Slovensko teniško reprezentanco jutri in v soboto čaka dvoboj v kvalifikacijah za svetovno skupino I Davisovega pokala proti Turčiji. Za Slovenijo bo jutri v dvorani Enka Spor Klubu v Carigradu začel Sebastian Dominko.

Njegov tekmec bo 26-letni Altug Celikbilek, ki je trenutno 205. igralec na lestvici ATP, najvišje pa je bil na 154. mestu. “Prav gotovo bo pomemben začetek tega dvoboja. Nekaj pritiska je. Vseeno pa je to dobra priložnost, da začnemo z dobro energijo, da začnemo z dobro igro. Da pokažemo, da imamo možnosti, kljub temu, da so oni favoriti. Tekmeca ne poznam. Slišal sem, da je že igral proti Sloveniji. Je bolj izkušen, starejši igralec. Tekma bo težka. Zdi se mi, da dobro treniram v ZDA. Igral sem dobro, rezultati so bili dobri. Dobro sem pripravljen, zato se srečanja res veselim,” je dejal 19-letni Dominko, za katerega bo to sploh prvi dvoboj med posamezniki v Davisovem pokalu.

V drugem dvoboju bo Bor Artnak igral proti Mehmetu Cemu Ilkelu. “Ni pomembno, kdo igra prvi. Obema igralcema je bilo vseeno, kdo bo igral prvi in kdo drugi. Žreb je samo formalnost. O možnostih pa lahko rečemo, da so Turki favoriti na papirju. Glede na videno na treningih v Carigradu ostajam pri mnenju, da imamo svoje možnosti in gremo na presenečenje,” je po žrebu dejal kapetan Grega Žemlja. Slednji je za dvoboj proti Turčiji vpoklical naslednje igralce: Bor Artnak (678. na ATP), Sebastian Dominko (937. na ATP), Blaž Rola (1115. na ATP), Jan Kupčič (1408. na ATP) in Matic Križnik (43. mladinec na svetu).

Turški kapetan Alaatin-Bora Gerceker ima na voljo vse svoje najboljše igralce. Altug Celikbilek je 205. igralec na lestvici ATP, Cem Ilkel 304., Ergi Kirkin 378., v ekipi pa sta še Yanki Erel (493.) in Sarp Agabigun (949.). Z morebitno zmago bi se Slovenija uvrstila med najboljših 28 reprezentanc na svetu. Naj spomnimo, Slovenci so zadnji dvoboj odigrali septembra lani v Portorožu, ko so premagali Estonce. To bo tretji medsebojni dvoboj Slovenije in Turčije. Prvi je bil odigran leta 1993. To je bil sicer šele tretji dvoboj Slovenije v tekmovanju za Davisov pokal. V Zambiji sta Blaž Trupej in Marko Por poskrbela za zmago s 3:0. Bolj izenačen je bil dvoboj leta 2018. Slovenci so zmagali s 3:2. Aljaž Bedene je poskrbel za dve posamični zmagi, odločilno tretjo točko pa je na peti tekmi priboril Nik Razboršek.

DAVISOV POKAL, KVALIFIKACIJE ZA SVETOVNO SKUPINO I, CARIGRAD TURČIJA - SLOVENIJA
1. DAN:
Altug Celikbilek - Sebastian Dominko
Mehmet Cem Ilkel - Bor Artnak

2. DAN:
Ergi Kirkin/Yanki Erele - Blaž Rola/Sebastian Dominko
Altug Celikbilek - Bor Artnak
Mehmet Cem Ilkel - Sebastian Dominko