Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je na posebni slovesnosti v Predsedniški palači vročil državna odlikovanja. Urška Žolnir Jugovar, Alenka Artnik, Tim Gajser in Tadej Pogačar so prejeli državna odlikovanja zlati red za zasluge za izjemne športne dosežke, uveljavljanje Slovenije na svetovnem športnem prizorišču in navdih ljudem. Za izjemne športne dosežke, uveljavljanje Slovenije na svetovnem športnem prizorišču in navdih ljudem prejme Urška Žolnir Jugovar zlati red za zasluge.

Urška Žolnir Jugovar je prva slovenska olimpijska prvakinja v individualnem športu. Leta 2012 je v Londonu osvojila zlato olimpijsko medaljo v judu in se z zlatimi črkami vpisala v zgodovino slovenskega športa. Vrhunska športnica iz Pernovega pri Žalcu je članica znamenitega celjskega kluba Z'dežele Sankaku in ena najuspešnejših judoistk iz šole Marjana Fabjana. Urška Žolnir Jugovar je judu podarila svoje otroštvo in mladost, saj je začela trenirati že pri desetih letih. Hitro je pokazala velik talent, pri 16 letih je postala evropska mladinska prvakinja na prvenstvu leta 1997 v Ljubljani in uspeh dve leti pozneje ponovila še v Italiji. Ko je začela nastopati v članski reprezentanci, jo je športni svet že poznal po izjemni disciplini, marljivosti, odrekanju in vztrajnosti.

V 25 let trajajoči športni poti je prejela 34 medalj na svetovnih A-pokalih ter tekmah za Grand Prix in grand slam. Nepozabni zanjo in zgodovinski za Slovenijo pa sta dve olimpijski odličji, najprej bronasto z olimpijskih iger v Atenah leta 2004 in nato še zlato osem let zatem, leta 2012 v Londonu. V svoji vitrini ima še dve bronasti odličji s svetovnih prvenstev, v Kairu leta 2005 in Parizu leta 2011, ter štiri z evropskih prvenstev v judu, zlato medaljo iz Tbilisija leta 2009, srebrno iz Beograda leta 2007 in dve bronasti, iz Lizbone leta 2008 in Istanbula leta 2011.

Urška Žolnir Jugovar je tudi svetovna vojaška prvakinja v judu, ta naslov je osvojila kar štirikrat, v letih 2003, 2004, 2005 in 2011, ter evropska vojaška prvakinja leta 2010. Štirikrat je bila razglašena za judoistko leta v Sloveniji, leta 2012 pa tudi za športnico Slovenije. Je prejemnica Bloudkove nagrade leta 2004 in naslova Slovenka leta 2012. Urška Žolnir Jugovar je vse, kar si je zadala, tudi izpeljala. V njenem svetu izraza »ne morem« ali »ne gre« ne obstajata. Odlikuje jo jeklena vztrajnost, prepričana je, da si je v življenju treba prizadevati za tisto, kar želiš doseči, in da uspehi nikoli ne pridejo sami. Svojemu klubu Z'dežele Sankaku je ostala zvesta tudi po koncu vrhunske športne kariere. Je podpredsednica Judo zveze Slovenije, na letošnjem kongresu Evropske judo zveze (EJU) pa je postala ena od njenih treh športnih direktorjev oziroma direktoric.

Za izjemne športne dosežke, uveljavljanje Slovenije na svetovnem športnem prizorišču in za navdih mladim športnikom in javnosti se ji Republika Slovenija zahvaljuje z zlatim redom za zasluge.

Foto: Daniel Novakovič/STA