V Kranj in v Ljubljano prihaja 9-članski orkester Ljubljanskega laboratorija za znanost in umetnost – Ljudmile ter plesalka, pevka, performerka in glas-nica Irena Tomažin, ena bolj zanimivih vokalnih umetnic pri nas.

Theremidi Orchestra ustvarjajo na inštrumentih, ki so jih razvili sami, ko so se očarani nad antenami, prevodnim črnilom, dežniki, žičnatimi račkami, zračnimi cevmi, cveticami in starim železom posvetili hrupni elektronski glasbi. Samostojni in skupni nastop bo v Kranju začinjen še z močnim programom delavnic in z zvočno-pesniško-vizualnim performansom, ki nastaja v sodelovanju z Zavodom Gulag: V zvokih mesta je drama. V Ljubljani pa se peti Dvocikel odpravlja v čisto sveže prepleskan in na novo odprt prostor – Pritličje na Mestem trgu 2.

KRANJ, STOLP ŠKRLOVEC, sobota, 25. oktober, ob 21h
V soboto, 25. oktobra, bo Dvocikel v velikem slogu upravičili ime Stolpa Škrlovec kot Stolpa intermedijske umetnosti, s programom brezplačnih delavnic pa so k sodelovanju vabljeni tudi obiskovalci.

21.00 Samostojni nastop Irene Tomažin
21.30 Theremidi Orchestra: V zvokih mesta je drama, zvočno-pesniško-vizualnim performans
22.30 DVOCIKEL: skupinski nastop Theremidi Orchestra in Irene Tomažin

Vstop je brezplačen!

DELAVNICE
1. Theremidi Orchestra: Naredi si elektronsko zvočilo (petek, 24. oktober, od 16.00 do 20.00)
2. Irena Tomažin: Delavnica petja (sobota, 25. oktober, od 12.00 do 14.30)
3. Servando Barreiro: Delavnica Pure Data (sobota, 25. oktober, od 15.00 do 19.00)
 

LJUBLJANA, PRITLIČJE, MESTNI TRG 2, četrtek, 30. oktober, ob 21h
V četrtek, 30. oktobra, bo Dvocikel parkiral pred Pritličjem na Mestnem trgu 2, novem kulturnem centru, ki bo vrata predpremierno odprl za eksperimentalni glasbeni odvod koncertnega cikla Dvocikel: Theremidi Orchestra in Ireno Tomažin. Samostojnima in skupnemu nastopu bo sledil DJ after.

Vstop je brezplačen!

Theremidi Orchestra: Ida Hiršenfelder, Dare Pejić, Robertina Šebjanič, Tina Dolinšek, Saša Spačal, Dušan Zidar, Luka Frelih, Tilen Sepič in Simon Bergoč.

Pesniki (V zvokih mesta je drama, Kranj): Mitja Drab, Jana Putrle Srdić, Tone Škrjanec

Theremidi Orchestra: http://vimeo.com/100976824
Irena Tomažin: 
*Album IT: http://it-irenatomazin.bandcamp.com/album/crying-games
*Album The taste of silence: http://kamizdat.bandcamp.com/album/taste-of-silence
V zvokih mesta je drama: http://vimeo.com/105957131

DVOCIKEL
Dvocikel poganjata Založba Moonlee Records in Layerjeva hiša, sestavlja pa ga 12 glasbenih skupin in ustvarjalcev, ki v parih ustvarjajo skupen repertoar v glasbeni rezidenci v Layerjevi hiši ter nato skupaj nastopijo na koncertih v Kranju in v Ljubljani. Nenavadne glasbene kombinacije na neobičajnih lokacijah in čisto posebne koncertne izkušnje se odvijajo od avgusta do novembra 2014.

www.dvocikel.si
www.moonleerecords.com
www.layer.si

OPIS DELAVNIC V KRANJU
:: Theremidi Orchestra: Naredi si elektronsko zvočilo
Theremidi Orchestra je skupina devetih posameznikov in posameznic, ki ustvarja v urejenem zvočnem kaosu. Udeleženke in udeleženci delavnic bodo sami zaspajkali eno izmed treh naprav (Theremini 4011, TouchTone, Micronoise) za proizvajanje hrupa, ki jih je orkester zasnoval po principu odprtokodne strojne opreme in oblikovanja. Naprave delujejo na upornost telesa v elektronskem vezju in se odzivajo na svetlobo, dotik ali motnje v elektromagnetnem polju. 

Udeležba na delavnici je brezplačna, udeleženci morajo kriti le material za svoje zvočilo (ki ostane v njihovi lasti): prvih pet prijavljenih bo krilo le polovico = 10 €, ostali pa 20 €

Prijave na info@layer.si.

Več informacij

:: Servando Barreiro: Delavnica Pure Data
Servando Barreiro je zvočni umetnik, programer, zagovornik odprotkodnega programja in strojne opreme. V svojih delih, bodisi gre za interaktivne instalacije ali avdiovizualne performanse, raziskuje izraznost odprtokodnih tehnologij in novih medijev. Sodeloval je na mnogih mednarodnih novomedijskih festivalih in razstavah (Transmediale, Transforma, Liwoli, Piksel, Eye for and Ear, …) in je mednarodno uveljavljen mentor za poučevanje programa Pure Data. Trenutno na umetniški rezidenci na Ljudmili, ljubljanskem laboratoriju za znanost in umetnost, razvija t.i. "Audio računalnik".

Na 4-urni delavnici se bodo udeleženci spoznali z osnovami odprtokodnega vizualnega jezika za ustvarjanje glasbe Pure Data, znotraj katerega bodo raziskovali različne modulacije virtualnega sintisajzerja oz. posameznih PD "patchev" ter se spoznali z osnovami avdio procesiranja (audio processing). Udeleženci, ki si bodo dan prej na TO delavnici ustvarili svoje zvočilo, naj ga prinesejo s seboj, saj je kot fizični vmesnik idealen za poigravanje s PD patchi.

Udeleženci naj s seboj prinesejo svoje prenosnike, z že naloženim programom PD extended - http://puredata.info/downloads.

Delavnica je brezplačna! Potrebne pa so prijave na info@layer.si.

:: Irena Tomažin: Delavnica petja
Delavnica je namenjena nešolanim in šolanim pevcem, ki bi radi možnosti svojega glasu odkrivali v novi luči. Igranje z glasom, vibriranje med rebri, mrmranje, ritem, improvizacija, širjenje glasovnega razpona, odpiranje glasilk in preprosto uživanje pri petju. Irena Tomažin velja za eno najbolj izraznih pevk v Sloveniji in za eno vidnejših umetnic. Plesalka, pevka in performerka je ustvarila več avtorskih predstav in koreografih, v letu 2012 je izdala glasbeni album IT (Zavod Projekt Atol), lani pa The taste of Silence (Kamizdat). Sodelovala je s Plesnim teatrom Ljubljana, Zavodom En Knap, Zavodom Maska ter na mnogih delavnicah doma in v tujini.

Delavnica je brezplačna! Potrebne pa so prijave na info@layer.si.


OPIS DODATNEGA PERFORMANSA V KRANJU
:: V zvokih mesta je drama: Emona kliče, javi se Ljubljana // There is drama in the urban sounds: Emona calling, where are you Ljubljana?
Zvočno-pesniško-vizualni dogodek
Performans ustvarja lucidne vizualne pokrajine ob atonalnih zvokih, ki sestavljajo subtilno konstrukcijo in nudijo obilico užitka občutljivim ušesom. Pesniki vkomponirano dodajajo svoja razmišljanja o mestu, v katerem živijo in tistem iz preteklosti, ki ga je preko rimskih zgodb mogoče sestaviti z bujno domišljijo. Glasovni vrtinec urbanih podob, ki ga bo v živo ozvočil, povedal in projeciral umetniški hibrid, je sestavljen posebej za to priložnost. Med besede se bodo vrivale realne in fiktivne slike mesta; rezani, kolažirani in montirani izseki slikarja in video umetnika Gorazda Krnca. Theremidi Orchestra uporablja elektronske 'naredi sam' (DIY) naprave, s katerimi proizvaja brneče, škripajoče in šumeče glasove. Atonalni performans bo razstavil besede na zvoke, ki bodo sestavili nove pomene in vrnili poeziji eksperiment.

Več...

Prihajajoči koncerti na Dvociklu:
Vesna Zornik IN Metod Banko & Teo Collori 
Vesna Zornik: TangoApasionada IN Metod Banko & Teo Collori: Pesem o morju
petek, 14. november, ob 21h: Stolp Škrlovec, Kranj
sobota, 15. november, ob 20h: Oder pod zvezdami, Lutkovno gledališče Ljubljana

ŠKM banda IN Aldo Ivančič
ŠKM banda IN Aldo Ivančič: Panontikon
petek, 28. november, ob 20h: Gledališče Glej, Ljubljana
sobota, 29. november, ob 21h: Stolp Škrlovec, Kranj

Dvocikel poganjata Mr. Moonlee in Layerjeva hiša, zraven hujšata Kataman in Normala d.o.o. Verige so podmazali na mestni občini Ljubljana in Kranj ter kulturnem ministrstvu!