Maribor, 1. marec 2023 – Dobrih 140 dni nas loči do Olimpijskega festivala evropske mladine, ki ga bo Maribor gostil med 23. in 29. julijem in na katerem pričakujejo 3600 udeležencev iz 48 držav. Priprave so v polnem teku, organizatorji pa so uspešno razrešili glavne izzive, povezane z urejanjem prizorišč in zagotavljanjem namestitev za udeležence. Pri tem so pomembno vlogo odigrali tudi stanovalci študentskih domov, ki so s privolitvijo v začasno izselitev podprli projekt. Olimpijski festival evropske mladine (OFEM) je s svojo več kot 30-letno tradicijo največji večpanožni športni dogodek za mlade športnike, stare od 14 do 18 let. Glede na izkušnje in aktualne podatke se pričakuje, da bo konec julija v Maribor prispelo 800 športnih delavcev in približno 5000 podpornikov, članov družin in navijačev. Dodatno pa pričakujejo še 1000 predstavnikov različnih delegacij, medijev in drugega osebja ter približno 800 prostovoljcev.

Tekmovalci se bodo pomerili v kar 11 panogah, od tega prvič v košarki 3 x 3, rolkanju/skateboardingu in gorskem kolesarstvu, preostale panoge pa so še cestno kolesarstvo, atletika, judo, odbojka, rokomet, športna gimnastika, tenis in plavanje. Tekmovanja bodo potekala na 13 različnih prizoriščih v mestu in okolici, celotni tekmovalni in spremljevalni program pa bosta za obiskovalce brezplačna. Za udeležence bo ves čas prireditve skuhanih približno 120.000 obrokov. V sodelovanju z javnim podjetjem Marprom bodo organizatorji pripravili posebne trase avtobusov, kar pomeni približno 30 dodatnih avtobusov s štirimi krožnimi linijami, mariborsko letališče pa bo odprto za čarterske polete.

Mariborski študenti podprli mlade športnike
Organizatorji so rezervirali vse razpoložljive namestitvene objekte v mestu in okolici, za namestitev športnikov in vzpostavitev zaprte športne vasi, ki ustreza zahtevam Evropskega olimpijskega komiteja, pa so bili ključni študentski in dijaški domovi. Poziv stanovalcem študentskih domov, da z začasno izselitvijo mladim športnikom pomagajo tlakovati pot do olimpijskih sanj, je bil uspešen –zagotovljenih je namreč 2543 postelj. Študentom so v zameno za začasno izselitev ponudili oprostitev plačila stanarine za celoten julij in polovico avgusta ter pomoč pri selitvi. Več kot tisoč ležišč za tekmovalce je zagotovljenih tudi v dijaških domovih, nekateri športniki pa bodo med drugim spali tudi v hotelskem naselju na Pohorju, ki je v neposredni bližini centra DRAŠ, prizorišča tekem odbojkarjev.

Izjemen odziv prostovoljcev iz tujine
Na dogodku bo sodelovala ekipa 800 prostovoljcev, ki jo bodo sestavljali domači in tuji posamezniki. Odziv iz tujine, kjer je vključevanje prostovoljcev v izvedbe velikih športnih dogodkov stalnica, je bil tolikšen, da so bili organizatorji prisiljeni predčasno zapreti prijave. Do konca leta so prejeli toliko prijav tujcev, da bi z njimi lahko pokrili celoten dogodek, a to ni njihov namen. Cilj je namreč vzpostaviti mrežo lokalnih prostovoljcev, ki bodo tudi pozneje delovali na športnih dogodkih in s tem predstavljali pomembno zapuščino OFEM-a za Slovenijo. Trenutno je zapolnjena približno polovica želene kapacitete domačih prostovoljcev, prijave pa še vedno potekajo na spletni strani projekta https://eyof-maribor.com/prostovoljci/.

Nova prizorišča in športna oprema za razvoj vrhunskega športa
Pomembna prednost, ki jo OFEM prinaša Mariboru in regiji, se kaže tudi v novi in obnovljeni infrastrukturi ter nakupu športne opreme, saj oboje ponuja več možnosti za razvoj športnikov tudi po zaključku samega dogodka. Trenutno poteka težko pričakovana obnova Atletskega stadiona Poljane, druga prizorišča pa so že pripravljena. V tem času se je izvedla obnova dvorane Tabor, Teniškega kluba Branik in Pristana, postavitev nove montažne dvorane za tenis in Skateparka Maribor. Sicer pa bodo vse do samega dogodka potekala še nekatera manjša vlaganja v infrastrukturo.

Pogled naprej – eno mesto, eno srce
Eden od glavnih ciljev organizacijskega odbora OFEM vseskozi ostaja grajenje odličnih medsebojnih odnosov in povezovanja. Pomen dogodka so do zdaj prepoznale že številne mestne in državne inštitucije, podporo pa mu je s svojim častnim pokroviteljstvom izkazala tudi predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar. V naslednjih mesecih se bodo na lokalni in nacionalni ravni odvile številne promocijske aktivnosti, s katerimi bodo organizatorji stopnjevali pričakovanje pred začetkom festivala. Poleg priprav na aprilski obisk vodij vseh sodelujočih reprezentanc se organizatorji zdaj intenzivno posvečajo načrtovanju tako protokolarnega dela kot bogatega spremljevalnega programa festivala.

»Želimo si, da OFEM postane naš skupni dogodek. Celotno dogajanje med festivalom smo si zamislili kot 'mesto je oder', saj želimo, da bi celotno mesto dihalo s tem dogodkom,« poudarja direktorica OFEM-a Nataša Ritonija. Pomembno vlogo pri povezovanju lokalnega prebivalstva v športnem duhu bo imela tudi uradna himna, katere avtor je Tim Kores – Kori, za dodatno stopnjevanje pričakovanja pa bo poskrbel še ogenj miru, ki ga bodo organizatorji konec maja prevzeli v Rimu. Mestu in prebivalcem ga bodo predstavili 2. junija na uradnem dogodku, s katerim bodo začeli potovanje bakle po štajerski regiji. Že naslednji dan sledi pohod z baklo na Pohorje, nato pa se bodo zvrstili obiski šol, vrtcev in društev.