedal: »Aljaž mora urediti stvari z angleško teniško zvezo, nedvomno pa bi rad igral za Slovenijo.«

Slovenija bo doma 3. in 4. februarja v 2. evroafriški skupini Davisovega pokala igrala proti Poljski. Kmalu zatem, točneje od 7. do 10. februarja bodo nastopila tudi dekleta, ki bodo v Talinu med preostalimi trinajstimi reprezentancami iskale pot do uvrstitve v svetovno skupino. Le najboljši dve ekipi si bosta prislužili vstopnico za višji nivo tekmovanja, pot pa bo izjemno težka, saj bi denimo za Latvijo lahko nastopila Jelena Ostapenko (7. WTA), za Veliko Britanijo Johanna Konta (9.), za Poljsko Agnieszka Radwanska, trenutno 28. igralka na svetu, še lani pa je bila tretja. Kapetan Andrej Kraševec in njegov pomočnik Daniel Šantl bosta imela na voljo Andrejo Klepač, Tamaro Zidanšek, Dalilo Jakupovič in Kajo Juvan, z željo po nastopu v februarski akciji pa je postregla tudi najvišje uvrščena Slovenka Polona Hercog (101.).

Zaključna prireditev
Tenis Slovenija je ob koncu leta podelila številne nagrade najboljšim v posameznih kategorijah ter priznanja nekaterim, ki so s svojim odnosom in delom v tenisu pustili močan pečat.

Glede na uvrstitve na svetovnih lestvicah sta najboljša slovenska teniška igralca Polona Hercog (101. WTA) in Blaž Kavčič (97. ATP), najboljši klub v državi pa je že petnajsto leto zapored ŽTK Maribor. Blaž Kavčič je prejel tudi nagrado za posebne dosežke, saj je v letu in pol napredoval z 452. mesta na lestvici ATP do trenutnega 97.  Ob njem so kristalno priznanje prejeli še Andreja Klepač  udeleženka zaključnega turnirja sezone, kjer je nastopilo najboljših osem dvojic na svetu, Tamara Zidanšek za napredek po lestvici WTA, Grega Žemlja za doprinos slovenskemu tenisu, Marino Kegl za 4. mesto na OI gluhih ter veteranski igralec Ivo Beliš, ki je letos zmagal na sedmih turnirjih ITF.

TZS se je za delovanje v tenisu zahvalila še nekaterim posameznikom - predsedniku zveze Marku Umbergerju za predanost pri delu deseto obletnico vodenja Tenis Slovenija, Alešu Filipčiču za izobraževanje, Blažu Trupeju za selektorsko delo, Jožetu Mermalu za dolgoletno pokroviteljstvo, Zavarovalnici Sava za generalno sponzorstvo ter posthumno Danilu Peskarju, dolgoletnemu sodniku.

Nagrade in priznanja so bile podeljene tudi v mlajših kategorijah. Naj igralka do 18 let je Kaja Juvan, naj igralec pa Gašper Bezjak. Nato sledijo Tjaša Klevišar in Filip Jeff Planinšek v kategoriji do 16 let, Taja Lončarič in Gal Emeršič Potočnik do 14 let ter Matic Križnik in Ela Nala Milić do 12 let.

Petrolov up leta je Nika Radišič, priznanje za najbolj športno potezo leta pa je dobila Lina Božičnik. Najboljša mlada tekmovalca v na turnirjih za pokal Zala sta Tjaša Klevišar in Blaž Vidovič.

Več informacij

Foto: Vid Ponikvar / Sportida agency