Prve podrobnejše informacije o štiridnevnem festivalu Gledanica, ki je nastal v okviru mednarodnega Interreg programa V-A Slovenija - Hrvaška kot del Projekta Kaštelir, posvečenega prazgodovinskim gradiščem in etnobotaniki med Krasom in Kvarnerjem. S sodobno ustvarjalnostjo iščemo stik z davnimi predniki in drobci njihove zapuščine.

Nastajajo raznovrstni dialogi, ki presegajo omejitve tisočletij in nas nagovarjajo s pomenljivimi sporočili za prihodnost. Med njimi zaseda pomembno mesto glasba. V festivalskem dogajanju koncerti in vsebinsko razvejani spremljevalni dogodki izpostavljajo sodobno ustvarjalnost v dialogu s pradavno preteklostjo, ki hkrati osvetljujejo gradnike kulturne dediščine, zakodirane v ljudskem izročilu in večnih arhetipih. Festival Gledanica na novo razkriva številne potenciale Štanjela, ki se v prihodnosti lahko razcveti v prizorišče bogatega mednarodnega kulturno-turističnega dogajanja. Festival se začne na Volčjem Gradu, ki se ponaša z gradiščem iz bronaste dobe, Debelo grižo, v četrtek, 22. avgusta 2019. Dogajanje se nato seli v Štanjel, ki je eno izmed najstarejših neprekinjeno prazgodovinsko poseljenih naselij na Krasu. Dogodki bodo do nedelje oživljali številne kotičke tega srednjeveškega kraškega bisera z edinstvenim kulturno-umetniškim programom.

Koncerti in delavnice so brezplačni. Za delavnice so zaželjene predprijave na: info@stanjel.eu. Podrobnejši program najdete v priponki.

Več informacij


Prenesi

Nazaj