Prvi dan Evropskega prvenstva veteranov, ki ga prvič gostimo v Sloveniji, je Darko Mušič osvojil bron v kategoriji do 90 kilogramov M5. Četrto mesto sta osvojila Milan Bezjak in Ivan Petrovič, Miran Plošinjak in Milan Šajnovič sta osvojila peto mesto, Janez Lah pa sedmo mesto.

Darko Mušič je v prvem krogi izločilnih dvobojev kategorije do 90 kilogramov M5 premagal Španca Fernandez Santa Cruz Berstelen s točko wazarija, ki jo je uspešno zadržal do izteka rednega dela. V četrtfinalu je z lepim metom za ippon premagal Šveda Baker in se uvrstil v polfinale. Tam mu je nasproti stal Nizozemec Letterie, ki si je boju za zlato točko priboril zmago z metom za ippon. Za bronasto kolajno se je Darko pomeril s Čehom Lukso. Najprej je povedel s točko wazarija, nato pa delo nadaljeval v parterju in si s končnim prijemom priboril bronasto koljano v kategoriji do 90 kilogramov M5.

Po svoji prvi kolajni na mednarodnih veteranskih tekmovanjih je Darko svoje občutke opisal takole: "Občutki so dobri ob tem izjemnem dnevu. V spomnim so mi tekom današnjega dne prišli spomini preteklih tekmovalnih dni. Bronasta kolajna je realen odraz tega, česar sem trenutno spodoben. Nekih posebnih priprav na to tekmovanje nisem imel. Treniral sem z našimi fanti v klubu, ni pa bilo posebnih priprav izven ustaljenega urnika. Polfinale je bilo zame najtežje. Nizozemec je bil zelo dobro kondicijsko pripravljen in bil je zelo dober v nožnih tehnikah, s katerimi me je tudi premagal. Povod za udeležbo na današnji tekmi je bila stava z Enejem Mariničem. Veliko treningov sem delal z našimi fanti v klubu, predvsem sem bil prisoten na kondicijskih treningih. Imam srečo, da imamo v klubu veliko borcev, kateri so mi pomagali, da sem dobil nazaj občutek za borbo. Po enajstih letih sem se vrnil na mednarodna tekmovanja. Spomnim se leta 2009 v Nemčiji, kjer sem bil peti v kategoriji do 81kg. Tokrat sem želel ta rezultat izboljšati. Zahvalit se moram mojemu trenerju Eneju, tokrat sva zamenjala vlogi in bilo je zelo dobro imeti pomoč s trenerskega mesta, ker sredi borbe določenih stvari sam ne vidim. Dal mi je veliko dobrih nasvetov, me opozoril na stvari ter me spodbujal. Kmalu pa bosta najini mesti ponovno obrnjeni in bom jaz na trenerskem stolčku, on pa na tatamiju."

Milan Bezjak se je pomeril v kategoriji do 100 kilogramov M5. Zabeležil je eno zmago proti Turku Uzun, ko si je priboril prednost wazarija. Proti Slovaku Maruna je izgubil po tem, ko si je slednji priboril ippon. Marinovic iz BiH je najprej povedel s prednostjo wazarija, nato pa zaključil z ipponom. Moldavec Murtazaliev pa si je priboril ippon in tako premagal Milana. Na končnem četrtem mestu kategorije do 100kg M5 je končal Milan Bezjak. Ivan Petrovič je stopil na tatamije kategorije do 100kg M8. V prvem krogu je moral priznati premoč Italijanu Bani, ko si je ta priboril najprej prednost wazarija, nato pa dvoboj zaključil z ipponom. V drugem krogu je Ivanu nasproti stal Francoz Le Mell, slednji si je priboril zmago z dvema wazarijema. Zadnji dvoboj proti Srbu Stanisicu je Ivan izgubil po ipponu Srba. Ivan Petrovič je končal tekmovanje na četrtem mestu kategorije do 100 kilogramov M8.

Miran Plošinjak je nastopil v kategoriji nad 100 kilogramov M5 in se v četrtfinalu pomeril z Gruzijcem Bekauri, slednji je slavil z ipponom. V repasažu je nasprotnik predal dvoboj in tako se je Miran uvrstil v boj za bronasto kolajno. Tam se je pomeril z Romunom Grosom. Tekom dvoboja so Miranu prisodili tri kazni in tako je tekmovanje končal na petem mestu kategorije nad 100kg M5. Milan Šajnovič se je v polfinalu kategorije do 90 kilogramov M8 pomeril s Portugalcem Guerreiro, ta ga je premagal z ipponom. V boju za bron je slavil Moldavec Preguza, ki je izvedel met za ippon in premagal Milana, ki je tekmovanje končal na petem mestu kategorije do 90 kilogramov M8.

Janez Lah se je v četrtfinalu pomeril s Hrvatom Crnkovicem. Dvoboj se je po izenačenem rednem delu prevesil v boj za zlato točko. Po minuti podaljška, če ni točke, se pri veteranih dvoboj prekine in sodnik določi zmagovalca na podlagi dvoboja. Tokrat so sodniki odločili v korist Hrvata in Janez se je uvrstil v repasaž tekmovanja. Tam mu je nasproti stal Čeh Vesely, slednji ga je z ipponom premagal. Janez Lah je tekmovanje zaključil na sedmem mestu kategorije do 90 kilogramov.

Foto: Rok Rakun/JZS