V Kranjski Gori je letos narava zmagala nad željo organizatorjev, da na progi Kekec vseeno poskušajo pripraviti tradicionalni dobrodelni nočni veleslalom. "Kljub odpovedi dogodka je akcija zbiranja sredstev za družino iz Laškega v polnem teku. Na tem mestu gre velika zahvala za podporo predvsem zvestim prijateljem in tekmovalcem dobrodelnega veleslaloma ter dolgoletnim in nekaterim novim pokroviteljem, ki so se nam pridružili letos," so zapisali na strani organizatorja dogodka. Komu bo letos Grubin memorial namenil zbrana sredstva?

Štiričlansko družinico iz okolice Laškega sestavljajo mamica Patricija in očka Luka ter petletni Leon in triletna Hajdi. Družina živi v lastniški hiški, ki je zelo vlažna. Ker so jo kupili v poletnih mesecih, te težave ob nakupu niso bile razvidne in šele ob prihodu prve zime se je pokazala resnost situacije. Zaradi hude vlage vsi skupaj spijo le v eni sobi. Triletna Hajdi ima potrjenih veliko močnih alergij na različne vrste hrane in cvetni prah, ter hudo obliko atopijskega dermatitisa. Zaradi teh zdravstvenih posebnosti potrebuje precej nege, posebno prehrano, specializirano kozmetiko, zdravila in oblačila izključno iz naravnih materialov, vse našteto pa precej stane.

Vlažni in plesnivi bivanjski prostori njeno zdravstveno stanje le še slabšajo. Ker se najboljši pristop za zdravljenje oz. lajšanje težav še ugotavlja, jo pogosto vozijo na preglede tako v Ljubljano kot v Maribor, kar pomeni tudi dodatne stroške za gorivo. Ob tem pa se edini avtomobil v družini še pogosto kvari. Oče je zaposlen, vendar njegova plača ni visoka, mama pa zaradi zdravstvenih posebnosti hčerke, kljub aktivnemu iskanju, težje najde zaposlitev, saj je večina del v lokalnem okolju večizmenskih. Ker je mož prejel regres in vračilo dohodnine, so v oktobru ostali brez denarne socialne pomoči, kar je bil hud udarec za družino. Oba prejemka so porabili za poplačilo hidroizolacije in sanacijo plesni. Ker se starša trudita skrbno plačevati vse mesečne obveznosti, jih je začasna ukinitev socialne pomoči v oktobru pahnila v materialno stisko, ko niso zmogli nakupa hrane in najnujnejših potrebščin.

Skupaj z vašo pomočjo smo skozi leta osrečili že kar nekaj družin. Sredstva se tudi tokrat zbirajo preko računa Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste Polje.

ZVEZA PRIJATELJEV MLADINE LJUBLJANA MOSTE POLJE
PROLETARSKA CESTA 1, 1000 LJUBLJANA
IBAN: SI56 3300 0000 1303 865
BIC: HAABSI22
KODA: CHAR
NAMEN: HUMANITARNO NAKAZILO
SKLIC: SI00 730

Vse misli so ob akciji zbiranja sredstev za letošnjo družino že usmerjene v prihodnjo, deseto, jubilejno izvedbo Grubinega memoriala. "Posebnost Grubinega memoriala je vsako leto tista posebna energija vseh prijateljev, vseh ljubiteljev snežnih strmin ter dobre zabave. Datum 10. izvedbe bomo najavili veliko prej, da si bodo vsi lahko pravočasno rezervirali čas za druženje, zabavo in ... glasen spektakel," sta ob koncu zapisala organizatorja Grubinega memoriala Rene Mlekuž in Domen Mavrič.