V soboto, 1. aprila 2017, prihaja na spored rednih vodenih ogledov po Ljubljanskem gradu nov doživljajski vodeni ogled Izza grajskih rešetk, ki nas bo v družbi grajskega vodnika in kostumiranih likov popeljal v preteklost – v zgodovino kaznovanja na Ljubljanskem gradu.

Ob znanem in nadvse priljubljenem vodenem ogledu Časovni stroj – od Emone do mestnega simbola, ki si ga je v treh letih na 2204 rednih in izrednih vodenjih ogledalo že 22.343 obiskovalcev, bo vsem, ki jih zanima bogata grajska zgodovina, poslej na voljo še en doživljajski vodeni ogled z naslovom Izza grajskih rešetk.

V družbi grajskega vodnika in kostumiranih likov se bomo podali v preteklost – v zgodovino kaznovanja na Ljubljanskem gradu. Kratki igrani prizori predstavijo tegobe vseh tistih, ki so nekoč tu prestajali kazen, s tem pa tudi raznolikost in razvoj kaznovanja od srednjega veka naprej. Začnemo v 19. stoletju in prisluhnemo usodi kaznjenca, ki v grajski kaznilnici prestaja kazen za uboj. Nadaljujemo še pol tisočletja dlje v zgodovini in občutimo sramoto Ljubljančanke, ki jo bo zaradi prešuštva doletelo javno zasmehovanje v volčji luknji, kamor jo odpelje menih. V ječi na prostem pretresena Anica z obupom v očeh razkrije, kaj vse je prestala, odkar je bila obsojena čarovništva, medtem ko rabelj Hans nestrpno čaka, da jo odpelje na grmado. Zviti vitez Erazem, ki se pripravlja, da bo skozi skrivni izhod ušel iz gradu, kamor so ga po cesarski volji zaprli zaradi umora poveljnika vojske, nam zaupa razlog za storjeno dejanje. Tudi italijanski revolucionar bo kmalu odšel z gradu, njegovo nekajletno ujetništvo se je pravkar končalo; v grajski kapeli se izpove, kaj ga je v tem času doletelo. Na koncu spoznamo še enega političnega obsojenca, slovenskega pisatelja Ivana Cankarja, ki svoji obiskovalki Mileni uporniško razlaga, kaj vse je izrekel zoper cesarsko oblast.

Kostumografija: Andreja Stržinar

Vodeni ogled »Izza grajskih rešetk« bo obiskovalcem na voljo prek celega leta po naslednjem razporedu:
jan., febr., mar., apr., okt., nov. in dec.: vsako soboto in nedeljo ob 15.00
maj in jun.: vsak dan ob 15.00
jul., avg. in sept.: vsak dan ob 13.00 in 17.00

Trajanje: do 60 minut
Izhodišče: Info center na Gradu
Jeziki: slovenski in / ali angleški, nemški*, italijanski*, francoski*, španski*, ruski*, hrvaški* (jeziki, označeni z *, so na voljo ob uporabi avdiovodnika)
Cena: 10 €, 12 € (z vzpenjačo); otroci in mladi od 7. do 18. leta, študentje, upokojenci in skupine nad 15 oseb imajo 30-odstotni popust. Vstopnica vključuje tudi ogled drugih grajskih vsebin.

Pokukajte skozi grajske rešetke in spoznajte temačno, skrivnostno in burno plat grajske preteklosti!

Več informacij

Foto: Miha Mally