21. september 2022 – Evropske raziskave kažejo, da v otroštvu spolni napad doživi od deset do dvajset odstotkov otrok. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je žrtev spolne zlorabe vsaka peta deklica in vsak sedmi deček. Lunina vila, Inštitut za zaščito otrok, je začela z izvajanjem kampanje »Če prijaviš, lahko ustaviš! Ker ljubezen zmore drugače.«, s katero želi opozoriti na pomen prepoznavanja in nujnost prijave spolnih zlorab ter ozaveščati o nasilju, ki se je v času epidemije povečalo za deset odstotkov. Kampanja, ki jo je omogočila Merkur zavarovalnica, zasnovala pa agencija bold.group, je namenjena tudi zbiranju sredstev, ki bodo otrokom omogočila psihosocialno in psihoterapevtsko pomoč, da lahko okrevajo po travmatični izkušnji.

Večina (družinskega) nasilja še vedno ostaja neprijavljena
Zaradi spolnega nasilja trpi vsak peti otrok, če k temu prištejemo še čustveno in fizično nasilje, pa je ta številka še bistveno večja. Policija v Sloveniji letno obravnava okoli 80.000 različnih kaznivih dejanj nad otroki, od tega kar več tisoč primerov nasilja v družinskem okolju. Strokovnjaki opozarjajo, da ta številka predstavlja le vrh ledene gore, saj večina (družinskega) nasilja ostaja neprijavljenega. Pomembno je, da se otroke, ki so v situacijah nemočni, takoj zaščiti, kakršnokoli zlorabo otrok pa prijavi, lahko tudi anonimno preko spletne povezave ali preko anonimne brezplačne številke 080 12 00.

»Spolna zloraba je za otroka pretresljiva izkušnja, ki ga zaznamuje za vse življenje. Strokovnjaki Inštituta Lunina vila smo priča zgodbam otrok, ki nam zarežejo globoko v dušo. V času, ko v javnost pronica vse več zgodb o spolnih zlorabah, je pomembno, da do žrtev ohranimo sočutje in opozorimo na pomen prepoznavanja spolnih zlorab, ki pogosto ostajajo skrite za štirimi stenami,« opozarja Nina Kralj, direktorica Inštituta Lunina vila, in dodaja: »S kampanjo »Če prijaviš, lahko ustaviš! Ker ljubezen zmore drugače.« želimo pozornost usmeriti na otroke, ki zaradi spolnih zlorab doživljajo nepredstavljivo, ter starše, svojce, vzgojitelje, učitelje, pravzaprav družbo kot celoto, opremiti z informacijami in opogumiti k posredovanju in prijavi morebitnih spolnih zlorab. V okviru kampanje poteka tudi zbiranje sredstev, s katerimi bomo otrokom omogočili brezplačno psihosocialno pomoč po prestani spolni zlorabi. Zahvaljujemo se vsem, ki bodo s svojim prispevkom pomagali najbolj ranljivim in pripomogli k izpolnjevanju našega poslanstva.«

Prijava je prvi in ključni korak za zaustavitev nasilja nad otroki
Spolno zlorabo je pri otrocih težko prepoznati, saj ne obstajajo tipični znaki, ki bi jo lahko dokazovali. Zato je pomembno, da zaupamo svojim občutkom, ki nam pravijo, da je nekaj narobe. Vedenjski znaki, ki so lahko povezani s spolno zlorabo oziroma drugo vrsto nasilja nad otrokom, so lahko nenadne vedenjske težave, razvoj različnih strahov, samopoškodovanje, regresivno vedenje, depresija, posttravmatska stresna motnja, samomorilne misli itd.

Če z nami otrok spregovori o spolni zlorabi, je pomembno, da ga slišimo in verjamemo, saj otroci o tem ne lažejo. Raziskave kažejo, da je lažnih prijav le od pet do dvajset odstotkov. Tudi v redkih primerih, ko se izkaže, da zgodba ni natančno takšna, kot je povedal otrok, je v ozadju vedno huda stiska, ki jo je potrebno nasloviti. Ko se nam otrok zaupa, je pomembno, da ostanemo mirni, se otroku zahvalimo za zaupanje in pohvalimo njegov pogum, mu poskusimo zmanjšati občutek krivde, nato pa spolno zlorabo prijavimo in s tem seznanimo tudi otroka, saj le tako ne bomo izgubili njegovega zaupanja. Pomembno je, da nato napotimo otroka in njegovega nezlorabljajočega starša na eno izmed organizacij, ki nudijo pomoč otrokom z izkušnjo nasilja in zlorabe.

»Če prijaviš, lahko ustaviš! Ker ljubezen zmore drugače«
Poslanstvo Lunine vile je skrb za otroke, ki so preživeli kakršnokoli obliko zlorabe ali nasilja. V želji, da se poveča zavedanje, da sta varnost in prihodnost otrok odvisna tudi od našega ravnanja, so pripravili kampanjo »Če prijaviš, lahko ustaviš! Ker ljubezen zmore drugače.«, ki je namenjena ozaveščanju o nasilju v družini. Ambasadorja kampanje sta tudi Tara Zupančič in Denis Porčič – Chorchyp. Posamezniki lahko otrokom, ki so prestali spolno zlorabo, pomagajo z nakupom medvedka, poslanim SMS sporočilom z vsebino PRISPEVAM5 na število 1919 ali nakazilom na TRR račun Lunine vile.  

Anonimna prijava spolnega nasilja nad otroki
Vse vrste fizičnega, psihičnega nasilja, zanemarjanja in zlorab je potrebno čim prej prijaviti, da se prenehajo, nato pa je pomembno otroku zagotoviti tudi ustrezno psihosocialno pomoč. Če poznate otroka, ki je žrtev nasilja oziroma nasilje doživljate sami, lahko pristojne organe o tem obvestite z oddajo anonimne prijave. Postopek anonimne prijave je preprost in je prvi korak v zagotavljanju pomoči tistim, ki jo nujno potrebujejo. Anonimna prijava se lahko odda kot e-prijava na povezavi ali preko anonimne brezplačne številke 080 12 00.

Pomoč otrokom, ki so preživeli spolno zlorabo
Otrokom, ki so preživeli eno od oblik spolnega nasilja, lahko pomagate na naslednje načine:
- Nakup medvedka
Z nakupom medvedka omogočite, da se otrok za čas terapevtskega srečanja umakne iz toksičnega okolja, na katerem prejme tudi plišastega medvedka, ki mu lahko zaupa svoje težave. 

- SMS sporočilo
Za uporabnike Telekoma Slovenije, A1 in Telemacha je na voljo pošiljanje SMS-sporočila s ključno besedo PRISPEVAM5 na številko 1919, s katerim boste prispevali 5,00 € za nudenje brezplačne psihoterapevtske pomoči otrokom, ki so preživeli fizično, čustveno ali spolno zlorabo.

- Nakazilo na TRR
Finančno pomoč lahko nakažete tudi na:
Lunina vila, Inštitut za zaščito otrok, so. p. 
ID za DDV: 73454311 
TRR: SI56 6100 0001 4077 569 (DELAVSKA HRANILNICA d.d.) Koda namena: CHAR
Sklic: 00 – LLLLMMDD
Paypal

S Paypalom lahko donirate na račun info@luninavila.si.

O Lunini vili: Glavno poslanstvo Lunine vile je zdravljenje in preprečevanje travm pri otrocih. Njihovi strokovnjaki otrokom nudijo psihoterapevtsko in psihosocialno pomoč pri premagovanju hujših stisk in življenjskih okoliščin, kot so travmatične izkušnje, izkušnja nasilja ali zlorabe, ločitev staršev, težave s prilagajanjem na večje življenjske spremembe, samopoškodovalno vedenje, nemir, zapiranje vase, izbruhi jeze in druge čustvene stiske, učne težave, strah pred šolo, nespečnost, težave s prehranjevanjem, psihosomatske težave in težave v odnosih. Omogočijo jim, da s pomočjo igre, kreativnih medijev in pogovora okrepijo notranje vire moči, ozavestijo svoje doživljanje, premagajo notranjo stisko in poiščejo nove, konstruktivne načine za razreševanje življenjskih izzivov. Terapije izvajajo po principih na travmo usmerjene igralne, likovne, sistemske in humanistične psihoterapije, odvisno od starosti in individualnih potreb posameznika. Izvajajo tudi izobraževalne programe za pedagoške delavce, ki se osredotočajo predvsem na prepoznavanje travm, zlorab in nasilja nad otroki.

Več informacij o kampanji je dostopnih na tej povezavi.