Nedelja, 19.5., je bil nepozaben dan za vse ljubitelje »dirkanja na počez« v regiji. Vrnila se je Adria Drift Series, ki se je v svojih prvih treh letih že uveljavila kot najmočnejše drift tekmovanje, doma v tem delu Evrope, zdaj pa se je tudi uradno pričela četrta sezona. Skupaj z njo se je vrnila tudi Meka slovenskega drifta, Blagomix Logatec, kraj, kjer so se kalila in dokazovala številna zveneča imena predvsem slovenske in hrvaške scene.

Tokrat pa je seveda šlo za mednarodno dirko, in tako smo na štartu našli voznike 6 nacionalnosti (Slovenija, Hrvaška, Avstrija, Italija, Madžarska, Bolgarija). Kot na voznike je bil pisan tudi pogled na dirkalnike – med najbolj priljubljenimi znamkami »driftalnikov,« to so BMW, Nissan in Toyota, smo našli lepo število modelov, ki jih pri nas izjemno redko vidimo. Poleg tega sta med ovinki drsela tudi Audi in Alfa-Romeo, pogled pod pokrov motorja pa je pri marsikaterem dirkalniku razkril eksotiko, ki je tam ne bi pričakovali.  Od BMW-jevega V8 motorja v Nissanu S14 do chevroletovega 8-cilindrskega LS motorja ali pa Toyotinega 1JZ motorja v BMW-jih, pa še bi lahko naštevali.

Sama postavitev proge je ponujala malenkostno prednost močnejšim avtomobilom, kar nekaj jih je bilo s krepko preko 500 ali celo 600 konjskimi močmi, vendar pa je že med treningi začelo deževati, kar je omenjeno prednost pravzaprav izničilo. Zahtevne razmere na stezi so hitro začele terjati svoj davek, k sreči pa hujšega kot nekaj počenih odbijačev in poškodovanih panelov vozila ni bilo.
Še pred začetkom kvalifikacij sta se poslovila Madžar Ferenc Cserep, čigar 600-konjski BMW E46 ni narejen za dež, kakor tudi eden od favoritov za zmago, hrvaški as Marko Brkljačić, ki je imel tehnične težave.

Na mokri stezi so se v kvalifikacijah najbolje odrezali Avstrijci, ki so vajeni voziti svoja prvenstva na razmočeni podlagi. Na prvih štirih mestih so se tako znašli Stefan Bloder (Nissan S13), Lukas Dobias (Toyota AE86) in v Avstriji živeči Bolgar Niko Stefanov (Nissan S14a), na sam vrh pa se je nekoliko presenetljivo zavihtel Marko Brdek, mladi hrvaški up v turbinsko gnanem BMW-ju E30.

Steza se je nato počasi sušila, a pred izločilnimi boji oziroma t.i. »twin« vožnjami se je nebo znova odprlo. To je pomenilo nekaj vrtenj avtomobilov, dotikov med njimi, hkrati pa tudi napetih in razburljivih duelov. Glede na razvrstitev iz kvalifikacij je v tej fazi prišlo do nekaj presenečenj, najbolj zanimivo pa je bilo videti, kako v težkih razmerah mladi vozniki premagujejo starejše in izkušenejše kolege. Marko Brdek je izločil Eleka Borcsika in njegovega 600-konjskega soarerja, Lukas Dobias je bil v najbolj spektakularnem dvoboju Top 16 faze boljši od Matjaža Podborška, Stefan Bloder pa je premagal Nicolo Tortula. Drugouvrščeni v skupni razvrstitvi prejšnjega leta, David Barle, je imel nekaj težav z avtomobilom in je v tem krogu izpadel.

V Great 8 smo videli kar precejšnje presenečenje, ko je novinec v seriji Matic Mlakar domov poslal 2-kratnega prvaka Uroša Berdajsa. Močno sta se udarila tudi Brdek in Alen Gregorič ter Dobias in Zoltan Szanto. V obeh primerih je napredovanje slavil prvi voznik. Med Final 4 si je mesto izboril še Ivan Višković.

Glede na vreme zelo številčna publika je zagreto aplavdirala in navijala za svoje favorite vse do konca, ko je borbo za 3. mesto đobil Višković nad Mlakarjem, v finalu pa sta moči pomerila Marko Brdek in Lukas Dobias. Po prvem mestu v kvalifikacijah si je tudi končno zmago na dirki privozil Hrvat, mladi Avstrijec pa je kljub temu lahko izredno zadovoljen z razpletom svojega debitantskega nastopa v Adria Drift Series.

Paša za oči med pavzami na stezi je bil Show'n'Shine, tekmovanje in razstava predelanih vozil, na ogled sta bila tudi Mercedes-Benz GLC AMG in Autobrokerjeva Tesla Model S, pa lepo založeni razstavni prostori, zlasti JD Performance-ov, ter nagrade za tekmovalce in obiskovalce s strani podjetij Braun, Operi-avto.si, Enigma motorsport itd. Tudi za lakoto in žejo je bilo poskrbljeno, manjkale pa niso niti kokice in sladkorna pena, skratka zabava za celo družino.

Ni se nam torej bati za manjko svežega talenta, tako da je bodočnost serije vsekakor svetla, po drugi strani pa morajo tudi nekateri starejši mački še spraviti svoje avtomobile na 100-odstotno pripravljenost in pokazati zobe »mulcem,« zato lahko pričakujemo izjemno napeto nadaljevanje sezone, ki bo 30. junija v hrvaškem Čakovcu.

Če je bila prva dirka napoved ostalih, potem res komaj čakamo naslednjo!

foto: Tit Bonač