Vsi udeleženci v pivovarstvu si prizadevajo za povečanje znanja o posledicah prekomernega pitja, podpirajo odgovorno pitje in se odločno odzivajo na zlorabe in hude posledice zaradi alkohola.

V petek, 15. septembra, je svetovni dan odgovornega pitja piva. Gre za pobudo, ki povezuje velike in male pivarne ter stanovska združenja pivovarjev po svetu. S to idejo želijo pivovarji opozoriti in okrepiti prizadevanja za dvig odgovornosti do pitja piva. Aktivnosti izvajajo v sodelovanju z veletrgovci, trgovci, vladami in pristojnimi uradi ter nevladnimi organizacijami. V Sloveniji dan obeležujemo z debatnim klubom in okroglo mizo na Srednji zdravstveni šoli v Ljubljani. Gost kluba Vid Valič.

Svetovni dan odgovornega pitja piva praznujemo od leta 2015 na pobudo treh globalnih pivovarn Anheuser-Busch InBev, Carlsberg in Heineken. Letošnji dan povezuje pivovarje že v 76 državah sveta. Svetovni dan odgovornega pitja piva je priložnost da pivovarji, skupaj s partnerji in interesnimi skupinami predstavijo programe, pobude in aktivnosti za zniževanje škodljive uporabe oz. zlorabe alkohola, vključno z opozorili o nevarnosti vožnje pod vplivom alkohola in opijanjem mladoletnih oseb. Gre za vrsto različnih načinov izobraževanj za osveščanje potrošnikov, kot tudi izobraževanj za ravnanje osebja, ki prodaja ali streže alkoholne pijače.

»Četudi celo leto delujemo po načelih, ki odločno zagovarjajo odgovorno pitje, pa je današnji svetovni dan odgovornega pitja piva priložnost, da vsi slovenski pivovarji združimo ta prizadevanja, ocenimo naše delo in si postavimo nove cilje in zaveze proti zlorabi alkohola. Uspehi so že opazni, a potrebno je nepopustljivo nadaljevati«, je sporočilo predsednika Združenja slovenskih pivovarn Mateja Oseta.

Statistični podatki na ravni EU so dokaz, da ukrepi, ki jih sprejemajo pivovarji v sodelovanju in partnerstvu z vladami, zdravniškimi organizacijami, organizacijami za varnost v cestnem prometu, starši, vzgojitelji, nevladnimi organizacijami, potrošniškimi skupinami v Evropi, delujejo, kar se potrjuje tudi na nacionalnih ravne v številnih državah.

V Sloveniji debatni klub in okrogla miza
Prazniku v podporo bo Združenje slovenskih pivovarn, v sodelovanju z Zavodom Varna pot, v petek, 15. 9., ob 10h, na Srednji zdravstveni šoli, Poljanska 61 v Ljubljani, pripravilo debatni klub in okroglo mizo z nosilno temo »Odgovorno pitje, mit ali resnica? Udeleženci debatnega kluba bodo dijaki četrtih letnikov Srednje šola za zdravstvo, udeleženci okrogle mize pa Matej Oset, predsednik Združenja Slovenskih pivovarn, Anja Florjančič, predstavnica pivovarne Mali grad, dr. Lovro Stanovnik, profesor farmakologije, dr. Tina Bizjak, Javna agencija za varnost prometa, dr. Vesna Pekarovič Džakulin, Zdravniška zbornica Slovenije, dr. Maja Roškar, Nacionalni institut za javno zdravje, mag. Ivan Kapun, Generalna policjska uprava, Sektor prometne policije in mag. Marta Novak iz Zavoda RS za šolstvo.

TEME DEBATE:
- ko piješ, ne vozi, ko voziš, ne pij;
- alkohol – del družbe, del kulture, del gastronomije;
- odgovorno pitje alkohola – mit ali resnica.

Poseben gost debatnega kluba bo Vid Valič, velik podpornik odgovornega pitja in vzornik številnih mladih. Posebno sporočilo Združenja slovenskih pivovarn ob svetovnem dnevu odgovornega pita piva je: »Vsi pivovarji želijo, da ljudje uživajo v pivu, a zloraba alkohola ni v interesu nikogar«.

Uživajte odgovorno!


Nazaj