Včerajšnji dan sta obeležila tudi dva dosežka naših parašportnikov oz. parašportnic.

Tiršek 4. na svetu
Slovenski strelec Franček Gorazd Tiršek je na svetovnem prvenstvu v parastrelstvu v Al Ainu v Združenih arabskih Emiratih v prvem nastopu z zračno puško stoje žal žgrešil zmagovalne stopničke in na koncu osvojil četrto mesto. Tiršek je v kvalifikacijah imel drugi dosežek za Francozom Tanguyjem de la Forestom, v finalu najbolje osmerice je odlično začel, na koncu pa nekoliko popustil. Po dodatnem strelu je bronasto medaljo izgubil za 0,1 kroga, premagal ga je Britanec Ryan Cockbill. Zlato je osvojil Tanguy, srebro pa Korejec Huntae Seo. V sredo bo na SP nastopil Anton Bavec z zračno pištolo.

Odbojkarice danes po polfinale
Pred tem pa se je slovenska ženska reprezentanca v odbojki sede uvrstila v četrtfinale svetovnega prvenstva v Sarajevu, potem ko je včeraj v boju za napredovanje premagala Finsko s 3:0 (17, 14, 15). Slovenija se bo v sredo za mesto v polfinalu pomerila z Ruando. Slovenija je redni del SP končala s tretjim mestom v predtekmovalni skupini, potem ko so izbranke selektorja Simona Božiča premagale Iran s 3:1, izgubile pa s Kanado (1:3) in aktualnimi parolimpijskimi prvakinjami Američankami (0:3). Za uvrstitev v četrtfinale so morale v boj s Finsko, na koncu pa so prepričljivo zmagale. Slovenke so od prve do zadnje točke prevladovale na terenu in v vseh treh nizih zanesljivo opravile s Finkami, zato končnih 3:0 v nizih ni bilo presenečenje.

"Zelo sem vesela, ker smo premagali Finsko, ki jo zelo dobro poznamo, večkrat smo se merile z njimi. Gre za neugodne nasprotnice, zato nismo smele iti preveč sproščeno v tekmo. Vesela sem, ker smo se zbrale in pokazale dobro igro. Vem pa, da imamo še rezerve, da jih lahko pokažemo jutri proti Ruandi. Med osem na svetu smo že, a se ne bomo ustavile tu," je po tekmi povedala kapetanka Lena Gabršček.

"Današnjo tekmo in zmagovalke je odločila kakovost ekipe, ta pa je bila na naši strani. Finska je naša dobra znanka s prejšnjih tekmovanj, vedno so bile neugodne. Vendar smo se tokrat zelo dobro pripravili in tekmo vzeli zelo resno," pa je dvoboj ocenil selektor Božič in dodal, da bo cilj na sredini tekmi en sam - zmaga in preboj med najboljše štiri na svetu. Odbojkarice Ruande so večkratne prvakinje Afrike in tudi večkratne udeleženke paraLimpijskih iger.

Poleg Lene Gabršček Slovenijo na SP zastopajo še Suzana Ocepek, Valentina Brik, Klara Vrabič, Tija Vrhovnik, Senta Jeler, Jana Ferjan, Mira Jakin in Marina Cencelj.