12.1.2016 - Jutri bodo učenci 3. razreda Osnovne šole Marije Vere iz Kamnika, obiskali Dom starejših občanov Ljubljana Vič-Rudnik, kjer jih bodo stanovalke Doma popeljale v svet zelišč. Projekt je letos prvič vpet v vseslovenski natečaj Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec, ki ga društvo Planet Zemlja izvaja že od leta 2010 in v katerem je doslej sodelovalo že prek 45.000 otrok, mentorjev in staršev iz vseh regij Slovenije. Cilj projekta Babičina zgodba o zeliščih je osveščanje otrok o pomenu vzgoje, prepoznavanja in uporabe zelišč, ki jih lahko pridelamo v skoraj vsakem okolju in v skoraj vseh pogojih.

Od pradavnine so ljudje spoštovali naravo, prepoznavali zeli in jih preskušali ter tako prepoznavali njene blagodejne in zdravilne učinke na človeka. Modrost se je predajala iz roda v rod in s projektom Babičina zgodba o zeliščih, se skušamo vrniti v ta čas, ko nam lahko gospe, ki svoje znanje uporabljajo in dopolnjujejo že desetletja, pomagajo pri prenosu uporabnih in koristnih znanj o zeliščih. O njih se bodo jutri s stanovalkami učenci pogovarjali, jih okušali, vonjali, si skuhali čaj in pripovedovali zgodbe. Stanovalke Doma starejših občanov namreč že vrsto let vztrajno nabirajo in vzgajajo zelišča na svojih balkonih in drugih površinah, ki ponujajo nekaj sonca in vodstvo Doma se je nemudoma odzvalo na povabilo društva k sodelovanju.

Tako bodo v tem šolskem letu v DSO gostili 4 skupine otrok. Prva je bila skupina sedmih učenk in učencev OŠ Roje, kjer izvajajo vzgojo in izobraževanje otrok s posebnimi potrebami. S stanovalkami so se pogovarjali o jesenskih zdravilnih zeliščih (šipek, dobra misel, jerebika, divji kostanj) in njihovi uporabi. »Predstavili smo uporabo sivke, potem pa smo skupaj delali vrečke proti moljem. Vanje smo dali sivko, divji kostanj in orehovo listje. Gospe so vse to nekdaj uporabljale,« je povedala vodja koordinatorka projekta DSO Damijana Hudolin. Mentorica OŠ Roje Lucija Kodrca pa je srečanje tako opisala: »Bili smo zelo lepo sprejeti. Preživeli smo prijetni urici. Izvedeli smo tudi kar nekaj novega. V mesecu marcu jih bomo povabili na povraten obisk na našo šolo in se že veselijo ponovnega srečanja.«

www.planet-zemlja.org / www.eko-generacija.org


Nazaj