Festival Exodos s svojim 20-letnim stažem in prestižnim mestom med domačimi in evropskimi festivali vedno znova postreže z ekskluzivnimi predstavami, ki jih sicer v naših krajih praktično ne vidimo.

Letošnja jubilejni edicija bo tako v znamenju mladih umetnikov z vseh koncev sveta, od Tibeta, Kitajske, prek držav Evropske unije in Balkana, do Burkine Faso in Južne Afrike. Skupen jim je visok ustvarjalni potencial, evropska publika pa jih (še) ne pozna, prav tako ji ni prav dobro znan njihov »pedigre«, da »geografskega porekla« sploh ne omenjamo. Poleg izrednega talenta jih druži zavezanost ideji, da nas različnost bogati in prispeva k ustvarjanju v skupnem, enotnem svetu.

20. EXODOS: Globalni utrip sodobnega plesa v Ljubljani
19.-23. 4. 2017 - Medcelinsko povezovanje in razbijanje stereotipov

“S festivalom Exodos že dvajset let prinašamo našemu občinstvu okus po drugih kulturah, nasmehe in odličnost. Prepričani smo, da je umetnost univerzalen jezik, ki bi lahko povezoval ta svet, in da se ima vsakdo pravico izražati v tem jeziku. Le en svet imamo, in če hočemo preživeti, se moramo med seboj razumeti in spoštovati. Umetnost in kultura sta orodji za povezovanje sveta – a številni ljudje, zlasti politiki, tega nočejo priznati,” je povedala Nataša Zavolovšek, direktorica in producentka festivala Exodos

Za uvod evropsko-kitajska koprodukcija
20. Exodos odpira predstava Zibka, prvi projekt Plesne unije C-CEEC, v kateri pod vodstvom izbranega koreografa Gregorja Luštka umetniki s Kitajske ter iz držav srednje in vzhodne Evrope preverjajo naše sprejemanje razlik in iskanje podobnosti s prepletom tradicionalnega in sodobnega plesa, glasbe iz sedmih držav, kulture dveh celin … Globalno ustvarjanje brez meja in brez predsodkov bo nasploh rdeča nit festivala, tako predstav kot neformalnega druženja. Poleg Zibke, si bomo ogledali še osem mednarodnih predstav, pester pa bo tudi spremljevalni program, recimo dvodnevna delavnica tradicionalnega kitajskega plesa, večerna družabna igra Volkodlak ....

V šestih dneh se bo na različnih lokacijah v Ljubljani v katerih se bo predstavilo več kot 30 umetnikov iz petnajstih držav. Iz Evrope prihajajo  Gregor Luštek, Žigan Krajnčan, Borut Bučinel (Slovenija), Davor Sanvincenti (Hrvaška), Kristýna Šajtošová, (Češka), Risima Rimskin, Anastasija Danchevska (Makedonija), Benjamin Taba (Madžarska), Jānis Putniņš, Eva Kromberga (Latvija), Urandia Aragao, Sofia Dinger (Portugalska). Afriko bodo zastopali Momar Ndaye (Senegal), Chuma Sopotela (Južna Afrika), Adonis Nébié, Serge Aime Coulibay (Burkina Faso) in Snake (Kamerun). Za orientalski pridih pa bodo poskrbeli Eyad Housami (Sirija), Ata Kattab, Ahmed Tobasi, Zina Zarour, Lama Rabah, Faris Shomali, Henna al-Hajj Hasan, Rimah Jabr (Palestina), Zhong Zhen, Liu Yuting, Li Chenzhe, Pao Yuhong, Fei Guanhan, Fen Dandan, Chao Ke, Tan Hao (Kitajska) in Ren Qingcairang (Tibet).

Prostor za kulturno izmenjavo in refleksijo
Poleg sodobnoplesnih predstav, ki predstavljajo stično točko festivala, postavlja Exodos v središče tudi sam proces umetniškega ustvarjanja, katerega izredno pomemben del je mednarodno mreženje. V sklopu festivala bosta potekali dve srečanji partnerjev projektov Shared Spaces in 1Space, katerih glavni namen je povezovanje in predstavitev umetnikov iz Evrope in držav tretjega sveta. Skozi pogovor Exodos - prvih dvajset let in dve okrogli mizi: Pogoji dela in Mednarodni projekti: izzivi in priložnosti, pa se bo festival najprej ozrl v preteklost, nato pa še v prihodnost ter poskušal ugotoviti, kako so kulturne, politične in gospodarske spremembe v zadnjih letih vplivale na ustvarjanje v kulturi.

Vsi spremljevalni dogodki so brezplačni, predstave pa se v predprodaji dobi v dveh “paketih”: festivalskem (vseh 9 predstav) za 12 evrov in dnevnem (predstave izbranega dne) za 6 evrov.

Podrobnosti o nakupu, celoten program festivala in urnik.

Foto: Nejc Ketis