Spoštovane učiteljice, dragi učitelji, v dnevih, ko se moramo navaditi na drugačne oblike dela, vam v Igrivi arhitekturi želimo to olajšati. Pripravili smo poučno izkustveno delavnico, ki jo lahko učenci 2. triletja izvedejo sami doma. Delavnico lahko preoblikujete in jo namenite večdnevnemu ustvarjanju. Delavnica je primerna za delo pri predmetih Likovna umetnost, Družba, Naravoslovje in tehnika, Zgodovina ter Tehnika in tehnologija.

TAKTILNO MESTO IZ TKANIN
izkustvena delavnica za učence 2. triletja
Za izvedbo te delavnice boš potreboval različne koščke odsluženega tekstila in različne koščke tkanin, škarje, lepilo in večjo papirnato ali kartonasto podlogo v velikosti lista A2. Izdelal boš taktilno maketo svojega domišljijskega mesta. Taktilnost občutimo s tipanjem, zato je pomembno, da najdeš na otip čim več različnih vrst tkanin. Uporabiš lahko bombaž, vato, svilo, džins, volno, lan, … Kateri elementi tvorijo mesto? Ali lahko našteješ še kakšnega razen stavb, cest, pločnikov, zelenic, reke, jezera, gozdov?

V prvem delu delavnice razmisli, kakšno mesto si želiš ustvariti in katera vrsta tkanine bo predstavljala določeni element mesta, da bo mesto čim bolj berljivo. S tkanino boš na maketi poustvaril 5 elementov mesta: stavbe, zelene površine, ceste, reka, gozd. Izberi si 5 različnih vrst tkanin, pri čemer vsaka tkanina predstavlja posamezni element mest. Pri tem je zelo pomembno to, da so tkanine med seboj različne – barve niso pomembne, pomembna je tekstura! Pomagaj si s tem, da pri tipanju in določanju vrste tkanin zapreš oči in izbereš tiste tkanine, ki so na otip čim bolj različne.

Z rezanjem tkanine in lepljenjem na podlogo poustvari maketo mesta. Ko končaš, na manjši list pripravi tudi legendo mesta – za to potrebuješ 5 manjših koščkov tkanine, ki ponazarjajo vsak element mesta, zraven pa zapiši, kaj katera tkanina pomeni. V drugem delu delavnice čutne umetnine mesta predstavi svoje mesto staršem ali bratcu/sestrici, ki si bodo zavezali oči in se s tipanjem različnih vrst tekstila »sprehodili« po mestu, ki si ga ustvaril. S tipanjem in sprehajanjem po tujem mestu bodo ugotavljali, kje je prostor grajen, kje je zelenica, kje teče reka in kakšne so druge posebnosti tega mesta. Če brez težav ugotovijo, katera vrsta tkanine predstavlja kateri element mesta, si nalogo odlično opravil!

Želimo vam vse dobro. Veseli bomo fotografij ustvarjenih taktilnih mest, ki jih lahko pošljete na info@igrivarhitektura.org in objavili jih bomo na naši Facebook strani.

Naj nas prostor navdihuje!


Nazaj