Rdeči križ Slovenije in Zavod za transfuzijsko medicino se pridružujeta odmevni in uspešni mednarodni kampanji »Missing type« (Manjkajoča črka), katere osrednji namen je ozavestiti javnost o vsakodnevni potrebi po oskrbi bolnikov s krvjo ustrezne krvne skupine ter pomembnosti darovanja krvi.

V slovenski različici bodo predstavljeni zvesti krvodajalci ter hvaležni prejemniki, ki jim je darovana kri omogočila zdravljenje ali celo rešila življenje. V izvirni kampanji »Missing type« so pozvali podjetja, da iz svojih logotipov odvzamejo črke A, 0, B in AB, ki predstavljajo krvne skupine. Na ta način so opozorili na pomembnost krvnih skupin in zagotavljanje zadostnih količin krvi. Pri nas pa smo kampanjo nadgradili in jo poosebili z imeni krvodajalcev in prejemnikov. Vabimo vas, priključite se kampanji z umikom črk A, O, B in AB iz naziva vašega medija na svetovni dan krvodajalstva, ki bo 14. junija.

Daruj energijo za življenje! – že 8 let
Redno ozaveščanje o krvodajalstvu je izjemno pomembno. V zadnjih osmih letih smo Rdeči križ Slovenije v sodelovanju z Zavodom Republike Slovenije za transfuzijsko medicino (ZTM) in družbo Petrol ozaveščali javnost o pomembnosti krvodajalstva, o velikem pomenu tako rednih kot novih krvodajalcev, odzivanju krvodajalcev glede na potrebe in stanje zalog krvi ter tako pripomogli k širjenju baze krvodajalcev. Tudi zaradi tega imamo v Sloveniji zadostne količine krvi in do 100.000 krvodajalcev, ki se prijavijo na odvzem krvi.  

Letošnja novinarska konferenca, s katero bomo obeležili svetovni dan krvodajalstva, bo 14. junija 2018 na Zavodu RS za transfuzijsko medicino, Šlajmerjeva 6, Ljubljana. Kot redna krvodajalska skupina se nam bodo pridružili tudi reševalci, ki bodo opozorili na povečane potrebe po krvi v spomladanskem in poletnem času, ko slovenske ceste beležijo več prometnih nesreč. Dan slovenskega krvodajalstva sicer praznujemo 4. junija.

Foto: SWR