V Prešernovem gledališču Kranj bodo v petek, 16. januarja, ob 19.30, premierno uprizorili novo dramsko besedilo Iva Svetine ABC oder Krieg (Quasi una fantasia), v katerem se prepletata zgodbi o pripadnosti jeziku in o prijateljstvu ter neizpolnjenih hrepenenjih. Predstavo je režirala Barbara Novakovič Kolenc, nastala pa je v koprodukciji Prešernovega gledališča Kranj, Muzeuma Ljubljana, Cankarjevega doma Ljubljana ter Opere & Theatra Madlenianum Zemun.

Predstava ABC oder Krieg (Quasi una fantasia) gledalca prestavi v obdobje med letoma 1831 in 1835, ko se na Dunaju srečujejo  jezikoslovci in literati Jernej Kopitar, Vuk Karadžić, Matija Čop in France Prešeren. »Za to igro me je nagovorila Barbara (Novakovič Kolenc, op. p.), v njem pa sem si dal duška ne le z zgodovinskimi dejstvi, pač pa tudi s pesniško imaginacijo. Drama je nekoliko provokativna, saj obravnava obdobje črkarske pravde,« je povedal Ivo Svetina, avtor dramskega besedila ABC oder Krieg (Quasi una fantasia) in dodal, da gre za čas, ko se je oblikovala pisava, zapis slovenskega jezika.

Ljubezen do jezika in ljubezen nasploh, utelešena v mladi slikarki Mini Karadžić, se sooči z epidemijo kolere. To je drama o pripadnosti jeziku, ki bo odigrana v treh jezikih, slovenskem, srbskem in nemškem. »Zgodba je ovita v skrivnost – Mina Karadžić in njen oče Vuk Karadžić neumorno iščeta svitek iz srednjega veka. Mina v času iskanja celo opusti slikanje, to iskanje pa je zanjo usodno, kajti zaradi okužbe s starimi dokumenti umre. Lahko rečem, da je predstava ABC oder Krieg zelo aktualna tudi za današnji čas, v katerem ni pištola tista, ki meri v človeka, pač pa je to svinčnik. Cenzura je prepojila dramo in poln cenzure je tudi sodoben svet,« je poudarila režiserka in scenaristka Barbara Novakovič Kolenc, ki je projekt ABC oder Krieg pripravljala dve leti, predstava pa bo, kot je dejala, zanimiva tudi za osnovnošolce in srednješolce. Skozi značajske zgodbe in srečanja literarnih protagonistov na Dunaju tematizira strukturiranje tako slovenskega in srbskega kot evropskih jezikov v začetku 19. stoletja. Mrak, ki je poln neizgovorjenih besed, skrivnosti, ki so jih šepetali hodniki knjižnic, hrepenenja, ljubezni in predvsem prijateljstva se prepletajo v odločnem boju proti cenzuri, boju za samostojnost in neodvisnost jezika. 

Vsebinsko se predstava odvija na dveh ravneh, ki sem med seboj prepletata. Prvo rdečo nit predstavljajo »črkarska pravda« in polemike ter nasprotovanja cenzuri in prepovedim tiskane slovenske besede. Druga raven so življenjske zgodbe posameznikov, prijateljstvo, ljubezen, neizpolnjena hrepenenja, potovanja in nenadne smrti. Prešeren izgubi prijatelja in si očita, da ga takrat ni bilo ob njem, Karadžić izgubi hčerko Mino, Jernej Kopitar zaradi kolere izgubi starše ... Protagoniste ob izgubi bližnjih prevevata bolečina in žalost do norosti.

V predstavi ABC oder Krieg  igrajo Peter Musevski, Ivan Bekjarev, Aleksandra Balmazović, Jure Ivanušič, Borut Veselko in Vesna Pernarčič. »Skozi študij vloge Franceta Prešerna je zame največja dragocenost spoznanje, da sem doživel pesnikovo osebnost povsem drugače, kot je bilo moje vedenje do zdaj,« je dejal igralec Jure Ivanušič. Igralka Aleksandra Balmazović se je za vlogo Mine Karadžić celo učila slikanja in ugotovila, da »s slikarskim očesom začnemo ljudi gledati drugače. »Omenjene vloge sem zelo vesela, gre namreč za zelo priznano slikarko in tudi zelo izobraženo žensko, ki je veliko pomagala očetu, ves čas pa ostajala v njegovi senci,« je o svoji vlogi povedala Balmazovićeva. Igralec Ivan Bekjarev ni skrival navdušenja nad profesionalnostjo Prešernovega gledališča in odličnostjo igralcev, s katerimi nastopa v predstavi ABC oder Krieg. V lik Vuka Karadžića pa se mu, kot je poudaril ni bilo težko vživeti, saj je v tej vlogi nastopil že v monodrami o Karadžiću. Vloga Matije Čopa je,  kot je poudaril, pravo značajsko nasprotje igralca Boruta Veselka. »Čop je namreč introvertiran tip in o njem se v šoli nismo kaj dosti učili. Zanimivo pa je dejstvo, da je bil velik spodbujevalec Prešerna in da sta skupaj odločala, v katero smer bo šla Prešernova poezija,« je pojasnil Veselko. V vlogi Antonie pl. Hofferen se je dobro znašla igralka Vesna Pernarčič, ki igra zelo napredno, razgledano žensko. »Antonia je po Čopovi smrti odšla za bratom Barago v Ameriko in mu pomagala pri njegovem misijonarskem delo, v predstavi ABC oder Krieg pa je Ivo Svetina nekoliko obrnil situacijo, saj Antonia Čopa zapusti zaradi njegove neodločnosti,« je dejala Pernarčičeva. V vlogi Jerneja Kopitarja bo nastopil Peter Musevski. »Skozi besedilo doživljam Kopitarja kot človeka, ki v domovini ni bil preveč cenjen in ga je to kar precej prizadelo, zato je v svojih zavzetih poskusih urejanja slovenskega jezika deloval nekoliko napadalno. Glede predstave pa, pustimo se presenetiti,« je dejal Musevski.

Dobro besedilo Iva Svetine je z obravnavanjem slovenskega jezika in pesnika Prešerna po besedah Marinke Poštrak, dramaturginje in vodje umetniškega oddelka v Prešernovem gledališču Kranj, pravo za to gledališče. Direktorica PG Kranj Mirjam Drnovšček pa je ob tem dodala, da je predstava tudi primer dobre prakse sodelovanja med vladnimi in nevladnimi organizacijami. Predstava ABC oder Krieg (Quasi una fantasia) bo premierno uprizorjena na odrih Prešernovega gledališča Kranj, Cankarjevega doma Ljubljana in zemunske Opere & Theatra Madlenianum in bo, ker bo odigrana v treh jezikih nad naslovljena.       

Zasedba:
Jernej Kopitar, monstrum scientiarum: Peter Musevski
Vuk Stefanović Karadžić: Ivan Bekjarev
Mina Karadžić, njegova hči, slikarka: Aleksandra Balmazović
Matija Čop, Prešernov rojak in prijatelj: Borut Veselko
France Prešeren, Čopov rojak in prijatelj: Jure Ivanušič
Antonija pl. Höffern, sestra misijonarja Barage: Vesna Pernarčič

Avtor besedila / Author of the dramatic text: Ivo Svetina
Režija, scenografija / Direction, set design: Barbara Novakovič Kolenc
Dramaturgija / Dramaturgy: Jana Pavlič
Lektorica / Language editing: Maja Savelli
Kostumografija / Costume design: Alan Hranitelj
Oblikovanje svetlobe / Light design: Jaka Šimenc
Koreografija / Choreography: Sanja Nešković Peršin
Avtor glasbe, korepeticije / Music, correpetitions: Davor Herceg
Prevod dramskega besedila v srbščino / Translation of the dramatic text into Serbian language: Barbara Bulatović
Avtorica videa / Video: Lucija Smodiš
Knjižni scenski elementi / Scenic elements: Polona Poklukar
Asistentka scenografinje/ Assistant to Costume Designer: Saša Vale
Asistent kostumografa / Assistant to Stage Designer: Andrej Vrhovnik
Oblikovanje maske in frizure / Make up and Hair Designer: Matej Pajntar
Stiki z javnostmi in marketing / Helena Grahek

Premiera v Prešernovem gledališču Kranj: 16. 1. 2015
Premiera v Zemunu: 31. 1. 2015
Premiera v Cankarjevem domu v Ljubljani: 10. 2. 2015

Producent / Production: Muzeum Ljubljana
Partnerji in koproducenti / Partners and Co-producers: Prešernovo gledališče Kranj, Cankarjev dom, Opera&Theatre Madlenianum, Zemun
V sodelovanju s Slovenskim gledališkim inštitutom in Zavodom za kulturo Bled / In collaboration with Slovenian Theatre Institute and Bled Culture Institute

Ivo Svetina: ABC oder Krieg (Quasi una fantasia)
15. januarja ob 19.30, za abonma PLUS in IZVEN, Prešernovo gledališče Kranj
16. januarja ob 19.30, PREMIERA, Prešernovo gledališče Kranj
19. januarja ob 18.00, za abonma ŠPICA, Prešernovo gledališče Kranj
20. januar ja ob 19.30, Mestno gledališče Ptuj
31. januarja ob 20.00, PREMIERA, Opera & Theatre Madlenianum, Zemun
4. februarja ob 20.00 , SNG Nova Gorica
9. februarja ob 10.00 in 17.00, Cankarjev dom Ljubljana
10. februarja ob 20.00, PREMIERA, Cankarjev dom Ljubljana

FOTO: Mare Mutić in Tihomir Pintar (fotografija Iva Svetine)