Prihodnji konec tedna, med 10. in 13. septembrom, se bo v Kamniku odvijal največji etnološki festival v Sloveniji. Že 45. mednarodni folklorni festival Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine letos z lončarsko-keramično  kolonijo obeležuje tudi 160 let kamniške keramike, ki je zaznamovala tako sam Kamnik kot slovensko keramiko. Že utečen program festivala pa obsega glasbene in folklorne nastope domačih in tujih skupin, razstave o oblačilni dediščini, tokrat celo revijo kostumov in noš, ustvarjalne delavnice, predstavo, sejme in tržnico ter predstavitev Okusov Kamnika, za konec pa priljubljeno povorko narodnih noš. Vstop na dogodke je prost.

“Noše”, kot festival poimenujejo domačini, v središču Kamnika navdušencem nad kulturno dediščino v štirih dneh v različnih oblikah ponudi zgoščeno predstavitev ohranjene folklore v najširšem pomenu, s šegami, izročili in ljudsko umetnostjo s poudarkom na oblačilni dediščini, glasbi in plesih. Na enem mestu se zberejo in predstavijo najrazličnejše skupine in posamezniki ter njihovo delo oz. ustvarjanje, ki ohranjajo, prenašajo in razvijajo kulturno dediščino: pevske, folklorne in gledališke skupine, razstavljavci, domači obrtniki in še marsikdo.

Beseda folklora označuje ljudske šege, izročilo, verovanja nešolanih plasti posameznega naroda. Je ljudska duhovna kultura, v njenem jedru pa je ljudska pesem, pripovedništvo, glasba, ples, verovanja, šege, tudi ljudsko gledališče in ljudska umetnost. Tako bo prihodnji konec tedna Kamnik gostil okoli 30.000 domačih in tujih obiskovalcev, saj največji slovenski etnološki festival v svoje vrste vsako leto privabi tudi številne tuje folklorne skupine, tokrat med drugimi škotske, češke in šri lanške.

Izpostavljamo
Petek, 11. 9.
20.30 MODRIJANI in POP DESIGN

Sobota, 12. 9.
14.30 10. tekmovanje harmonikarjev
19.00 (Modna) Revija kostumov in narodnih noš
20.30 ČUKI in MAJČI

Nedelja, 13. 9.
9.30 Budnica: Godba Vodice
10.30 Nastopi tujih folklornih skupin (Škotska, Češka, Srbija)
15.00 TRADICIONALNA POVORKA NARODNIH NOŠ 

Festival se prične v popoldanskih urah v četrtek (10. 9.) z odprtji razstav oblačilne dediščine Gorenjske, starih razglednic in fotografij festivala zadnjih 10 let, uradno slavnostno odprtje z nagovorom Marjana Šarca, župana Občine Kamnik in Francija Kramarja, v. d. direktorja Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik, ki sledi v petek (11. 9.) ob 19. uri, pa bo popestreno še z mestno godbo in mažoretkami.

Najbolj obiskani so večerni koncerti na Glavnem trgu v središču mesta, na katerih bodo tokrat zabavali Modrijani in Pop design (petek, 11. 9.) ter večer kasneje Čuki in Majči. Najbolj priljubljena in odmevna med dogodki festivala ostaja nedeljska povorka narodnih noš, ko se v barvah bogate oblačilne dediščine na ulicah starega dela mesta predstavi več kot 2000-glava pisana množica v noše odetih posameznikov, skupin in konjskih vpreg.

Čez dan obiskovalce po starem mestnem jedru Kamnika zabavajo različne godbe, ansambli, ljudski pevci, odvijajo se nastopi domačih ter tujih folklornih skupin, harmonikarji pa se bodo znova pomerili za naziv najboljšega. Tokrat v soboto ob 19. uri na Glavnem trgu z Akademsko folklorno skupino France Marolt pripravljajo tudi posebno (modno) revijo kostumov in narodnih noš iz sredine 19. stoletja.

V parku Evropa bodo od petka do nedelje v pokušino kulinarične dobrote Okusi Kamnika in tržnica lokalnih pridelkov in izdelkov Okusi Kamnika – Podeželje, na Maistrovi ulici in Glavnem trgu se bo od petka do nedelje odvijala sejemska prodaja, na Šutni pa se bodo že tradicionalno predstavili tudi ponudniki izdelkov domače in umetnostne obrti.

Ustvarjalne delavnice za otroke in odrasle se odvijajo čez vikend, ko bo na Malem gradu potekala tudi lončarsko-keramična kolonija na temo 'Majolka' ob 160-letnici kamniške keramike s prikazom tehnik in poslikave, delavnicami in prodajnimi stojnicami. Pester štiridnevni program z obilo spremljevalnih dogodkov v Kamniku in okolici bo povezoval Tomaž Simetinger. Vstop na vse dogodke je prost, z ljubljanske avtobusne postaje pa bo dnevno organiziran tudi brezplačen prevoz do Kamnika in nazaj.

Za tiste, ki bodo v Kamniku prihajajoče dni ostali dlje, lokalni ponudniki nočitev in drugih storitev pripravljajo številne ugodnosti – več informacij.

Prisrčno dobrodošli!

NarodneNose.si / kamnik-tourism.si

Foto: Klemen Brumec


Nazaj