Pred nami je tako eden izmed najbolj izvirnih festivalov pri nas – Festival Pranger – srečevališče pesnikov, kritikov in prevajalcev poezije. Program prinaša devet vznemirljivih pesniških zbirk iz 2019 in podelitev Stritarjeve nagrade za najperspektivnejšega mladega kritika, ki jo podeljuje Društvo slovenskh pisateljev. 

Usmeritev festivala je dostojanstvo umetnosti in recepcije umetnosti. Povedati mnenje dobronamerno v obraz, po drugi strani pa neustrašno premisliti o slišani kritiki, ki naj bo dobro utemeljena in vljudna. Prevajalci pa na okrogli mizi premišljujejo o prevajanjih poezije po manj uhojenih poteh, tokrat je v fokusu nemščina. Pranger izbere tri kritičarke in kritike, oni pa vsak svoje tri izbranke in izbrance, avtorice in avtorje novih pesniških zbirk. 

Kritiški izbor 2020
Pranger izbere tri kritičarke in kritike, oni pa vsak svoje tri izbranke in izbrance, avtorice in avtorje novih pesniških zbirk. Ob vstopu v novo desetletje Festival Pranger pozdravlja novo trojico kritikov: Petra Semoliča, Diano Pungeršič in Veroniko Šoster. V fokus festivala so postavili najnovejše zbirke Nine Dragičević, Blaža Iršiča, Nine Kremžar, Mateja Krajnca, Zalke Drglin, Monike Vrečar, Braneta Senegačnika, Iztoka Osojnika in Lucije Stupica.

Programska zgibanka / Več informacij


Nazaj