Maribor, 5. december 2022 – Prostovoljstvo, katerega mednarodni dan obeležujemo vsako leto 5. decembra, je v Sloveniji močno zasidrano v tradicijo. Prostovoljno delo je na lokalni in nacionalni ravni neprecenljivo tako ob odzivih na naravne nesreče kot tudi na področjih socialne dejavnosti, vzgoje in izobraževanja, kulture ter ne nazadnje športa. In prav šport bo tisti, ki bo prihodnje leto v solidarnosti in medsebojni podpori povezal domače in tuje posameznike, ki bodo postali del največje prostovoljne aktivnosti v zgodovini slovenskih športnih dogodkov. Med 23. in 29. julijem 2023 bo namreč Maribor gostil Olimpijski festival evropske mladine (OFEM), za izvedbo prireditve pa bo ključni člen predstavljala ekipa približno 700 do 800 zagnanih prostovoljcev.

Aktivnejši pristop k športnemu prostovoljstvu
Organizacija velikih športnih dogodkov je zahteven proces, ki ga brez prostovoljcev ni mogoče izvesti. Slednji so skupni imenovalec vseh evropskih in svetovnih prvenstev, kolesarskih dirk, maratonov in drugih tekmovanj. Za primerjavo iz tujine – za izvedbo Olimpijskih in Paraolimpijskih iger Paris 2024 bodo organizatorji potrebovali kar 45.000 prostovoljcev. To je številka, ki je slovenskim organizatorjem skorajda nepredstavljiva, hkrati pa v Sloveniji nimamo celostne strategije za vključevanje prostovoljcev v izvedbo velikih športnih dogodkov, kar je sicer v tujini stalna praksa. Potrebe po prostovoljcih organizatorji trenutno rešujejo s pomočjo klubskih članov.

Pred mariborskimi organizatorji je tako velik izziv, čeprav smo Slovenci že velikokrat pokazali, da nas šport navdušuje in združuje. Prav zato je Katja Žižek, vodja prostovoljcev OFEM 2023 Maribor, prepričana, da jim bo uspelo oblikovati koncept spodbujanja prostovoljstva na področju športa, ki bo prinesel veliko prednost in dodano vrednost celotni slovenski športni skupnosti: »Naš cilj je zbrati zagnano, motivirano in timsko usmerjeno ekipo prostovoljcev ter jim zagotoviti enkratno in nepozabno mednarodno izkušnjo, na podlagi katere bodo v prihodnosti navduševali številne posameznike, da pomagajo pri organizaciji športnih dogodkov v Sloveniji in tujini.«

Spoznavanje zakulisja velikega športnega dogodka in dragocene mednarodne izkušnje
Prostovoljci bodo kot obraz prireditve v osrčju dogodka, saj ne bodo prisotni le na vseh športnih prizoriščih, temveč po celotnem Mariboru, kjer bodo pomagali pri vseh pomembnejših delih organizacije in spremljevalnih aktivnostih – od administracije do koordinacije, organizacije, logistike do namestitev. Za njihovo dobro počutje in zadovoljstvo bodo organizatorji poskrbeli s številnimi ugodnostmi, od zagotovitve usposabljanja za delo in mentorske podpore, prehrane, brezplačnega javnega prevoza po Mariboru in namestitve v primeru večje oddaljenosti od lokacije dogodka do zavarovanja za čas sodelovanja ter certifikata o opravljenem delu, ki služi kot nadaljnja referenca. Nadejajo pa se lahko tudi vrste zanimivih spremljevalnih aktivnosti, kot so spoznavni večeri, druženje s športniki in trenerji, organizirane vadbe, delavnice in koncerti. Gre torej za odlično priložnost za usvajanje novih znanj in delovnih izkušenj, hkrati pa tudi ustvarjanje novih poznanstev.

Pomoč ponudile številne organizacije in institucije
Trenutno poteka vseslovenska akcija pridobivanja prostovoljcev za OFEM 2023. V duhu povezovanja in ljubezni do športa so se aktivnostim pridružile tudi številne organizacije in institucije, ki so projekt prepoznale kot odlično priložnost za sodelovanje. Partner na področju prostovoljstva je Mladinski kulturni center Maribor, ki se ponaša z bogatimi izkušnjami s področja prostovoljstva in dela z mladimi. Sodelovanje v programu prostovoljstva je ponudil tudi Zavod za zaposlovanje, Območna enota Maribor, ki bo k dogodku poskušal pritegniti mlade brezposelne osebe in jim s tem omogočiti izkušnje za nadaljnjo karierno pot. Intenzivne predstavitve projekta te dni potekajo na mariborskih srednjih šolah, enako velja tudi za Šolski center Ptuj, medtem ko študente nagovarjajo skupaj s ŠOUM-om, Kariernim centrom Univerze v Mariboru, posameznimi fakultetami Univerze v Mariboru ter višjimi šolami v Mariboru in na Ptuju. Svoj angažma so ponudili tudi EUSA – Evropska univerzitetna športna zveza, Slovenska filantropija in Univerza v Ljubljani. S svojimi prostovoljci pa bodo pomagale še nacionalne športne panožne zveze.

Ne nazadnje seveda ne smemo pozabiti omeniti tesnega sodelovanja z Olimpijskim komitejem Slovenije, ki bo kot soorganizator festivala med drugim poskrbel tudi, da bo 'glas' o olimpijskih vrednotah dosegel širšo slovensko javnost. Pomembno vlogo pri sodelovanju bo imela tudi Slovenska vojska, ki bo poleg kadrovske pomoči na področju logistike in transporta poskrbela tudi za prehrano za prostovoljce.

»Verjamem, da nam bo s skupnimi močmi uspelo zbrati ekipo prostovoljcev, ki bo naše mesto in državo s ponosom predstavljala, ter da bomo vsi skupaj izvedli dogodek, ki bo zapisan v zgodovino mariborskega in slovenskega športa,« poudarja Katja Žižek, vodja prostovoljcev OFEM 2023 Maribor, ter dodaja: »Prepričana sem, da bodo naši prostovoljci s svojo mladostjo in razigranostjo med vse nas ponesli športni duh in veselje. Da bo Maribor prihodnje poletje upravičil OFEM-ov slogan: ENO MESTO, ENO SRCE.«

Kdo se lahko pridruži in kako?
Del olimpijske zgodbe lahko postane vsak, ki bo na dan podpisa o prostovoljstvu (maja 2023) dopolnil 16 let, za prostovoljce, ki se prijavljajo iz tujine, pa je pogoj za sodelovanje starost 18 let. Prijave potekajo na spletni strani projekta, kjer so zainteresiranim na voljo tudi dodatne informacije. Organizatorji bodo vse prijavljene kandidate povabili na osebni razgovor, kjer jih bodo seznanili z delom in organizacijo dogodka. Vsi izbrani kandidati pa bodo pred začetkom dela deležni izobraževanja in ustreznega usposabljanja.

Projekt prostovoljstva podpira tudi ambasador OFEM-a Filip Flisar, ki dodaja: »Menim, da se ljudje premalo zavedajo, kakšnih razsežnosti je dogodek OFEM in predvsem kakšno težo ima. V naše mesto prihajajo najboljši mladi športniki in marsikateri od njih bo že čez nekaj let postal olimpijski prvak. Tako je to izjemna priložnost za vse, ki se bodo angažirali kot prostovoljci, da začutijo ta izjemni športni utrip in spoznajo bodoče Dončiče in Djokoviče, spoznajo njihovo naravo dela, pripravo na tekmovanja in trenersko-organizacijski ustroj, ki stoji za njimi.«

O Olimpijskem festivalu evropske mladine (OFEM)
OFEM je s svojo več kot 30-letno tradicijo največji več panožni športni dogodek za mlade športnike, stare od 14 do 18 let. Slednjim predstavlja prvo srečanje z olimpizmom ter priložnost za nabiranje neprecenljivih izkušenj za nadaljnja tekmovanja na poti do olimpijskih iger. Prav tako festival v olimpijskem duhu spodbuja športnike in druge udeležence k načelom poštene igre, strpnosti in prijateljstva. Maribor, mesto s športnim srcem, bo OFEM 2023 gostil med 23. in 29. julijem 2023. Na dogodku pričakujejo 3.600 udeležencev iz 48 držav, športniki pa se bodo takrat prvič pomerili v kar enajstih panogah.