Sveža sezona prinaša tako nove uprizoritve kot tiste, ki so nastale v času zadnjega koronskega zatišja, pa tudi program za otroke, obilo gostovanj in herojski maraton Dogajanje na Intimnem odru bodo otvorili s sklopom treh zaporednih predstav v četrtek, petek in soboto (21. – 23. 10.). Prva bo na sporedu aktualna produkcija ŠtudenTeatra Več nas bo, prej bo te igre konec?, nadaljujejo z uspešnico Heroj 2.0 – Predstava vseh predstav ter NOise cirkusom altercirkuškega kolektiva Mismo Nismo iz Ljubljane.

V letošnji sezoni načrtujejo tri premiere. Prva bo plesni koncert Nedoločena frekvenca, ki bo na sporedu že konec oktobra v Amfiteatru II. gimnazije Maribor. Plesni koncert je aktualna koprodukcija mreže Pan-Adria in je delo mednarodne koreografsko-plesne zasedbe Milana Tomášika, Charlieja Brittaina in Endija Schrotterja ter glasbenikov iz kolektiva Slovenski tolkalni projekt. V nastajanju sta še dve novi predstavi. Prva je Godzilla Tribute Band, punkerska predstava mešanih odrskih žanrov z ansamblom, združenim zato, da spremeni svet. Druga je Počasi čas po času, projekt mlade ekipe sredi tehnološkega smetišča, ki razmišlja o tem, kako bi tehnologija iskala smisel brez ljudi. Slednja nastaja v koprodukciji s KonS-om – Platformo za sodobno raziskovalno umetnost in MKC Maribor.

Sezona 2021/22 prinaša tudi ponovitve predstav, ki so premierno nastale v praznih dvoranah lanske sezone: intimno pripovedovalsko epopejo Kako smo prišli do sem? (Moment in Gledališče Glej), radikalno nežen ceremonial Jubilej (Gledališče Glej in Moment), avtorski odlitek duha časa Slaba družba in cikel performativnih esejev Takorekoč (oboje Nova pošta in Moment). Ohranjajo tudi bogat program gostovanj, med drugim načrtujejo svežo epizodo tehnoburleske Tatovi podob in zmagovalno predstavo 11. bienala lutkovnih ustvarjalcev Slovenije, Biti Don Kihot (Matija Solce). V novembru bodo gostili tudi mednarodnega vrhunskega lutkarja Ariela Dorona, ki bo z mojstrsko delavnico napovedal prihajajoč projekt v letu 2022 in otvoril izobraževalni laboratorij – serijo mentorskih programov, laboratorijskega dela in delavnic.

Pripravili so še novost za najmlajše, dva sobotna popoldneva na mesec namreč namenjajo otroškim predstavam. Program, podnaslovljen »mini oder GT22«, pripravljajo skupaj z Zavodom Razvoj (Zvitorepčevo lutkovno paragledališče Maribor) in drugimi organizacijami znotraj skupnosti GT22. Trenutno načrtujejo uprizoritve lutkovnega kabareta Čuk na palici (Kulturni zavod KULT in Moment), stripovske Na Luno z Zvitorepcem, Trdonjo in Lakotnikom (Moment, GT22 in Zavod Razvoj), Kozlovsko sodbo ter Razburljivo življenje čebel (oboje Zavod Razvoj). Spomladi leta 2022 načrtujejo izvedbo TRIGGERja, vsakoletne partnerske platforme za mednarodno promocijo in krepljenje veščin slovenske neodvisne uprizoritvene produkcije, za začetek poletja pa napovedujejo izid herojskega videospota in junaški dogodek – uprizoritev vseh treh delov herojske sage v enem večeru z druženjem in glasbo – Heroj maraton.

Aktualni program je na voljo tukaj.

Foto: Miha Sagadin, Borut Bučinel, Gregor Salobir, Neven Petrović in Nada Žgank