28. november 2021 - Zveza društev diabetikov Slovenije je že četrto leto zapored organizirala akcijo #darujemkilometre, s katero spodbujajo h gibanju in ozaveščajo o pomembnosti gibanja za zdrav življenjski slog. Cilj akcije je ambiciozen: s kolesom, hojo in tekom zbrati 384.400 kilometrov,  kolikor znaša razdalja od Zemlje do lune. Letošnje leto je bilo v zbiranju kilometrov rekordno, udeleženci akcije so skupaj zbrali kar 101.537 kilometrov. S takšnim tempom bodo cilj dosegli že prihodnje leto.

Po ugotovitvah Mednarodne diabetične zveze (ang. IDF - International Diabetes Federation) beležimo zaskrbljujoče povečanje razširjenosti sladkorne bolezni po vsem svetu. Ima jo ena oseba od 10 odraslih; do leta 2045 naj bi jo imelo že 783 milijonov odraslih na svetu. Ker je zadostno gibanje pomemben del obvladovanja sladkorne bolezni, Zveza društev diabetikov vsako leto vabi k akciji #darujemkilometre. Letos je potekala od 25. maja do 14. novembra, ko obeležujemo svetovni dan sladkorne bolezni.

S tem tempom prihodnje leto do lune
V dobrih šestih mesecih so organizatorji presegli lanskoletni rezultat - zbrali so kar 101.537 km. Slovenke in Slovenci, ki so sodelovali v akciji zbiranja kilometrov, so skupaj prehodili 67.618 km, pretekli 470 km in prekolesarili 33.367 km. Preostalih 82 km so zbrali s padalstvom. Skupno število vseh kilometrov, ki so jih na Zvezi društev diabetikov zbrali v štirih letih, je 240.879 km, kar je približno 62 % poti od zastavljenega cilja – zbrati 384.400 km, kolikor znaša razdalja do lune. Glede na zastavljen tempo bo ta cilj dosežen že v letu 2023.

#darujemkilometre v vrtcih, šolah in podjetjih
Akcija #darujemkilometre je v zadnjih dveh letih presegla okvirje skupnosti oseb s sladkorno boleznijo: »Navdušeni smo, da se akcija širi med našimi društvi diabetikov, ki so k sodelovanju privabili tudi lokalne šole, vrtce, različna podjetja,« pravi sekretarka Zveze društev diabetikov Špelca Rudolf. Letos so poleg 15 lokanjih društev diabetikov v akciji sodelovali tudi OŠ Brežice, OŠ Podgorje pri Slovenj Gradcu, OŠ in vrtec Hajdina, OŠ Šmartno pri Litiji, OŠ Tržič, Planinska društva Brežice, Vransko, Hrastnik, Turistično društvo Miren – Kostanjevica in Društvo za pomoč otrokom s Presnovnimi motnjami – Sladkorčki. »Vsak prehojen, pretečen ali prekolesarjen korak oz. kilometer šteje, saj tako ozaveščamo o sladkorni bolezni in pomenu zdravega načina življenja tako mlade, kot tudi delovno in starejšo populacijo,« dodaja Rudolfova.

Največ kilometrov je zbral Patrik Bratuša
S 4.150 km je »zlato medaljo« v akciji #darujemkilometre prejel Patrik Bratuša, ki je prekolesaril pot iz Slovenije na Portugalsko in v 31 neprekinjenih dneh prehodil Slovensko planinsko pot. Bogdan Trinkaus je na svoji pametni uri v času zbiranja kilometrov zabeležil kar 4.018 prekolesarjenih km, Ermin Oblak pa je 3.241 km zbral s pohodi. Od podjetij so največ kilometrov zbrali v Novo Nordisk Slovenija, in sicer 8.564 km, 5.983 pa so jih darovali v organizaciji Zaloker in Zaloker.

Kilometre prispevala tudi mednarodna ekipa Team Novo Nordisk
Kilometre so nabrali tudi na kolesarskem prazniku v Kranju, kjer je prvo mesto osvojil 33-letni Italijan Andrea Peron, član kolesarske ekipe Team Novo Nordisk. Posebnost te ekipe je, da imajo vsi člani sladkorno bolezen tipa 1. Na najzahtevnejših dirkah po vsem svetu sodelujejo s poslanstvom, da raziščejo, kaj je mogoče doseči s sladkorno boleznijo, opolnomočijo osebe s sladkorno boleznijo in jih navdihnejo, da sledijo svojim sanjam. »Kot mladinec sem zmagal na veliko dirkah. To je zahteven šport, a zame je bil zelo koristen. Zdaj je to moja služba, hkrati pa moja strast in odličen način, da ostanem zdrav in v formi. Kolesarjenje je igralo pomembno vlogo pri soočanju s sladkorno boleznijo,« poudarja Peron.

Kilometre so zbirali digitalno
Zbiranje kilometrov je potekalo preko lokalnih organizacij in digitalno na družbenem obrežju Facebook. Darovalci kilometrov so fotografije s pohodov in športnih aktivnosti opremili s ključnikom #darujemkilometre in pripisom opravljenih kilometrov objavljali na Facebooku ali pa jih poslali na e-naslov. »Zahvaljujemo se vsem, ki so sodelovali in darovali kilometre, vse ostale pa vabimo, da se nam pridružite naslednje leto. Vsak kilometer, ki ga darujete, ga na koncu dneva darujete sebi in svojemu zdravju. Gibaj se veliko in opazil boš razliko,« zaključi Rudolfova.