Slovensko žensko reprezentanco aprila čaka finale kvalifikacij za zaključni turnir svetovne skupine pokala Billie Jean King (BJK), ki bo novembra 2023. Tekmice Slovenk bodo 14. in 15. aprila Romunke, dvoboj pa bo potekal v Kopru. Na dogodku bo prisoten tudi predsednik Mednarodne teniške zveze David Haggerty. Zmagovalka dvoboja se bo uvrstila na zaključni turnir najboljših dvanajstih reprezentanc na svetu, tako da lahko tekmovanju rečemo tudi svetovno ekipno prvenstvo v tenisu. Slovenija si je dvoboj z Romunijo izborila s senzacionalno zmago novembra v Velenju proti Kitajski.

Selektor Andrej Kraševec je danes objavil seznam na katerem sta tudi obe najboljši Slovenki. Tamara Zidanšek je trenutno na 114. mestu lestvice WTA, Kaja Juvan je 135. Nina Potočnik je 260., Pia Lovrič 582., 17-letna Ela Nala Milić pa je 42. mladinka na svetu. V ekipi bo še Živa Falkner, ki je bila lani del ekipe tako v Turčiji kot tudi v Velenju. Kot pravi kapetan tudi zaradi vzdušja in parnega števila igralk za treninge. “Spomini na leto 2022 so še sveži. Rad bi še enkrat poudaril, da me najbolj veseli vrhunsko vzdušje v reprezentanci. Zadovoljen sem, da so se vse najboljše slovenske igralke odzvale vabilu in da bomo lahko v najmočnejši postavi odigrali to zgodovinsko srečanje. Že sam dvoboj z Romunijo je za Slovenijo velik uspeh, uvrstitev na zaključni turnir pa bi bil brez dvoma dogodek širših razsežnosti,"je dejal kapetan Andrej Kraševec. Čeprav Tamara Zidanšek in Kaja Juvan v zadnjih mesecih nista dosegli odmevnejših rezultatov, Kraševec verjame, da bosta obe sredi aprila v dobri formi. "Zdaj ju čakajo turnirji na trdi podlagi, pred dvobojem z Romunijo pa bomo imeli v Kopru še nekaj dni za priprave. Ne dvomim, da bodo dale punce vse od sebe. Tako Kaja kot Tamara sta v zadnjih letih vrhunsko igrali v pokalu Billie Jean King. Pogledal sem nastope Romunk v zadnjih letih, imam zelo mešane občutke. Predvsem moramo najprej videti v kakšni postavi bodo prišle v Slovenijo,” je dodal Kraševec.

Na novinarski konferenci sta bili od igralk prisotni Nina Potočnik in Pia Lovrič. “Spomin na velenjsko dogajanje je še vedno svež. Ta spomin bo večno v mojih mislih. Vzdušje je bilo izjemno. Tudi navijači so bili izjemni. Res se nam je v Velenju vse sestavilo. Letošnjo sezono sem na peščeni podlagi začela zelo dobro. Prišla sem v finale enega turnirja. Čaka pa me veliko dela na trdi podlagi. V mladosti smo bili prikrajšani za treninge na tej podlagi. Do pokala BJK bom igrala na dveh turnirjih serije WTT v Sloveniji. Najprej v Mariboru, nato pa še v Murski Soboti. Verjamem, da bo to dobra priprava za pokal BJK,” je dejala Nina Potočnik. Podobno kot Kitajke bodo tudi Romunke favoritinje na papirju, saj imajo na lestvici WTA štiri igralke, ki so višje od najboljše Slovenke. Simona Halep je 19., a nima pravice nastopa, saj je suspendirana zaradi dopinga, IrinaCamelia Begu je 38., Ana Bogdan 57. in Sorana Cirstea 83. Postava Romunije za tekmo v Kopru bo znana v prihodnjih dneh.

Dvoboj bo odigran v Kopru v ŠC Bonifika. Ta bo dobil montažne tribune. “Najprej bi se rad zahvalil Mestni občini Koper in županu Alešu Bržanu. Ne spomnim se, kdaj bi imeli toliko podpore s strani mesta, kot jo imamo v tokratnem primeru. Z montažnimi tribunami ob osrednjem igrišču bi lahko tekme spremljalo do 1500 gledalcev, zagotovo pa bo na voljo vsaj 800 sedišč. Seveda si želimo glasne podpore, svoje pa bodo naredila tudi dekleta. Tudi vsi spremljevalni objekti bodo zelo blizu, tako da je Mednarodna teniška zveza zadovoljna z našo infrastrukturo. Park je prelep in verjamem, da se bomo vsi tam dobro počutili. Gre za projekt kapetana Andreja Kraševca in predsednika Strokovnega sveta Marka Pora. Zadnjih pet let so vsi skupaj z dekleti garali, da smo prišli na to zadnjo stopničko pred zaključnim turnirjem, ki mu rečemo tudi svetovno ekipno prvenstvo v tenisu. Velika pohvala za slovenski tenis pa je prav gotovo tudi prihod gospoda Haggertyja, ki bo prišel že dva dni pred dvobojem,” je na novinarski konferenci povedal direktor Teniške zveze Slovenije Gregor Krušič.

Haggerty bo gost tudi na konferenci o enakopravnosti spolov. Na konferenci bo TS predstavila enakopravnost spolov na področju športa, politike in gospodarstva. Elitni športni dogodek in konferenca lahko pripomoreta k večjemu prizadevanju enakopravnosti spolov in popularizaciji teniškega spektakla, saj bo dogodek močno podprt s strani domačih in tujih medijev. Prireditev bo potekala v petek, 14. aprila, v Pretorski palači v Kopru.

Foto: Sportida