V veselje nam je, da lahko navkljub vsem težavam in odpovedim, ki jih je povzročila pandemija koronavirusa, napovemo 17. Festival Pranger … v živo!

Pred nami je tako eden izmed najbolj izvirnih festivalov pri nas – Festival Pranger – srečevališče pesnikov, kritikov in prevajalcev poezije, ki prvobitno goji sposobnost povedati mnenje dobronamerno v obraz, ter po drugi strani neustrašno premisliti o slišani in predvsem dobro utemeljeni in vljudni kritiki;  prevajalci pa na okrogli mizi premišljujejo o prevajanjih poezije po manj uhojenih poteh, tokrat je v fokusu nemščina. Kritiške razprave se odvijajo v Rogaški Slatini, oziroma na bližnji Sladki Gori, in prinašajo plodne refleksije ter premislek tako kritikom kot pesnikom za nadaljnja umetniška ter kritiška raziskovanja in ustvarjanja. Vse kritiške razprave spretno vodi novinarka in Stritarjeva nagrajenka 2017, Maja Šučur, prevodno – ki se bo letos posvetila možnostim slovenske poezije v Frankfurtu 2022 – pa dr. Nada Grošelj. Zaključek festivala že vse od leta 2013 pripade slavnostni podelitvi Stritarjeve nagrade Društva slovenskih pisateljev.

Na Prangerju se bo tudi letos zvrstilo devet vznemirljivih pesniških zbirk, izdanih minulo leto, ki jih izberejo tri kritičarke in kritiki – te izbere Pranger. Letošnji kritik in kritičarki so: Peter Semolič, Diana Pungeršič, Veronika Šoster; pesniki in pesnice pa: Iztok Osojnik, Brane Senegačnik, Lucija Stupica, Matej Krajnc, Zalka Drglin, Monika Vrečar, Nina Kremžar, Blaž Iršič in Nina Dragičević. Opozorili bi še na konceptualno razpravo Poezija & množice, ki bo 7. 7. na Novi pošti v Ljubljani. Razpravo bo vodil dr. Jernej Kaluža, sodelovali pa bodo: pronicljivi Sergej Harlamov, prekaljena Saša Pavček ter jedka in neposredna Nataša Velikonja. Kaluža bo ostro nabrušeno ost usmeril tudi v aktualno kulturno politiko in v sled sogovorcev zagotovo odprl … marsikaj. Veselimo se druženja z vami.

PROGRAM FESTIVALA PRANGER

Ekipa Festivala Pranger


Nazaj