Exodos se letos ponaša z zaporedno številko 20. V Sloveniji je bil prvi mednarodni festival sodobnih scenskih umetnosti, domače umetnike in občinstvo je v teoriji in praksi seznanjal z umetniki, kot so Jozsef Nagy, Enrique Vargas, Wim Vandekeybus, Jan Fabre, Tim Etchells …

Z razvojem sodobne scenske umetnosti doma se je Exodos začel obračati v medcelinske izmenjave in sodelovanja, a ostal zavezan »sodobnosti«, torej temu, kar nastaja, se razvija, je ustvarjeno – v svetovnem merilu. Najbolj svež rezultat je koprodukcija med Kitajsko in državami srednje in vzhodne Evrope (C-CEEC), predstava Zibka. Skupaj s še osmimi predstavami bo na ogled na 20. festivalu Exodos.  

Jubilejna edicija bo torej v znamenju povezovanja in sodelovanja. Spoznali bomo izjemno nadarjene, a evropski širši javnosti še dokaj nepoznane mlade umetnike z vseh koncev sveta, od Azije, preko Afrike do Evrope. Tematsko jih povezujejo družbena angažiranost, ljubezen do umetnosti, ustvarjanje na podlagi telesnosti, pripadnost istemu prostoru.

Več informacij