Z lepim vremenom in prijetnimi temperaturami se začenja sezona peke na žaru. Kralja žara Miha in Nejc Pešec predstavljata trende peke na žaru za sezono 2017. Žar tudi letos ostaja nepogrešljiv tako v zaprtih kot v vseh odprtih prostorih. Šest najnovejših trendov, ki jih predstavljata strokovnjaka peke na žaru, so: zajtrk na žaru, peka v naravi, vrtljivi ražnji, dimljenje in poudarek na dimljenju neživalskih surovin, poudarek na kakovosti hrane in surovin, peka direktno na žerjavici.

Svet žarov vsako leto prinese nova znanja, izdelke, okus in trende. Čeprav obstaja ogromno različnih načinov priprave hrane, se v svetu peke na žaru vsako leto zaznajo smernice, ki narekujejo, kateri načini peke bodo letos v ospredju. Kralja žara Miha in Nejc Pešec pojasnjujeta: »Letos se trendi pri peki na žaru usmerjajo predvsem nazaj k naravi, kar vzpodbudno kaže na to, da se ljudje zmeraj bolj zavedajo zdravega načina življenja in pomena kakovostne hrane. Več časa posvečajo tudi gibanju na prostem, zato bodo pikniki v naravi letos domena večine mladih nadebudnih mojstov žara. Tega se zavedajo tudi proizvajalci žarov, saj opažava, da na tržišče prihajajo novi žari, ki so namenjeni prenašanju in peki v naravi.« 

TRENDI PEKE NA ŽARU ZA SEZONO 2017

1. ZAJTRK NA ŽARU
Ni boljšega vonja, ko zjutraj ob kavi zadišijo še popečene klobasice in jajce na oko, zaradi česar se vedno več ljudi navdušuje z idejo peke zajtrka kar na žaru. Ker zjutraj radi poležavamo malo dlje, so za zajtrk z žara najbolj primerni plinski žari, saj so pripravljeni na peko v le nekaj minutah. Velikost  žara ni pomembna, zadostuje le, da nanj dobimo nekaj kosov kruha in par klobasic. Za tiste, ki dneva ne morejo začeti brez jajc, bo najbolj primerna keramična plošča, ki jo postavimo kar na rešetke žara. Uporabimo lahko tudi litoželezne plošče, v primeru, da plošč nimamo, pa lahko na rešetke postavimo tudi ponev. Na ravni in polni podlagi se lahko pripravi pečena zelenjava, ki bo ljubiteljem tovrstnih zajtrkov dala energijo za čez dan, sladokusci pa bodo zagotovo spekli še kakšno palačinko. Na rešetko se lahko postavi tudi posodico za kuhanje kave in zajtrk bo popoln.

2. PEKA V NARAVI
Verjetno ima vsak spomin iz otroštva, ko sta se na jasi ali kje ob potoku postavili dve opeki, nanjo pa je oče postavil rešetko. Zaradi varnosti se danes tovrstni izleti opuščajo, vendar so proizvajalci žarov našli način, kako peči v naravi in si popestriti vsak vaš izlet. Danes so na tržišču žari, ki so namenjeni peki pravzaprav kjerkoli. Plinske žare so optimizirali in jih priklopili na plinsko kartušo, žari na oglje pa so dobili ognjevarne zaščite in pokrove. Za peko v naravi bodo najprimernejši prenosni žari, če boste uporabljali torbe za nošenje, jih boste na vaše najljubše mesto prinesli še lažje. Čeprav so prenosni žari majhni po površini, to ne pomeni, da boste pri peki zelo omejeni. Danes so tudi plinski prenosni žari narejeni tako, da ustvarijo čim več moči in temperature, zato se bo na krožniku znašel tudi kakšen steak. Ko pečete v naravi, ne pozabite nekaterih osnovnih pripomočkov, kot so pribor za obračanje in jedilni pribor, preverite pa tudi, ali imate polne plinske kartuše, v primeru žara na oglje pa kakovostno oglje in vžigalnik. Po peki in druženju seveda ne pozabite očistiti prostora, kjer ste pekli, doma pa očistite še žar.

3. VRTLJIVI RAŽNJI
Odojek in jagnje, ki se vrtita nad žerjavico, vam kradeta poglede skozi vetrobransko steklo, ko se vozite proti morju. Že večletna tradicija, predvsem na področju držav bivše Jugoslavije, se zdaj seli v vaše domove. Proizvajalci žarov ponujajo vrtljive ražnje tako za žare na oglje kot za plinske žare. Potrebujete le električno vtičnico ter dobro surovino in vrtenje na domačem vrtu se lahko začne. Lastniki večjih plinskih žarov bodo lahko na vrtljivi raženj dali celega odojka, tisti z manjšimi različicami pa bodo uživali ob peki piščancev in ostale perutnine ter večjih kosov mesa. Mrežne pečenke in goveje pleče z ražnja bodo prave poslastice. Seveda pa vrtljivi ražnji niso rezervirani samo za meso. Na njih boste lahko pekli večje ribe, cvetačo in celo ananas. Zaradi počasne peke in nižjih temperatur takšen način peke hrane ne izsuši.

4. DIMLJENJE
Dimljenje mesa izhaja že iz časa pračloveka – takrat so meso dimili z namenom konzerviranja, saj se dimljeno meso še dolgo časa ne pokvari. Danes je dimljenje bolj sofisticiran proces peke na žaru. Dimi se z dimom lesa različnih dreves, vsak pa ima svoj poseben vonj in okus. Izpopolnjen način dimljenja prihaja iz Združenih držav Amerike, pri nas pa postaja vedno večji hit. Okus 18 ur dimljenih svinjskih rebrc, katerih meso lahko z enim potegom spravimo s kosti, je preprosto božanski. Seveda pa ne dimimo samo mesa. V ospredje prihaja dimljenje zelenjave in sirov, tako se v smokerju – tako v žargonu pravimo žarom, v katerih se dimi – znajdejo tudi radič, rdeče paprike, rikota, krompir, zelje in paradižniki. Seveda pa ne smemo pozabiti tudi nadobudnežev, ki zadimijo celo začimbe in sol. Dimljenje ponavadi povezujemo z žari na oglje, vendar pa se da s pomočjo posode za dimljenje prav tako učinkovito dimiti tudi v večjih plinskih žarih.

5. POUDAREK NA KAKOVOSTI HRANE
Izbira kakovostnih živil se je danes iz trenda razvila v način življenja. Vračamo se k hrani, ki je v času naših babic bila samoumevna, v času naših očetov pa »luksuz«. Bio in eko izdelki so čedalje bolj dostopni, zato se povpraševanje po njih viša. Če nimamo možnosti dobiti najboljših kosov mesa iz drugi celin, ki so v nekaterih primerih še bolj kakovostni, se je najbolje obrniti k lokalnim kmetom, ki proizvajajo različne mesne in zelenjavne produkte. Predvsem pri zelenjavi se trendi obračajo v smer, ki razveseli lokalne vrtnarje in naše želodce. Pri tem velja še izpostaviti, da je neuvožena zelenjava tudi bolj zdrava in polna vitaminov.

6. NAZAJ K JAMSKEMU ČLOVEKU
Zagotovo ste kdaj nataknili koruzo na ošiljeno palico in jo držali nad ogljem. Letošnji trend peke direktno nad ali na žerjavici je pravi hit. Zagotovo pa niste nikoli direktno na žerjavico položili steaka. Zdaj lahko najljubši kos mesa spečemo direktno na razžarjenem oglju. Zaradi visokih temperatur se bo steak spekel izjemno – zunaj bo čudovito hrustljav, znotraj pa sočno mehek. Seveda pa steak ni edini kos, ki ga lahko pečete na takšen način. V letošnjem letu se trendi kažejo tudi v peki zelenjave in celo sadja. Pečemo lahko tudi jajčevce v kosu, koruzo pa pečemo kar v lastni lupini. Za sladico si lahko pripravimo odličen ananas. Najlažje boste takšen način peke preizkusili v žaru na oglje, tako da odstranite rešetko. Peka jamskega človeka bo tako tudi najvarnejša, ne priporočamo pa, da žerjavico ustvarite kje v naravi.

Več informacij

Foto: Piardigma