Vsi poznamo rek Zdrav um v zdravem telesu. Pa ga tudi živimo? Velikokrat ne. A ravno šport in fizična aktivnost pozitivno vplivata na zdrav socialni in psihofizični razvoj. Zato je športno vadbo priporočljivo spodbujati že pri otrocih, bodisi z organizirano klubsko vadbo bodisi z vključevanjem otrok v različne poletne športne šole. S tem najmlajši že v rani mladosti pridobijo pomembne kompetence za življenje, se naučijo spoštovanja, spoštljivega komuniciranja in sklepanja prijateljstev. Na tem področju je v Sloveniji že 121 let deluje GIB. Letos napovedujejo celovito zasnovane poletne šole za otroke od 5-12 leta, aktivnosti v sklopu Evropskega tedna judo vrednot, v juliju pa na njihovo povabilo prvič Slovenijo obiskal tudi Nuno Miguel Delgado, judoist, ki je osvojil prvo olimpijsko medaljo v judu za Portugalsko.

Otrok za kakovosten razvoj potrebuje funkcionalno, zdravo telo. Potrebuje gibanje in sovrstnike. Z vključitvijo v šport in organizirane vadbe pridobi nekatere vrednote, delavne navade in socialne veščine, ki mu lahko kasneje dobro služijo v vsakdanjem življenju. S tem ko se odpravi na vadbo mora namreč poskrbeti zase, za opremo, s čimer se uči samostojnosti in pridobiva samozavest. Na vadbi razvija socialne kompetence s tem, ko komunicira z avtoriteto, trenerjem ali sodnikom in vrstniki, sotekmovalci in nasprotniki. Nauči se sprejemati poraz, prepoznavati čustva in vztrajati na poti do cilja. Vzponi in padci so del tako športa kot tudi življenja. Tako lahko v marsikateri življenjski situaciji potegne vzporednico z dogajanjem v športu in se zato nanjo odzove bolj samozavestno, odločno in mirno. Nekateri športni psihologi so celo mnenja, da bi lahko z aktivnim vključevanjem otrok v športne aktivnosti do neke mere preprečili krvava dogajanja, ki smo jim bili nedavno priča v Srbiji.

Med njimi je tudi Nastja Knez, kineziologinja, strokovna sodelavka v športu in vodja otroških programov v Športnem društvu Gib, enemu najstarejših športnih društev pri nas. Knezova je prepričana, da se otroci preko športa naučijo izgubljati, sprejemati poraz, se spopadati z razočaranjem in razvijati potrpežljivost. Naučijo se razumeti, da je za uspeh potrebno trdo delo: »Šport gradi pozitivno samopodobo, uči spoštovanja sebe in drugih, pomaga pri socializaciji in blaži stres. Lahko je zdravilo proti anksioznosti in depresiji. Otroci z vključevanjem v šport postanejo srečnejši, bolj empatični, kolegialni in strpnejši. To pa bi lahko do neke mere preprečilo nasilna dogajanja po svetu.«

Kaj GIB naredi za psihofizično zdravje otrok?:
- GIB poletne počitnice za otroke
- aktivnost v sklopu Evropskega tedna judo vrednot (23. do 30. septembra) 
- nova dvorana Igralnica
- sodelovanje z osnovnimi šolami in ostalimi izobraževalnimi ustanovami

V GIB-u, kjer so lani praznovali 120-letnico delovanja društva, v katerem so svoja športna znanja kalili mnogi vrhunski športniki, med njimi tudi košarkar Luka Dončič in deskar na snegu Žan Kranjec, ki sta se kot otroka ukvarjala tudi z judom, so se zato odločili, da bodo GIB poletne počitnice posvetili promociji športa med mladimi. Z GIB-ovo poletno šolo bodo tako otroci od 5. do 12. leta spoznavali različne športe, od osnov akrobatike do sprositve v čistvo novi otroški Igralnici, se družili, zabavali, ustvarjali in pridobivali dragocene izkušnje.

Izkušnje, ki jim bodo v šoli ali kasneje v odraslem življenju prišle zelo prav, če jih bodo le uporabili. Zaradi njih bodo namreč postali boljši, vztrajnejši in fleksibilnejši. To pa so pomembne kompetence, ki v sodobnem, nenehno se spreminjajočem svetu še kako štejejo.

Več informacij: https://gib-sport.com/program/sportni_program/142/solske_pocitnice/