Veličasten dan za pobudo Gledališki tolmač. Ob prisotnosti predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, častnega pokrovitelja pobude, bo 12 slovenskih gledališč, Društvo gluhih in naglušnih Ljubljana in podpornica pobude NLB podpisalo zavezo o sodelovanju.

V novo sezono pobuda Gledališki tolmač, ki jo ob podpori NLB organizira Društvo gluhih in naglušnih Ljubljana vstopa še z enim izjemnim dosežkom. Njenim snovalcem je namreč uspelo, da se jim bodo pridružila vsa slovenska gledališča. Ta pomemben dosežek bodo obeležili s podpisom zaveze o sodelovanju.

Slovenska gledališča, ki se pridružujejo pobudi Gledališki tolmač: Lutkovno gledališče Ljubljana, SNG Drama Ljubljana, MGL Mestno gledališče ljubljansko, SNG Maribor, Slovensko ljudsko gledališče Celje, Slovensko narodno gledališče Nova Gorica, Prešernovo gledališče Kranj, Gledališče Koper, Slovensko mladinsko gledališče, Lutkovno gledališče Maribor, Anton Podbevšek teater Novo mesto in Mestno gledališče Ptuj.

PREDSTAVITEV LADE OREŠNIK, STROKOVNE SODELAVKE ZA PRIPRAVO TOLMAČEV
Lada Orešnik prihaja s Češke, v Slovenijo pa jo je pred 10 leti pripeljala ljubezen. Je gluha. Že od otroštva je navdušena nad gledališčem. Po študiju na JAMU (Janačkova akademija glasbene umetnosti) v Brnu je začela igrati, režirati, voditi različne kulturne delavnice ter učiti znakovni jezik.

PREDSTAVITEV TOLMAČEV

NATALIJA SPARK
Natalija je odraščala z gluhima staršema. Na Filozofski fakulteti je zaključila smer pedagogika/andragogika ter za svoje diplomsko delo prejela Prešernovo nagrado. Po magisteriju psihosocialnega svetovanja je gluhim kot prva v Sloveniji omogočila dostop do terapije v njihovem jeziku.

MATJAŽ JUHART
Matjaž je odraščal z gluhima staršema, zato se je z znakovnim jezikom srečal že zelo zgodaj. Z njim se danes ukvarja tudi profesionalno, saj je sodni tolmač za slovenski znakovni jezik, zaposlen na Zvezi društev gluhih in naglušnih Slovenije, habilitiran visokošolski sodelavec Univerze na Primorskem, vodi pa tudi Inštitut za slovenski znakovni jezik ZDGNS.

NATAŠA KORDIŠ
Nataša je kot otrok gluhih staršev v svetu gluhih živela vse do mature, nato je odšla v tujino in pridobila diplomo s področja vizualnih komunikacij. Izoblikovali so jo ljubezen do jezika, narave in umetnosti. Zaposlena na ZGNL tolmači za gluhe otroke v integraciji, ljubezen do gledališča gluhih pa goji že dve desetletji.

KARIN BRUMEN
Karin je otrok gluhih staršev. Na svoji profesionalni poti je že zgodaj prišla do licence za tolmačko za slovenski znakovni jezik. Ko se je vključila v gledališko skupino Tihe stopinje, je začutila močno ljubezen do gledališča. Želi si, da bi bili gluhi enakovredno vključeni v slišeči svet in da bi jim s pomočjo znakovnega jezika, mimike obraza in telesa tolmači lahko predali vse nianse govornega izražanja. 


Nazaj