Pretekli konec tedna je v Barceloni potekala letna skupščina organizacije Tennis Europe. Sodelovali so delegati iz 50 evropskih držav, Slovenijo pa je predstavljal direktor Tenis Slovenije Gregor Krušič.

Tenis Slovenija je v okviru skupščine prejela tudi nagrado Mednarodne teniške zveze (ITF) - priznanje za izjemen napredek v razvoju tenisa na področju organiziranosti, aktivnosti na mednarodnem parketu, številu mednarodnih turnirjev in tekmovalnih uspehih ter digitalizaciji. Na temo slednjega je na skupščini Gregor Krušič predstavil primere dobrih praks Tenis Slovenije. V njej je predstavil razvojno pot TS od leta 2013 pa do danes in v bodoče, ki jo bodo člani TS uživali v naslednjem mandatu razvoja tenisa na slovenskih tleh.

Krušič je delegatom pri tem predstavil še dva projekta dobre prakse. “Najprej so bili na vrsti turnirji serije WTT. ITF nas je prosil za predstavitev inovativnega poslovnega načrta in s tem načina pridobivanja, financiranja in marketinške podpore ter izvedbe v sodelovanju s teniškimi klubi in občinami. Rast v zadnjih letih je osupljiva in to je ITF tudi opazil. Končni cilj je 25 ITF WTT turnirjev na slovenskih tleh, s katerimi uprizarjamo multiplikativne učinke kot je večje število sodelujočih slovenskih tekmovalcev na pro turnirjih, izkušnje nastopajočih tekmovalcev, klubskih kolegov in trenerjev, ki tako lahko vidijo »da se da«, mednarodna izkušnja za vodstvo kluba in mestno občino, dodatno delo za slovenske sodnike, regijska promocija tenisa, dodatni prihodki in še bi lahko naštevali. Drugi primer je uspešen dogovor TS s podjetjem Sportradar glede t. i. live streaminga. To je podjetje, ki se ukvarja z zbiranjem športnih rezultatov, ki jih ponujajo naprej stavniškim hišam. Iz živih rezultatov smo prešli na prenose v živo, to lahko zdaj spremljamo tudi na turnirjih WTT, prejšnji teden na $40.000 na Braniku v Mariboru in ta teden na turnirju z enakim nagradnim skladom v Murski Soboti, iz česar ustvarjamo izjemno dodano vrednost za TS ne samo v finančnem smislu ampak tudi s postavljanjem mreže za live stream profesionalnih in nacionalnih turnirjev ter ligaških srečanj članov TS. ” je o svojem predavanju v Barceloni povedal Krušič.

Poudaril je pomembnost postopnega prehoda na WTN sistem točkovanja (World Tennis Number), ki se bo v Sloveniji poizkusno začel aprila na članskem turnirju v Brežicah. Rating se ocenjuje na lestvici od 1 (profesionalec) do 40 (začetnik) in je namenjena vsem igralcem tenisa, ne glede na starost, spol ali kakovostni nivo. V letu 2023 bodo v sistem vključena zgolj vsa članska tekmovanja in teniški festival, ki ga bo avgusta TS organizirala v Kopru. “WTN sistem poleg obeh velikih ameriške in angleške, uporablja že 86 ostalih zvez, vse ostale pa svoje rezultate ažurno izvažajo v ITF WTN sistem. S tem sistemom ITF omogoča bolj pravično razmerje kakovosti med igralci tenisa, ITF pa sistem postopoma vpeljuje tudi v svoja ITF in WTT tekmovanja. TS bo postopoma in preudarno sledila tej evoluciji, ki ima prav tako multiplikativne učinke za teniške igralce vseh kategorij in kakovosti. “ je dejal Gregor Krušič.

Med delegati Tennis Europe je prav tako odjeknila presenetljiva novica, da je bila Tenis Slovenija v konkurenci s Francosko, Turško in ostalimi teniškimi zvezami, izbrana za organizacijo naslednje letne volilne skupščine za predsednika in upravni odbor Tennis Europe (Tennis Europe Annual General Meeting). Ta bo potekala marca 2024 v Sloveniji, v Portorožu, kjer bo TS zagotovo uspešno posegala po nadaljnjih stopničkah na mednarodnem parketu.