Danes mineva natanko 100 let od izida prve številke Maske, revije za scenske umetnosti z najdaljšo tradicijo v Evropi. Navkljub vsem družbeno političnim viharnostim v teh stotih letih, ki so znatno vplivale tudi na kulturne politike in so pripeljale do vmesnih prekinitev, vendarle Maska kontinuirano izhaja že zadnjih 35 let, kar je unikum na področju periodike vezane na umetnost in teorijo pri nas. Podrobneje o zgodovini revije lahko berete v prispevku Katarine Kocijančič Ob stoletnici izida prve številke revije Maska na spletnem portalu slogi.si.

V razrvani dobi živimo. Nekonsolidiranost razmer je kriva, da naši gospodarski, politični in kulturni donošaji še niso postavljeni na tiste fundamente, na katerih je mogoče graditi z mirno zavestjo neprekinjenega razvoja. Gospodarskim in političnim krizam, ki jih preživljamo in ki pretresajo vso našo javnost v njenem osrčju, pa morajo po zakonih vzročnosti z vso nujnostjo slediti tudi kulturne krize. Tako vidimo, da danes vsak, kdor kulturno zida, stavi, vztraja — opravlja ta svoj posel iz nekega brezosebnega instinkta (— v dobi najogabnejšega vsesplošnega materializma ukvarjati se s takšnimi nedobičkonosnimi rečmi, je vendar znamenje patološkega idealizma! —), a da ga pri vsem njegovem opravilu in delu le prečesto ovira zavest nesigurnosti, nestabilnosti in neustaljenosti — skratka, da vsak med nami kakor bi vstvarjal v zrak … Vse se nam vidi samo provizorij — znak velike nervozne negotovosti je fluid te naše prehodne dobe.

Fran Albrecht: Kritika – Slovenska drama v sezoni 1919 / 20; Maska, štev. 1 (1. 10. 1920)

Vabimo vas, da prisluhnete okrogli mizi Uredniške politike Maska 1985–2020. Pripravili smo  jo v okviru mednarodne konference Prekarnost ali samoupravljanje? s katero smo minuli mesec obeleževali Maskin jubilej. Na okrogli mizi so sodelovali:
• aktualni urednici: Pia Brezavšček in Alja Lobnik
• nekdanje/nekdanji urednice/uredniki: Janez Janša, Andreja Kopač, Maja Murnik, Tone Peršak
• moderator: Aldo Milohnić


Nazaj