Kobilarna Lipica in lipicanci 19. maja praznujejo veličastnih 439 let. Na hipodromu se zato obeta edinstven konjeniški spektakel z nastopom posebne gostje, šepetalke konjem Magnificent Maelle, ki le s svojo energijo in pogledom usmerja konje v popolno harmonijo in zaupanje. Posebno vzdušje bodo pričarali 100-članski pihalni orkester, energični akrobati in lipicanci, ki bodo predstavili najzahtevnejše figure dresurnega jahanja. Na ta praznični dan se bodo domov, v Lipico, simbolično vrnili tudi lipicanci iz vse Slovenije, saj bo Kobilarna Lipica Dan lipicanca že tradicionalno praznovala skupaj z Združenjem rejcev lipicanca Slovenije. Obetata se čudovit doživljajski dan, poln animacijskega, ustvarjalnega in glasbenega dogajanja, ter sijajna predstava z mogočnimi lipicanci.

Lipicanec je dobil ime po Lipici, Lipica pa po drevesu lipi
Zgodovinski viri pravijo, da je na vrhu lipiškega griča nekoč rasla lipa. Ta je dala ime vasi Lipica, ta pa lipicanski pasmi konj. Kraški konji so bili poznani in priljubljeni že vse od rimskih časov. Zgodba o Lipici in lipicancu pa se je začela v 16. stoletju. Habsburžani so takrat iskali lokacijo za novo kobilarno, saj so potrebovali dovolj kakovostnih konj za potrebe dvora. V tistem času so bili posebno cenjeni španski konji, Kras pa je s svojim podnebjem in zemljo izstopal kot pokrajina, podobna Španiji. Zato je Habsburški nadvojvoda Karel II za dvorno kobilarno izbral letni dvorec tržaškega škofa v Lipici. Pogodbo o nakupu je podpisal 19. maja 1580. Ta dan šteje kot dan ustanovitve Kobilarne Lipica in datum začetka reje lipicanske pasme konj.

Praznovanje Dneva lipicanca bo spremljalo tudi tekmovanje v vožnji vpreg. Najboljši slovenski vozniki se bodo 19. maja pomerili v elegantni dresurni vožnji in adrenalinski spretnostni vožnji. Spodbujajte jih vse od 8. ure dalje!

Foto: Kobilarna Lipica / Mediaspeed in Sibil Slejko


Nazaj