Državljanki Dragana in Dragica sta v letu 2020 potovali. Po kolesarskih protestih, po točkah vzpostavljanja nove državnosti, po ključnih simbolih slovenstva. Odeti v narodno nošo v prepevanju tistih starih, dobrih, domačih napevov. Kdor poje, slabo ne misli. Dlje kot sta hodili, bolj sta si želeli, da ne bi bile toliko državljanki, ampak raje prebivalki. Zdaj sta prispeli v gledališče. Napočil je čas za Jubilej.

Več o predstavi
Kaj gradi in kaj razkraja nacijo? Kdo smo in kam gremo? Kaj je naša identiteta in kako jo presežemo? Je to sploh mogoče? Želeno? Nujno? Kako v tem procesu gradimo odnos do sebe, drug do drugega in do vsega, kar nas definira? Kako se znebiti teže simbolov? Je mogoče s simbolno razgradnjo sprati tudi grehe države? Kaj je naša alternativa? Kje najdemo svobodo? Kaj leži onkraj nacije, države, človeštva? In kje je v poplavi trdega populizma prostor za radikalno nežnost kot točke ultimativnega upora vsem oblikam zatiranja?

Državljanki (2020)
»Vse prenaša, vse veruje, vse upa, vse prestane; ljubezen nikoli ne mine.« - Dragica in Dragana

Artivistično usmerjene taktike, ki naslavljajo aktualne družbeno-politične pereče problematike, izvajamo v obliki nenapovedanih umetniških intervencij v javnem prostoru in protestnih akcij. Pri tem preizkušamo moč različnih performativnih taktik, s katerimi se naslanjamo na duh ljubljanske alternativne scene iz 80. let, njihovo rabo pa prilagajamo kontekstu neoliberalnega razkroja in nadzornega kapitalizma. 

26. april /ob 20h; premiera - Ljubljana
30. april /ob 20h; premiera - Maribor, GT22

Če javni dogodki še ne bodo mogoči, bosta predstavi potekali brez publike.

Vabljeni na jubilejno spoznavanje narave in družbe. Ena Draga, a nujna lekcija.

Več informacij

Foto: EDA


Nazaj