Festival performansa (od 15. do 18. maja, od 19.00 do 23.00, na Novi pošti in na drugih lokacijah po Ljubljani ...) je umetniška gesta, ki stereotipne, pogromaške in odklonilne poglede na sodobno umetnost, kakršni prihajajo iz anonimnih spletnih okolij, jemlje dobesedno. Njegovo izhodišče so v spletnih komentarjih zapisane predstave anonimnih posameznikov o tem, kakšen performans bi avtorju prinesel družbeno veljavo (nagrado). Idej smo se lotili dobesedno, brez vnaprejšnje ironične distance, a z vsemi razpoložljivimi umetniškimi postopki in razsežnostmi, ki lahko pripeljejo do uresničitve tega, kar je zapisano v komentarjih.

Ob Trumpu smo se naučili, da nam ignoranca in vzvišeno odmahovanje z roko ne pomagata. Težava ni v anonimnem diskreditiranju sodobnih umetniških praks, ampak v tem, da v mainstreamovskih diskurzih ni jezika, ki bi sodobno umetnost docela afirmiral. Za anonimni diskurz je beseda »performans« žaljivka, ki jo uporablja takrat, kadar ne ve, za kaj gre. Po lanskoletni delavnici z berlinskim kolektivom Center za politično lepoto, na kateri smo se ukvarjali s sovražnim govorom, na Novi pošti predstavljamo Festival performansa, ki izhaja iz idej o performansih, kot so bile zapisane v anonimnih spletnih komentarjih, uperjenih proti lanskima nagrajenkama Prešernovega sklada Simoni Semenič in Maji Smrekar. Ustvarili so ga avtorji The Miha Artnak, Katja Gorečan in Nika Švab, Rok Kravanja, Jan Rozman, Katarina Stegnar, posebna gostja pa bo hrvaška umetnica Tajči Čekada. Kuratorja festivala sta Urška Brodar in Janez Janša.

Miha Artnak se v svojem performansu loteva vprašanje umetniške imunitete, Katja Gorečan in Nika Švab stanovanjske problematike, Rok Kravanja prostitucije, Jan Rozman militarizacije družbe in zastraševanja, Katarina Stegnar sovražnega govora, posebna gostja Tajči Čekada pa performerskega dela.

Festival performansa
Od 15. do 18. maja, od 19.00 do 23.00, na Novi pošti in na drugih lokacijah po Ljubljani
- Miha Artnak: Prečkanje
- Katja Gorenčan in Nika Švab: Ljubo doma, kdor ga ima
- Rok Kravanja: Lahko ti podarim samo užitek
- Jan Rozman: Desna leva
- Katarina Stegnar: #hatebetter
- Tajči Čekada: Samo sir

URNIK

Vstop prost.

Foto: Miha Fras


Nazaj