Živa dvorišča danes zvečer vabijo na popolnoma novo izkušnjo Gosposke ulice, ki bo s plesom in prijetnim druženjem obeležila pričetek Živega mesta. Maribor ni samo dom Festivala Lent, temveč poglaviten del njegove duše. Tukaj se je »rodil« in rasel, se razvijal in širil. Tukaj so njegove korenine. Zato ima z mestom že od nekdaj posebno povezavo. In zato že nekaj let s prizoriščem Živa dvorišča obiskovalcem predstavlja skrite mestne kotičke, oživlja zapuščene in pozabljene lokacije ter vanje vrača odmeve smeha in razposajenosti.

V letošnjem letu se Živa dvorišča dokončno razlivajo v Živo mesto, ki oživljanje mesta s pomočjo tesnega sodelovanja z vsemi akterji urbanih prostorov razširja na novo raven. Maribor namreč niso hiše in ceste, mesto so ljudje! Zato mesta ne moremo oživeti samo skozi prenovo fasad in spremembo prometnih režimov, temveč moramo oživeti ljudi, njihovo medsebojno komunikacijo in sodelovanje. Živo mesto se zato letos osredotoča na območje Gosposka ulica - Glavni trg - Koroška cesta, kjer bo od 2. pa vse do 11. julija domače in tuje obiskovalce popeljala v Maribor, kot je nekdaj bil, in Maribor, kot bi lahko bil.

Ko promet postane in mesto zaživi
Gosposka ulica je včasih bila prostor, kjer so se mične gospodične lahko pokazale v novi odpravi in morebiti srečale svojega bodočega moža. Danes bomo na Gosposki v sodelovanju s trgovci, gostinci in plesnimi šolami pripravili večerno druženje ob zvokih dunajskega valčka, se sprehodili po njej v svojih novih lepih oblačilih, pokramljali, popili limonado ali se zazibali v objemu najdražjih. Pričetek dogajanja bo ob 19. uri naznanil Valček s Dlesno Dimenzijo, ko bo svoja vrata odprl tudi Rajzefiber Biro. Ob 20. uri bosta ulico zajela Urbana dunajska plesna intervencija in plesno-performativni nastop ZIZ dekolte, od 20.30 naprej pa se bo vse vrtelo pod geslom Gospe in gospodje, zaplešimo. Gospe in gospodje, na Gosposko torej!

Glavni fokus letošnjega programa pa je usmerjen na Koroško cesto, najstarejšo cesto v mestu, ki je stala še preden je stal stari mariborski grad. Cesta, v samem jedru mesta, ki povezuje tržnico z glavnim trgom in premore množico obrti, starih in novih obrtnikov in trgovin. Kljub njeni ključni lokaciji je izjemno zapostavljena. Zato smo se skupaj z akterji Koroške ceste (26-1) odločili, da naredimo preizkus in jo za en dan zapremo za ves promet. V nedeljo 5. julija se bosta tako od jutra pa do večera na cestišču igrala nogomet in košarka, obiskovalce se bodo lahko pridružili številnim ustvarjalnim delavnicam, si ogledali prostore in razstave organizacij na Koroški cesti, se nasmejali ob norčijah uličnih gledališčnikov Onani, prisluhnili koncertu, si izbrali in kupili obleko na vintage bazarju, spoznali akcije gasilcev ali pa zgolj prinesli svoje najljubše jedi, sedli za dolgo pogrnjeno mizo in pokramljali s sosedi. Ta dan bomo Koroški cesti in njenim stanovalcem pustili, da zadihajo brez avtov.

Letošnji program bo ponovno ponudil tudi kopico zanimivih razstav na dvoriščih Gosposke ulice in Koroške ceste ter v sodelovanju z ArtMarjem do konca festivala napolnil Glavni trg z obilico raznolikega dogajanja in prikupnih stojnice, kjer bo mogoče kupiti unikatne izdelke in prisluhniti najrazličnejšim koncertom.

Celoten program letošnjih Živih dvorišč si lahko ogledate tukaj.


Nazaj