Ljubljana, 3. avgust  - Jutri, v petek, 4. avgusta, je mednarodni dan piva. Praznujejo ga že skoraj povsod po svetu. Njegov namen je poklon vsem ustvarjalcem piva, pivovarjem, ki ga varijo, hmeljarjem, lastnikom pivnic, barov, gostiln in restavracij, ki poskrbijo, da je na koncu ta najbolj priljubljena, nizko-alkoholna in več tisoč let stara pijača tudi primerno postrežena. Najpomembnejše ostaja odgovorno uživanje alkoholnih pijač.

Mednarodni dan piva je vedno prvi petek v avgustu. V zadnjem desetletju je iz lokalnega slavja v Santa Cruzu v  Kaliforniji, zrasel v globalno praznovanje, ki povezuje narode različnih kultur, združene in prepletene v različnosti njihovih vrst piva. Vsako leto se praznovanju pridružujejo nova mesta in nove države.

Praznik piva že v preteklih letih tudi v Sloveniji ni ostal neopažen, a smo ga s pomočjo krovne organizacije Združenja slovenskih pivovarn lani prvič načrtno in organizirano  praznovali s promocijo v ljubljanskem mestnem središču. Združenje se je od lani člansko močno okrepilo in šteje že 26 članov, od tega je 22 pivovarn. Uspešno so organizirali največje evropsko srečanje pivovarjev, 36. EBC kongres, na katerem se je predstavilo kar 17 članov združenja. Prvi so na takšnem srečanju organizirali tudi delavnico za domačo laično javnost Zgodba o slovenskem hmelju in pivu in poželi izjemno priznanje napolnjenega kluba Cankarjevega doma.

Mednarodni dan piva daje priznanje in spoštovanje vsem ustvarjalcem piva in tistim, ki ga strežejo. Povezuje ljudi vsega sveta in je namenjen druženju ter praznovanju različnosti –kultur, jezikov, kot tudi vrst piva. Mednarodni dan piva spodbuja tudi pivovarje, da obiščejo, preizkusijo in se pokloniju pivu svojih konkurentov. Običaj v svetu je, da se na ta dan obdari prijatelja s steklenico ali pločevinko piva.

Pivo ostaja najbolj priljubljena in razširjena nizko-alkoholna pijača na svetu, stara več tisoč let, saj so jo poznali še stari Egipčani. V Sloveniji imamo prve pisne dokaze o varjenju piva v dokumentih Noticia Bonorum de Lonca iz leta 1160.

Združenje slovenskih pivovarn je k obeleženju praznovanja spodbudilo vse svoje člane, od naše velike, do malih pivovarn, Institut za hmeljarstvo in pivovarstvo Žalec, slovenske hmeljarje, Steklarno Hrastnik 1860 in družbo Proam, ki je pri nas predstavnik steklarne Ritzenhoff,  pa tudi nečlane, zainteresirane lastnike pivnic ter drugih gostinskih lokalov, ki točijo pivo.

Kljub temu da gre za dan, ko se poklonimo pivu, Združenje slovenskih pivovarn odločno in zavzeto podpira odgovorno uživanje vsakršnih alkoholnih pijač. Odločno stališče združenja je tudi, da sta pitje alkohola in vožnja z avtom nezdružjiva. Zato je njihovo sporočilo Mednarodnega dneva piva: »Pivo je eden najlepših darov narave. Uživajmo ga odgovorno«!

Praznovanj po Sloveniji bo nedvomno veliko. Velja omeniti, da bodo Mednarodni dan piva tradicionalno obeležili v Pivnici Union v Ljubljani, kamor vabijo na brezplačno pivo ob 13h, 15h in ob 17h, ki si ga bodo obiskovalci lahko natočili kar sami. Poleg tega pa bodo praznovali tudi v Laškem, zibelki slovenskega modernega pivovarstva, kjer Klub Ljubiteljev Laškega Piva prav na ta dan praznuje 30 let svojega neprekinjenega delovanja.

Vesel mednarodni dan piva! In ne pozabite, uživajmo odgovorno!


Nazaj