Včeraj (7. junija) je Prešernovo gledališče Kranj v čudovitem okolju pod divjo češnjo na dvorišču Stolpa Škrlovec, poletni gledališki rezidenci, predstavilo repertoar za prihodnjo sezono ter izpostavilo dosežke stare, ki so jo pravkar z velikim uspehom zaključili. O slednjem priča tudi dejstvo, da se bodo na letošnjem Borštnikovem srečanju, oktobra 2018, predstavili s kar dvema predstavama, s Terorjem in Našim razredom.

Že četrto sezono Ministrstvo potrdilo vrhunski program
»To je res velik uspeh in upam, da se ga zavedajo vsi naši obiskovalci in tudi  financerji, za katere upam, da nam bodo prihodnje leto bolj naklonjeni,« je v uvodnem pozdravu povedala direktorica Prešernovega gledališča Kranj Mirjam Drnovšček. V minuli sezoni je gledališče pobralo vrsto nagrad, celo dve na Tednu slovenskem drame, zaključili pa jo bodo z otroško predstavo Kdo je napravil Vidku srajčico z Blažem Setnikarjem v glavni vlogi. »Za publiko, ki je naša prihodnost! Z Vidkom bomo vstopili tudi v novo sezono v kateri nas sicer čaka pet odličnih premiernih uprizoritev,« je povedala Drnovščkova in nekoliko bolj grenko pristavila: »Letošnje leto je četrto zapored, ko nam je Ministrstvo za kulturo priznalo, da imamo vrhunski program (presojajo ga v treh kategorijah), žal, pa se to na finančnem področju (še) nič ne pozna.«

Vaje za tri predstave že potekajo
Projekti, ki jih pripravljajo, so zanimivi, novi in sveži, z njimi nadaljujejo tradicijo, da je v gledališču treba biti z glavo in srcem, odpirati vprašanja in razmišljanja. Za tri predstave vaje že potekajo, poleg Vidka tudi za Venero v krznu in Preroka. »Morda bo ta sezona vseeno malo drugačna, saj smo vanjo uvrstili kultnega Gibranovega Preroka, poetično in mistično besedilo, s katerim odpiramo povsem novo duhovno okno v naših glavah,« je poudarila umetniška vodja Marinka Poštrak.

Predstava, ki nastaja v koprodukciji z Mladinskim gledališčem in Slovenskim narodnim gledališčem iz Trsta, se bo zgodila v Stolpu Škrlovec, v izziv pa sta že zagrizla domači igralec Miha Rodman in gostujoča igralka Maruša Oblak iz Mladinskega gledališča. Tretja predstava za katero v Prešernovem gledališču že vadita Vesna Pernarčič in Borut Veselko, je Venera v krznu. »Gre za izjemno vznemirljivo uprizoritev, ki analizira odnos med režiserjem in igralko, in verjamem, da jo bosta tako Vesna kot Borut znala izkoristiti nam in sebi v prid,« je dodala Poštrakova.

Kdo pride na Zabavo za Borisa?
Posebej velja izpostaviti stoto obletnico Cankarjeve smrti, 11. decembra bodo namreč uprizorili predstavo Ob zori na podlagi Cankarjevih črtic, ki bo ponudila nov pristop do Cankarja in izpostavila močno socialno tematiko ter odnos do sočloveka, ki trga tudi sodobno družbo. Zadnji projekt v sezoni, ki ga bodo začeli študirati po novem letu, pa je Zabava za Borisa, prva drama enega največjih svetovnih dramatikov sploh, Thomasa Bernharda. Bil je neusmiljen kritik avstrijske družbe, bičal je njeno dvoličnost in vse, kar se na zunaj sicer zdi dobro. Takšna je tudi dobrodelnost. »Predstava bo gotovo prinesla zelo zanimive miselne obrate, dopuščamo tudi možnost presenečenja, saj jo bo režirala mlada srbska režiserka, prodorna Snežana Trišić,« je novinarjem zaupala Marinka Poštrak.

Novost za abonente
V letošnjem abonmajskem programu abonentom ponujajo možnost, da si sami izberejo eno predstavo med osmimi gostujočimi. Ponosni so, da bodo na njihov oder prišle predstave Onjegin, Prekleti kadilci, avtorski projekt 6, Zadnje lune, Bog masakra, Peter Kušter, Nikita. Rojena 1985. in Sedem let skomin. Abonmaje bodo v spomladanskem obdobju vpisovali še do 23. junija, znova pa septembra. Trudijo se, da bi bilo gledališče z ugodnimi cenami vstopnic dostopno vsem, brezposelnim ponujajo brezplačne, študentom, dijakom in mladim do 26. leta subvencionirane vstopnice, z obilico popustov (predvsem pa z odličnim programom!) pa upajo, da bodo privabili tudi vse druge ljubitelje gledališča, ne le iz gorenjske prestolnice, ampak iz vse Slovenije.

Sezona izzivov
»Sezona, ki je pred vrati, bo polna izzivov, tako za režiserje, kot za igralce in za naše gledališče nasploh. Upam, da bo predstave tudi publika sprejela kot izziv, saj sem prepričana, da od nas že pričakuje prav to,« je zaključila Marinka Poštrak.

Več informacij

Foto: Igor Kavčič