Pacienti otroškega oddelka URI - Soča so včeraj za eno popoldne postali olimpijci in olimpijke. Na 27. bolnišničnih olimpijskih igrah so na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu RS – Soča (URI - Soča) za svoje otroke tudi letos pripravili preizkuse v posebnih olimpijskih športnih disciplinah. Spremljali so jih otroci OŠ Ledina, v sklopu katere na URI - Soča poteka bolnišnična osnovna šola. Skupaj so spoznavali, zakaj je vodilo bolnišničnih olimpijskih iger: Ko sodelujemo, zmagujemo.

Otroke so k igram pospremili številni športniki in prijatelji športa. Med njimi je bil Peter Svetina, varuh človekovih pravic, Blaž Perko, generalni sekretar OKS, Gregor Gračner, podpredsednik Zveze za šport invalidov Slovenije in Paraolimpijskega komiteja Slovenije, Robert Cugelj, generalni direktor URI - Soča, Katja Groleger Sršen, vodja otroškega oddelka URI - Soča in Stanislav Pintar, namestnik ambasadorja za šport, strpnost in fairplay. Svoje športne izkušnje so z otroki delili tudi kolesar Primož Jeralič, telovadec Mitja Petkovšek, odbojkarski reprezentant in dolgoletni kapetan serijskega državnega prvaka ACH Volleyja Andrej Flajs, rokometaš Nenad Stojakovič ter številni drugi prijatelji bolnišničnih olimpijskih iger.

27. bolnišnične olimpijske igre je svečano odprl Jože Okoren, leta 1972 naš prvi dobitnik paraolimpijske medalje in v športni dvorani na URI - Soča je zazvenela bolnišnična olimpijska himna Pred davnimi časi. Olimpijci so podali tudi Fair Play prisego in prinesli olimpijsko plamenico. Nato so se mladi tekmovalci pomerili v igri za kolesa in vozičke, tobogan bovlingu in pikadu. Najboljši trije pri vsaki igri so prejeli medalje, ob koncu pa so športniki Primož Jeralič, Andrej Flajs, Mitja Petkovšek in Nenad Stojakovič vsem olimpijcem podelili priznanja. Mladi olimpijec, učenec bolnišnične šole Nejc Petrič in rokometaš Nenad Stojakovič sta ob zaključku svečano ugasnila olimpijski ogenj in ob zvoku fanfar so se 27. bolnišnične olimpijske igre zaprle.

Nad organizacijo bolnišničnih olimpijskih iger že vrsto let bdi učiteljica v bolnišnični šoli na otroškem oddelku URI - Soča Tanja Babnik, ki je v februarju za svoje delo pri spodbujanju mladih k športu prejela Bloudkovo plaketo za leto 2018. Ob letošnjih igrah je povedala: »Za naše olimpijce in olimpijke, ki so trenutno vključeni v rehabilitacijo na URI - Soča, je to prav poseben dan. Dan, poln športnih izzivov jim je dvignil samozavest in samopodobo ter vlil moč za nadaljevanje rehabilitacije. Pri tem so jim pomagali in jih opogumljali učenci OŠ Ledina, s katerimi so skupaj tekmovali. Njihovo skupno vodilo pa je: Ko sodelujemo, zmagujemo.«


Nazaj