V Ljubljano prihaja CORNERS Triangle, kulturno dogajanje, v sklopu katerega bo med 7. in 18. junijem več kot 20 domačih in mednarodnih umetnikov izvedlo različne umetniške akcije v centru mesta in na Fužinah. V dveh tednih si bodo obiskovalci lahko ogledali filmske projekcije, predstave, razstave, delavnice, avdio popotovanja in instalacije. Prireditev bo hkrati potekala tudi v Zagrebu in Reki, ki skupaj z Ljubljano tvorita CORNERS Triangle.

Ljubljana, Zagreb in Reka so del zemljevida CORNERS vse od samega začetka projekta: aprila 2012 se je v Zagrebu z vodenim ogledom Dragana Živadinova po Muzeju sodobne umetnosti začelo in v Reki z izletom s čolnom po Kvarnerju končalo umetniško raziskovalno potovanje, Xpedicija Balkan, Ljubljana pa je junija 2014 gostila prvo predstavitev umetniških del CORNERS – Kids on the CORNERS. Reka kot novoimenovana Evropska prestolnica kulture 2020 ter Zagreb in Ljubljana kot prestolnici Hrvaške in Slovenije, se združujejo v CORNERS Triangle, da bi skupaj predstavila umetniška dela, ki so jih navdihnile zgodbe na obiskih kotičkov Evrope. Ljubljana bo gostila sedem od skupno devetih umetniških del CORNERS prikazanih na CORNERS Trianglu.

Dogajanje v Ljubljani se bo začelo v torek, 7. 6. 2016 ob 20.00 v Dijaškem domu Ivana Cankarja, s predstavitvijo umetnikov in projekta CORNERS ter gostujočo predstavo Matica (KUD Pozitiv) kot primerom dobre prakse sodelovanja umetnikov. Po uvodnem delu bo na sporedu prvo umetniško delo v sklopu CORNERS Triangle: Bliski projekcija kratkih dokumentarnih filmov, prikazanih v preteklih letih na DocuFestu v Prizrenu.

CORNERS Triangle bo gostil tri dela, ki temeljijo na metodi zbiranja in gradnje mikro arhivov: Atlas podrhtavanja se ukvarja s spremembami v proizvodnji v tekstilni industriji preko zbiranja ljudskih pesmi tekstilnih delavcev in njihovo reinterpretacijo; Glas v ozadju zbira osebne zgodbe o socialnih, okoljskih in industrijskih spremembah; Igrišče pa zbira igre značilne za določena področja ter nekatere od njih preoblikuje v novo igro, z včasih neverjetnim in bizarnim naborom pravil za igralce.

Prikazani bosta dve razstavi, ki se ukvarjata s pojmom spremembe. Postavi se na moje mesto je delo dveh umetnic iz Hrvaške in Švedske, ki sta zamenjali svoje življenje za tri tedne, z namenom, da bi raziskali izkušnjo »nekega drugega življenja«. Skrito in/ali razkrito je razstava o potovanju, kot procesu stalnih sprememb, odkriti poskuša, kaj nam se kot popotnikom razkriva in kaj nam ostane zakrito, ko se pojavimo kot tujci v nepoznanem okolju.

Številna območja, ki so jih umetniki raziskovali na ekspedicijah CORNERS, so bila prizadeta zaradi različnih konfliktov. Premostimo tišino združuje zgodbe ljudi iz Baskije, Severne Irske in Hrvaške, ki so trpeli zaradi političnega, spolnega in družinskega nasilja ter predstavlja njihovo čustveno pot iz »nevihte« do notranjega miru. Avdio potovanje in instalacija na mostu za pešce v Ljubljani in Zagrebu bo pobuda za zbiranje novih zgodb in njihovo širjenje na prihodnjih dogodkih Corners.  Vmes se igra z opazovanjem kot metodo za povezovanje ljudi, ki živijo v isti soseski. S pomočjo skupnosti preoblikuje javni prostor v prostor za ustvarjanje. Sestrice pa se sprašujejo o medijih, njihovi vsebini in vsakodnevnem delovanju.

Poleg vsega napisanega bo CORNERS Triangle prinesel še druge manjše in večje dogodke. Vstop in sodelovanje v celotnem programu je brezplačno.

PROGRAM LJUBLJANA
Otvoritev in gostujoča predstava Matica (KUD Pozitiv)
Hostel DIC, Poljanska 26 // 7.6. ob 20h

Predstavitev umetnikov, načina umetniškega ustvarjanja in povezovanja v okviru mednarodnega projekta Corners ter plesno-gledališko predstava Matica, primer dobre prakse ustvarjanja umetnikov z mladostniki.

Bliski (Flashes)
Projekcije kratkih filmov // selektor: Veton Nurkollari (XK), DokuFest Prizren
Mobilni kino // Dvorišče DIC, Poljanska 26 // 7.6. ob 21.30
Drive in kino // Parkirišče tržnica center, Vodnikov trg // 11.6. ob 21.30
Kino na prostem // Bar Perla, Preglov trg 15 // 14.6. ob 21.30

Projekcije kratkih dokumentarnih filmov, ki prikazujejo pretresljive in nevidne zgodbe o novih političnih in socialnih razmerah v Evropi po izboru Vetona Nurkollarija, selektorja festivala DokuFest v Prizrenu.

Skrito in/ali razkrito (Hide or Reveal)
Razstava // Avtorici: Helena Wikström (SE), Una Bauer (HR)
Potujoča razstava na LPP mestnem avtobusu, proga 20 // od 23.5. do 18.6.

Razstava fotografij iz umetniških raziskovalnih ekspedicij po Kavkazu in Balkanu o potovanju kot procesu neprestanih sprememb ter o tem, kaj nam kot popotnikom razkriva in kaj nam ostane zakrito.

Premostimo tišino (Bridging the Silence)
Avdio potovanje in instalacija // Avtorice: Hrvoslava Brkušić (HR), Deirdre Cartmill (GB), Beatriz Churruca (ES)
Hradeckega most // 10.6. 16h-20h // 11.-12.6. 10h-13 h // 13.-16.6. 16h-20h

Avdio potovanje in instalacija, ki sledi ljudem in njihovim načinom spoprijemanja s travmami: vojno, nasiljem, spolnimi zlorabami ter predstavlja njihove zgodbe.

Postavi se na moje mesto (Put Yourself On My Place)
Razstava // Avtorici: Milijana Babić (HR), Ida Hansson (SE)
MOL, Mestni trg 15 // Otvoritev 10.6. 18-20h
Razstava je odprta 11.-12.6. 10h-13h in 17h-21h // 13.-17.6. 17h-21h // 18.6. 10h-13h in 17-21h

Razstava predstavlja performans, v katerem sta dve umetnici zamenjali svoje bivalno in delovno okolje z namenom, da bi doživeli izkušnjo »nekega drugega življenja«.

Atlas podrhtavanja (Atlas of Tremors)
Predstava // Avtorji: Ivana Ivković (HR), Phil Hession (GB), Christian Cherene (GB/ES), Ivan Marušić Klif (HR)
Cirkulacija 2, Tobačna 5 // 9. in 10.6. ob 21h

Nastop predstavlja zemljevid Evrope skozi digitalne modulacije pesmi, zvokov in slik zbranih na srečanjih z lokalnimi pevci tradicionalnih pesmi.

Igrišče (Playground)
Zbirka iger // Avtorji: Miha Horvat (SLO), Riccardo Spagnulo (IT), Gianfranco Mirizzi (HR), Simon Farid (GB)
CONA, Preglov trg 10 // 8.6. 18h-21h // 9.-10.6. 17h-21h // 17.6. 18h-21h // 18.6. 14h-18h
Mobilno igrišče, Center pešcona, različne lokacije // 11.-12.6. 10h-13h

Rastoča zbirka iger iz vseh koncev Evrope in priložnost, da ustvarite svojo igro. 

Vmes (In Between)
Dogodek in instalacija // Avtorji: Siniša Labrović (HR), Elvin Flamingo (Jarosław Czarnecki) (PL), Helena Wikström (SE), Davor Sanvincenti (HR), Juan Aizpitarte (ES)
Bar Perla, Preglov trg 15 // 12.6. 18h-21h // 13.-17.6. 17h-21h // 18.6. 18h-21h

Dogodek in instalacija, v katerem so prebivalci mestne četrti seznanjeni z metodo opazovanja.

Vsi dogodki so brezplačni.

CORNERS // www.cornersofeurope.org // http://cornerslive.org

Zavod Exodos Ljubljana