Ljubljana, 6. december 2018 – Na današnji novinarski konferenci na velikem odru je Drama predstavila krstno uprizoritev za SNG Drama Ljubljana napisane igre pesnika in dramatika Iva Svetine V imenu matere v režiji Ivice Buljana. Uprizoritev je hkrati tudi razstava novih umetniških del slikarskega kolektiva IRWIN Kapital 2018.

V uprizoritvi igrajo Barbara Cerar, Maša Derganc, Nina Valič, Pia Zemljič, Sabina Kogovšek, Saša Pavlin Stošić, Veronika Drolc, Aljaž Jovanović, Janez Škof, Klemen Janežič, Marko Mandić, Nik Škrlec, Saša Tabaković in študenti dramske igre na AGRFT Julija Klavžar, Lana Bučevec, Lara Fortuna, Nika Vidic, Andraž Harauer, Gal Oblak, Luka Bokšan, Martin Mlakar in Žan Brelih Hatunić. Umetniški svetovalec je Robert Waltl, dramaturginja Mojca Kranjc, kostumografka Ana Savić Gecan, skladatelj Mitja Vrhovnik Smrekar, oblikovalca svetlobe in videa sta sonda57 in Toni Soprano Meneglejte, lektor Arko, asistent režiserja Luka Marcen in asistentka kostumografke Sara Smrajc Žnidarčič. Predpremiera uprizoritve bo v petek, 7. decembra, ob 19.30, premiera pa v soboto, 8. decembra, ob 20.00.  Prve ponovitve bodo na sporedu 10., 11., 27. in 28. decembra ob 19.30. Pol ure pred vsako predstavo in med odmorom bo na velikem odru voden ogled po razstavi Kapital 2018.

V najnovejši Svetinovi igri in njeni krstni uprizoritvi spremljamo potovanje družine Santini skozi 20. stoletje, pripoved velike kozmične razsežnosti o avtorjevem rodu iz krajev pod Stolom na Gorenjskem, rodu, ki ni hotel biti pasivni opazovalec zgodovine, ampak je skušal postati njen sooblikovalec, pa čeprav je nosil s seboj temno senco dvoma o življenju in iskal odrešitve, pod praznim nebom, v smrti. O rodu, ki se, ko se stoletje dopolni in Slovenci dobimo samostojno državo, zbere na neobveznem nedeljskem klepetu avgustovskega popoldneva, pri čemer se stoletna zgodovina rodu in naroda zavrti kot na vrtiljaku. Uprizoritev o verjetno najburnejšem in najresničnejšem stoletju v zgodovini slovenstva na odru inovativno zaznamuje tudi razstava Kapital 2018 z novimi in dragocenimi umetniškimi deli znamenitega slikarskega kolektiva IRWIN.

Ivo Svetina, pesnik, dramatik, esejist in prevajalec, rojen leta 1948 v Ljubljani, je bil v poznih šestdesetih in zgodnjih sedemdesetih letih eden izmed ustanoviteljev eksperimentalnega Gledališča Pupilija Ferkeverk in umetniški vodja Gledališča Pekarna. Pozneje je deloval kot dramaturg, urednik in umetniški vodja. Kot pesnik in dramatik je dobil veliko nagrad ter bil med letoma 2014 in 2018 predsednik Društva slovenskih pisateljev. V igri V imenu matere Svetina izpiše družinsko zgodovino in s tem poskuša osmisliti bivanje rodu iz sedanjega trenutka. Družinskim članom sledimo skozi turbulentno stoletje od konca devetnajstega do konca dvajsetega. V zgodbi se prepletajo zgodovinske prelomnice in dogodki od razpada Avstro-Ogrske do nastanka kraljevine Jugoslavije in posameznih obdobij v njej, naprej preko druge svetovne vojne do začetka devetdesetih let. V imenu matere »je zgodovina zadnjega stoletja, povedana skozi družinsko dramo. Ali pač obratno. Družinska drama, ki temelji na resničnih zgodovinskih dogodkih, tako svetovnih kot lokalnih,« zapiše Božo Repe v gledališkem listu uprizoritve.
Tako liki kot dogodki v drami so resnični in prikazujejo življenjsko usodo protagonistov, njihovo vpetost v čas in izzive, ki jih prinaša zgodovina. Matej Bogataj za gledališki list opredeli V imenu matere kot dokumentarno sago, v kateri Svetina zbere in preplete osebe iz različnih časov in jih potisne v brezčasno kapsulo, »združi kraljestvo živih in mrtvih, kot bi hotel pokazati, da so z distanciranega gledišča vse usode enakovredne, enako nepomembne, in nasprotno, vse pomembne, vendar neobstojne, kot kosci in okruški v mozaiku, ki ga počasi zasiplje pesek pozabe«. 

Režiser uprizoritve Ivica Buljan ustvarja v različnih evropskih državah in je s svojimi uprizoritvami sodeloval na priznanih festivalih po svetu. Je prejemnik številnih mednarodnih nagrad. V SNG Drama Ljubljana je v preteklih sezonah med drugimi režiral odmevne uprizoritve Ojdip v Korintu (2006/7), Gospoda Glembajevi (2011/12), Še vedno vihar (2012/13) in Jugoslavija, moja dežela (2014/15). Ne deluje samo kot režiser, temveč tudi kot umetniški vodja, direktor festivalov, urednik, prevajalec, predavatelj in prirejevalec besedil. Od leta 2014  je ravnatelj Drame Hrvaškega narodnega gledališča v Zagrebu.

O umetniškem kolektivu IRWIN
IRWIN je umetniški kolektiv, ustanovljen leta 1983. Njegovi člani so Dušan Mandić (Ljubljana, 1954), Miran Mohar (Novo mesto, 1958), Andrej Savski (Ljubljana, 1961), Roman Uranjek (Trbovlje, 1961) in Borut Vogelnik (Kranj, 1959). Ob formiranju so objavili program svojega delovanja: osnova je bila afirmacija nacionalne likovne umetnosti, utemeljena na potenciranem eklekticizmu in sočasni uporabi različnih, pogosto nasprotujočih si stilov. Skupaj z multimedijsko skupino Laibach in gledališko skupino Gledališče Sester Scipion Nasice so leta 1984 ustanovili umetniški kolektiv Neue Slowenische Kunst. Kot del NSK so leta 1992 soustanovili državo v času, Državo NSK. Svoj umetniški nazor povzemajo s terminom retroprincip, kot »nenehen proces vzpostavljanja lastne pozicije z reinterpretacijo, oživljanjem in transformiranjem tradicije in lastnega dela«. (Igor Zabel) Umetniški kolektiv IRWIN je razstavljal v najpomembnejših svetovnih galerijah sodobne umetnosti, kot so newyorška MoMA, londonski Tate Modern, pariški Centre Georges Pompidou, na Beneškem bienalu ...

IRWIN o razstavi Kapital 2018
Kapital 2018 je tesno vezan na razstavo Kapital iz leta 1991, ki jo v različnih variacijah razstavljamo vse od njenega nastanka pa do danes. Kapital 2018 je sicer sam na sebi res videti kot ena od variacij izvornega Kapitala, toda kontekst, v katerem je razstavljen, dejstvo, da je razstava kot ready made vključena v realnost predstave, nadgrajuje kapital, ki ga prinaša iz preteklosti, tako da ponudi nov pogled nanj. Zakaj prav ta razstava v okviru te uprizoritve? Spomladi nam je režiser Ivica Buljan predlagal, da bi naredili scenografijo za uprizoritev V imenu matere. Odgovorili smo mu, da IRWIN scenografij ne dela, da pa lahko postavimo na mesto scenografije razstavo. S predlogom se je strinjal. In zakaj prav IRWIN v okviru te uprizoritve? Ne zdi se nam namreč nepomembno, da je Ivo Svetina, pisec drame V imenu matere, sodeloval v slovenski umetniški avantgardi konec šestdesetih in v začetku sedemdesetih let, medtem ko je IRWIN del avantgarde osemdesetih, in da smo, s tem ko smo sprejeli povabilo, postali ena od figur v sagi, ki se razteza čez stoletje življenja v Sloveniji. Sicer pa Kapital ni le eden izmed naših številnih projektov. Značilno zanj je, da slike iz serije Was ist Kunst in živalske trofeje enakovredno tvorijo skupno kompozicijo. Instalacija slik in trofej je danes mogoče manj pogosta, toda pred 34 leti, ko smo začeli serijo Was ist Kunst, je krasila stene mnogih slovenskih domovanj. 

Serija slik Was ist Kunst je bila utemeljena v opažanju, da temelji originalnost sodobne slovenske likovne produkcije na kontinuirani apropriaciji tujih vzorov. Tudi mi smo zasnovali svoje slike na apropriaciji, ki pa je nismo skrivali, temveč smo jo poudarili. V tem smislu so naše slike reflektirani rezultat principa delovanja, značilnega za naš prostor, in si mi kot avtorji zaslužimo biti razumljeni kot eksemplarično slovenski umetniki. Za serijo Was ist Kunst je bilo vsaj tako pomembno kot zgoraj navedeno, da je bila prostor medsebojne komunikacije med člani skupine IRWIN. Zaradi praktičnosti formatov in nezahtevne produkcije je vsak izmed članov kontinuirano ustvarjal svoje slike, ki so združene vedno znova ponujale osnovo medsebojni komunikaciji in vrednotenju ter v isti sapi vsakemu izmed nas zagotavljale privatnost. Verjetno je v tem treba iskati razlog, zakaj se serija Was ist Kunst kontinuirano producira že 34 let, tako da se v njej današnji trenutek skupine IRWIN v najbolj konkretni obliki dotika našega začetka. 34 let sicer ni 100 let, toda nedvomno je kontinuiteta trajanja – čas – ključna pri obeh artefaktih: pri enem kot tema, v drugega je čas vpisan kot tak.

IRWIN
Predpremiera: 7. decembra 2018 ob 19.30 na velikem odru
Premiera: 8. decembra 2018 ob 20.00 na velikem odru
Prve ponovitve: 10., 11., 27. in 28. decembra 2018 ob 19.30 na velikem odru

Več informacij

Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana


Nazaj