Mladi jadralec Žan Luka, ki prihaja iz Maribora, se je te dni vrnil iz tekmovanja v Biskajskem zalivu, kjer se je končalo prvenstvo olimpijskih razredov laser standard. Žan je z rezultatom zadovoljen (43. mesto v odprti mednarodni konkurenci ter 29. mesto v konkurenci evropskih jadralcev), misli pa so že usmerjene naprej - na Mediteranske igre, ki bodo v Španiji (Tarragona) od 22. junija do 1. julija. Pripravljenih bo 16 prizorišč za 33 športnih disciplin, 4000 športnikov, 26 različnih narodnosti. Drugo pomembno tekmovanje oz. cilj letošnje sezone pa bo v začetku avgusta – Svetovno prvenstvo na Danskem.

Žan, ki svoj hobi in poklic jemlje zelo resno, po vrnitvi iz Francije pravi: »Bilo je predvsem zelo mrzlo in naporno. En dan sem bil premražen do kosti! Iz vode sem prišel šele pozno zvečer po celem dnevu. Zato pa toliko bolj pazim na regeneracijo – tu mislim predvsem na dober spanec in počitek med tekmami. Brez Šport tvja ne gre. Kadar ne jadram pa jadranje gledam (smeh). Imam tudi uro, ki mi čez dan in čez noč spremlja srčni utrip in takoj zjutraj vem, kako sem spal.« se pošali Luka, ki tekmovanja obiskuje v večini z očetom: »On je moj trener, jaz sem pa sam sebi maser, kuhar  … (smeh),« se pošali Žan.

Fotografija: Žanovi začetki segajo v leto 2003, ko je bilo jadranje zgolj igra. Zelo hitro se je vse skupaj obrnilo v strast in profesionalno športno kariero. Leta 2010 je tako že bil v Singapurju na OI mladih. Nastopal je že na svetovnih prvenstvih v Braziliji, Združenih državah Amerike, Turčiji, Argentini …