Slovenska in svetovna kultura prehranjevanja (razvitega sveta) je že nekaj časa na zelo visoki ravni. Zavedanje, poznavanje in ljubiteljsko ali profesionalno ukvarjanje s kulinariko je postal pravi fenomen.

Danes so tako rekoč že vsi »kuharski mojstri«, tisti, ki pa to še niso pa lahko postanejo s kuharskimi šovi. Zato ne gre spregledati novičke, da je ravno slovenska restavracija uvrstila med top 50 najboljših restvracij na svetu!  Britanska revija Restaurant vsako leto pripravi seznam najboljših in restavracija Ane Roš se je uvrstila na 48 mesto. Nedaleč stran od nas, v Modeni, pa se nahaja najboljša na svetu - italijanska Osteria Francescana.

Na drugem mestu je španska El Celler de Can Roca, tretja pa je francoska Mirazur. Hiša Franko je edina restavracija, ki jo v celoti vodi ženska. Ana Roš je za nek intervju dejala, da smo Slovenci premalo delovni in pogumni. No, njenemu dosežku se lahko še vedno ob bog postavi priznani slovenski kuhar Primož Dolničar, ki je edini slovenski kuhar s svojo oddajo na priljubljenem televizijskemu kanalu 24Kitchen. Lansko leto je Roševa bila izbrana celo za najboljšo kuharico na svetu. Letos pa je ta naziv pripadel Britanki Claire Smyth iz londonske restavracije Core. Revija lestvico sestavlja od leta 2002, pri razvrščanju restavracij pa sodeluje več kot 1000 kuharjev, ki anonimno ocenjujejo najboljše restavracije na svetu.

Anin uspeh je vsekakor izjemen, pri vsem tem »cirkusu« pa ne gre zanemariti dejstva, da smo z razvitostjo prinesli s sabo tudi problem preobremenjenosti s hrano, prekomernega prehranjevanja in pretirane pozornosti hrani. Dr. Marina Dermastia, redna profesorica na Univerzi v Ljubljani in znanstvena svetnica na Nacionalnem inštitutu za biologijo, je na dogodku National Geographica ravno o tem spregovorila in dejala: »Svetovna zdravstvena organizacija o prehranski varnosti govori, ko imajo vsi ljudje vedno dostop do dovolj varne in hranljive hrane za zagotavljanje zdravega in aktivnega življenja. Z eksponentno naraščajočim številom prebivalcev je prehranska varnost postala zelo zapleteno področje vzdržnega razvoja, povezanega z okoljem, trgovino in navsezadnje podhranjenostjo.« Na eni strani podhranjenost, na drugi strani pa prestižne nagrade kuharjem.

Fotografija: Ana Roš (Instagram: The Worlds 50 Best Restaurants)