V tokratni novici bi vas radi povabili k ogledu razstave, ki smo jo odprli v teh dneh. Na Ljubljanskem gradu nadaljujemo z odkrivanjem tistega dela grajske zgodovine, ki sega v obdobje, ko so tu še bivali stanovalci.

Lani smo ta del zgodovine spoznavali na večeru z naslovom »Grajski se predstavijo«, tokrat pa v Peterokotnem stolpu postavljamo na ogled tematsko razstavo spominov na življenje na Ljubljanskem gradu v 20. stoletju z naslovom »Mama, a bomo graščaki?«. To vprašanje je Mojca Klemenčič zastavila svoji mami, ko je leta 1920 prišla z družino stanovat na Ljubljanski grad. Grad je po svojih predhodnih vlogah trdnjave, vojaške postojanke in kaznilnice na začetku 20. stoletja postal prebivališče številnih družin, ki so s prekinitvami v času prve in druge svetovne vojne tu živele vse do leta 1964.

Razstava – razen na arhivskih virih in literaturi – temelji predvsem na spominih ljudi, ki so bili v času bivanja na gradu še zelo mladi, zato je veliko zbranega gradiva prikazanega skozi otroške oči. Gradivo in intervjuje nekdanjih stanovalcev so zbirali študentje in študentke Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete v Ljubljani v okviru seminarja Razvoj slovenskega kulturnega prostora pod mentorstvom doc. dr. Mateje Habinc. Razstava temelji na diplomski nalogi Življenje na Ljubljanskem gradu avtorice Neže Hvale, pripravili pa so jo: Blaž Andoljšek, Katarina Kranjec, Manca Rozman, Jerneja Šubelj in Sabina Zgonec pod mentorstvom dr. Sarah Lunaček Brumen.

Vabljeni k odkrivanju zgodb nekdanjih stanovalcev. Preostale programske vsebine, ki bodo februarja potekale na Ljubljanskem gradu, najdete v priloženi mesečni zloženki.

Vabimo vas, da nas obiščete.


Prenesi

Nazaj