Človeški organizem deluje v 24-urnem cirkadianem ritmu ali »telesni uri«. Ta uravnava fiziološke procese in pove, kdaj spati, jesti in kdaj biti aktivni. Motnje v ritmu vplivajo na zdravje in dobro počutje, a če ga upoštevate, ste bolj zdravi in živite dlje.

Kaj je cirkadiani ritem?
Predstavljajte si, da v vaših možganih bije ura, ki izmenično preklaplja med zaspanostjo in pripravljenostjo. Nanjo sicer lahko vplivajo okolijski dejavniki, kot sta sočna svetloba in temperatura, vendar se glede na cikel izmenično počutimo bundi in energijsko polni ali utrujeni in izčrpani. Zato se ritem imenuje tudi cikel budnosti/spanja. Splača se naučiti pravilno poslušati telo in upoštevati notranjo uro, kajti motnje povezujejo s srčno-žilnimi boleznimi, debelostjo in nevrološkimi težavami vključno z depresijo.

Razumeti notranjo uro
Leta 2017 so Nobelovo nagrado za fiziko in medicino prejeli Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash in Michael W. Young za odkritje razumevanja cikla spanja in budnosti. Obrazložitev nagrade je bila: »Nobelovci so iz vzorčnega organizma mušice izolirali gen, ki nadzoruje dnevni biološki ritem. Dokazali so, da gen kodira protein, ki se v celicah ponoči nabira, čez dan pa se razgradi. Naknadno so našli še druge beljakovinske dele mehanizma, ki uravnava biološko uro celice. Zdaj vemo, da po istih principih ura deluje tudi v zapletenejših organizmih, vključno s človeškim.«

Notranja ura z izjemno natančnostjo prilagaja fiziološke procese fazam dneva. Vpliva na kritične funkcije, kot so vedenje, raven hormonov, telesno temperaturo in metabolizem. Kadar pride do začasne neusklajenosti med okoljem in biološko uro, na primer med prečkanjem časovnih pasov, to vpliva tudi na počutje. Obstajajo dokazi, da kronično neskladje med življenjskim slogom in ritmom, ki ga narekuje notranja ura, poveča tveganja za različne bolezni.

Kakšen je pravi ritem?
Zjutraj se pripravite na dan

5:00 – 6:00
Telo se prebuja. Povečuje se raven testosterona v telesu, pa tudi libido. Telo proizvaja več stresnega hormona kortizola in inzulina, ki pomaga, da hranila dosežejo celice. Pade raven sladkorja, saj se ta pretvori v glikogen.

7:00 – 9:00
Čas je, da vstanete. Krvni tlak narašča, metabolizem se krepi, zato je zdrav in krepak zajtrk tako pomemben. V nasprotju s številnimi prepričanji ni najboljši čas za treninge. Mišice in sklepi so še togi, zato je verjetnost za poškodbe višja. Zjutraj so tudi zožene krvne žile, kar povečuje možnost srčnih napadov in kapi.

Vrhunci in padci opoldneva
10:00 – 12:00
Ste na fizičnem in intelektualnem vrhuncu. Možgani delujejo učinkovito in ustvarjalno, telo pa je dobro usklajeno in pripravljeno na večje napore. To je tudi faza dobrega razpoloženja in sreče.

13:00 – 15:00
Popoldanska kriza in pomanjkanje energije. Telo zahteva hrano, organizem je naravnana na prebavo. Jetra zadržujejo glikogen, zato mišice nimajo dovolj energije. Krajši dremež v tem času ni slaba ideja.

Popoldne ste še vedno v formi
15:00 – 17:00
Vrhunec v učinkovitosti srca in ožilja vpliva na mišično moč. Telesna temperatura je višja, imate višjo toleranco na bolečino. Primeren čas za telesne dejavnosti ali obisk zobozdravnika.

17:00 – 19:00
Spet visoka možganska aktivnost, a ne kot opoldne. Čas je primeren za ustvarjalnost in vpijanje informacij, med kar sodi tudi branje. Čut okusa je najostrejši in najbolj rafiniran, zadnji obrok pa morate pojesti do 19. ure, saj se po tej uri metabolizem upočasni.

Večer, čas pred spanjem
19:00 – 22:00
Krvni tlak in srčni utrip se umirita, organizem pa začne sproščati melatonin. Zmanjša se koncentracija, telo postaja zaspano. Obrok v tem času bo motilo spanec, saj telo hrane ne bo pravilno prebavilo.

22:00 – 24:00
Pripravljate se na počitek. Če ne greste v posteljo pred polnočjo, boste kasneje težje zaspali, spanec pa bo tudi manj kakovosten.

Spanje
2:00 – 3:00
V tem času je kakovost spanca najvišja. Možgani izklopijo zavest, sanje so najboljše in najbolj zanimive.

Celovit nadzor zdravja
Huawei se zavezuje, da vam bodo njegovo nosljive naprave v pomoč tudi na področju upravljanja z zdravjem, kjer je že vodilni zahvaljujoč inteligentnim algoritmom. Ura Huawei Watch GT 2 namreč pomaga pravočasno zaznati bradikardijo in srčno popuščanje. Če ne deluje v načinu beleženja športne dejavnosti, vas bo obvestila, če je srčni utrip na 100 ali pod 50 utripov na minuto dlje kot 10 minut. Podatke pa si lahko vedno ogledate tudi za nazaj in na ta način spremljate svoje zdravje. Na znanstvenih dognanjih temelječa tehnologija za sledenje spanju TruSleep 2.0 prepozna motnje in ponudi predloge za izboljšanje kakovosti, pa tudi poosebljene nasvete za boljši nadzor zdravja posameznika. Pametna ura te oblikuje na podlagi spremljanja srčnega utripa, ritma dihanja posameznika ter na osnovi algoritmov analize velikih podatkov, za učinkovitejši in boljši nadzor zdravja in dobrega počutja.

Ura Huawei Watch GT 2 vključuje tehnologijo TruRelexs, ki pomaga lajšati stres, tako da spremlja spremenljivost srčnega utripa (vrednosti HRV) ter zagotavlja podatke o stresnem indeksu. Prav tako vas opozori, ko predolgo sedite in vam predlaga krajše gibanje oziroma vaje. Opozorila pa lahko tudi izklopite ob posebnih priložnostih. Seveda tudi vsakodnevno spremlja korake, porabljene kalorije in kolikokrat vstanete. Zagotovi podatke o fizičnih dejavnostih, ki vam pomagajo razviti zdrave navade in zdrav življenjski slog. Pametna ura Huawei Watch GT 2 najbolje deluje v povezavi s telefoni Huawei, katerih ponudba na našem trgu je dovolj pestra, da zadosti željam in potrebam uporabnikov. Med drugimi so trenutno najbolj aktualni modeli Huawei nova 5T, Huawei smart Z in Huawei smart Z, o katerih lahko več izvesti na povezavi. Uporaben dodatek pa so lahko tudi brezžične slušalke Huawei FreeBuds 3, ki so po novem na voljo tudi v rdeči barvi.